Guide til sunde nødder: Hasselnødder, cashew & mandler
SPONSORERET indhold

Nødder - din genvej til flad mave og antiinflammatorisk styrke

Hasselnødder, cashew, valnødder og mandler. Nødder smager godt og så er de super sunde. Få styr på din favoritsnack lige her

Af: Susanne Knutzen Foto: Thomas Hergaard
10. nov. 2016 | Sundhed | Fit living

Nødder smager fantastisk, de er skønne som en god snack, og de passer i alle former for retter, lige fra salater og lune retter til brød og desserter. Men der er mange flere gode grunde til at give plads til nødderne i din daglige kost. Nødder i alle afskygninger er nemlig ernæringsmæssige pletskud, helt uden sidestykke. Særligt de sunde fedtsyrer giver dem antiinflammatorisk styrke, som holder kredsløbet i topform og en lang stribe lidelser stangen.

Med den rigtige tilgang kan nødderne hjælpe dig ned i vægt, for trods et tårnhøjt kalorieindhold er de fleste nødder en spændende medspiller i det slanke liv. Hemmeligheden ligger i det perfekte miks af mættende proteiner og fibre, langsomme kulhydrater og ikke mindst de såkaldte MUFA-fedtsyrer, som målrettet hjælper dig med at smelte fedtet af kroppen.

En ny bog af Martin Kreutzer og Sandra Pugliese, Nødder, giver masser af god information og inspiration til lækker mad med nødder. Introduktion til de mest gængse nødder – sundhedsmæssige fortrin og anvendelse. Du får både en gennemgang af nødders indhold af næringsstoffer, fibre, vitaminer og mineraler + 40 lækre opskrifter til alle dagens måltider – lige fra æblesalat med roquefort og valnødder, nuggets med nøddecrunch og hummus med mandler og rosmarin til iskaffe med nøddemælk og små bountybarer.

LÆS OGSÅ: Spis dig til smuk hud & sundt hjerte: Guide til smukke nødder

Her gør nødderne godt

  • Hjernen: Kulhydraterne optages meget langsomt og giver dig derfor stabil energi hen over dagen. Resultatet er, at du føler dig frisk og veloplagt fra morgen til aften.
  • Knæene: Mange nødder er gode kilder til inflammationshæmmende fedtstoffer og kan derfor få bugt med spirende overbelastningsskader forårsaget af hård træning eller dårlige arbejdsstillinger.
  • Blodet: De sunde fedtsyrer gavner blodets kolesterolindhold, hvor det potentielt skadelige LDL-kolesterol dykker, og det gode HDL-kolesterol stiger.
  • Maven: Fordøjelsen får en hjælpende hånd af de mange kostfibre, der samtidig er næring for tarmens sunde bakterier. Sidstnævnte sikrer, at du opbygger en stærk tarmflora, som holder immunforsvaret i topform. Samtidig rummer flere nødder masser af enkeltumættede fedtsyrer, der potentielt kan hjælpe dig med at få bugt med mavefedtet. Det sker ved påvirkning af fedtstofskiftet hen imod øget anvendelse af mavens fedt som energikilde.
  • Musklerne: Flere nødder er fortrinlige proteinkilder, der på indholdssiden kan måle sig med kød, fisk og fjerkræ og dermed både understøtter din mæthed og muskelopbygningen efter hård fysisk belastning.

LÆS OGSÅ: Sådan spiser du dig til et stærkt immunforsvar & mere energi

Så mange kan du spise

Selvom nødder er fantastisk sunde og mætter godt, er der trods alt grænser for, hvor mange du bør proppe i dig hen over dagen. De fleste undersøgelser har testet effekten af at indtage mellem 50 og 100 gram om dagen. For ikke at nødderne kommer til at dominere alt for meget i det daglige kalorieregnskab og stjæler pladsen fra andre sunde sager som fed fisk, bær, avocado m.fl., bør du nok placere dig i den lavere ende – i hvert fald på dage uden større mængder motion. På træningsdage kan du så forkæle dig med yderligere 25-50 gram nødder.

Gider du ikke veje nødderne, kan du i stedet tælle dig til dagskvoten på 50 gram:

  • Cashewnødder, ca. 50 stk.
  • Hasselnødder, ca. 20 stk.
  • Jordnødder, ca. 65 stk.
  • Kokosnød, ca. 4 spsk.
  • Macadamianødder, ca. 20 stk.
  • Mandler, ca. 40 stk.
  • Paranødder, ca. 15 stk.
  • Pecannødder, ca. 30 halve
  • Pistacienødder, ca. 85 stk.
  • Valnødder, ca. 25 halve

Nødder er som udgangspunkt sunde. Men det gælder umiddelbart kun den naturlige, tørrede form. Er de overhældt med al mulig snask, går sundheden hurtigt fløjten, så selvom du i supermarkedet fristes af varianter, der er saltede og olieristede, honningristede, glaserede eller på anden måde forarbejdede, gælder det om at passe på.

LÆS OGSÅ: Det gør 9 forskellige nødder for din sundhed

LÆS OGSÅ: 5 grønne grøntsager du skal spise mere af

LÆS OGSÅ: 3 eksperter: Så meget koster vores sundhed