Hund
SPONSORERET indhold

11 gode grunde til at få hund

Du siger goddag til uhæmmet kærlighed, nærvær, motion, latter og udvikling af dine sociale kompetencer, når du får en hund, og farvel til drinks efter job og (hele) søndage i sengen. Journalisten Heidi Vesterberg havde aldrig overvejet at få en hund, før underboens Theo begyndte at kradse på hendes dør, men nu er hun ikke i tvivl: En hund gør livet bedre og sjovere. Det har hun skrevet meget mere om i bogen Vild med hund.

Af:: Heidi Vesterberg Foto: Heidi Vesterberg og Lisbeth Holten
09. dec. 2016 | Livsstil | ALT for damerne

1. Kærlighed på fire ben
Den største grund til at få hund er: at man bliver så åndssvagt glad for den. Det er nærmest lidt pinligt, at et lille, fjollet dyr kan fremkalde så meget kærlighed, men det gør den altså. Da Theo flyttede ind i mit hus sammen med underboen, begyndte han hurtigt at komme på besøg og kradse på min dør hver morgen. Mest for at få noget at spise, men det virkede alligevel. Jeg blev nærmest forelsket i den lille klump pels, og ­sådan har det været siden. Der opstår noget særligt i den ordløse ­zone mellem hund og menneske. Et tæt makkerskab uden ord eller krav. Kun blød pels, våd snude og masser af glæde. Eller som den spirituelle lærer Eckhart Tolle, der også er begejstret hundeejer, engang har sagt: "Med mennesker er tanken altid i vejen. Der foregår for meget på det mentale følelsesmæssige plan. Med en hund er der kun strømme af kærlighed".

2. En nær ven der altid er hjemme og altid giver dig ret
Storm P. har engang sagt: "Når man har læst sin avis og lukket for radioen, trænger man til at tale med sin hund". Det er fuldstændig korrekt, og det bedste er, at hunden ­altid har tid til at lytte. I en verden, hvor alle styrter fortravlede rundt, og troskab er lige så sjældent som sølvbryllupper og æresporte, er det en kvalitet i sig selv. Når manden er ude, ungerne flyttet, og vennerne er opslugte af deres følgere på Instagram, har du altid hunden, der logrer bekræftende, ligegyldigt hvad du siger. Ifølge standupkomikeren og hundeejeren Sebastian Dorset er det også den største fare ved at have hund. Der er risiko for voldsom selvovervurdering.

LÆS OGSÅ: Vibeke gik Carminoen: “Jeg har fundet en helt ny fred”

3. Hunden er menneskets bedste coach
Med en hund behøver du ikke finde en meditationsguru eller læse tykke bøger om vejen til at leve i nuet. Du kan bare gå en tur med hunden. Din lille, firbenede personlige vejleder vil føre dig direkte ind i nuet. Mens du går og spekulerer på samtalen med chefen i morgen eller problemer med parforholdet, stopper hunden brat op for at snuse til et blad eller en snegl. Og det skal altså være nu. Mens hunden begejstret snuser færdigt, opdager du en and i søen, blomsterne i græsset og mærker vinden i ansigtet. Og så er du pludselig der, hvor du skal være. Til stede. Nærværende og i nuet.

4. Hundeejere griner mere
Den fjollede og pudsige hundeglæde forplanter sig til mennesket, og hundeejere griner meget. Delehunden Theo kan sætte mig i en særlig opløftet tilstand, hvor jeg fniser mere og glemmer at være bekymret. Vi kalder det for theopharmaka hjemme hos os. Hunde gør mange sjove, pudsige ting, og jeg kan ­ikke lade være med at grine, når jeg f.eks. læner mig tilbage i sofaen og opdager, at hunden har scoret hele posen med hundemad og gemt den bag puderne. Eller når han ser ­spørgende på mig med sit særlige lidt betuttede udtryk og hovedet på skrå. Det er videnskabelig bevist, at mennesker med hund ­griner mere end de hundeløse. I en spørgeskemaundersøgelse fra 2015 blev forskellige grupper mennesker bedt om at registrere, hvor ofte de grinede i løbet af en dag. Hundeejerne grinede naturligvis mest, og det bekræfter bare min påstand: En hund gør simpelthen livet lidt sjovere.

5. Gratis personlig træner
Når først hunden er i hus, kan du med god samvittighed droppe medlemskortet til dit fitnesscenter. Som hundeejer får du masser af motion, og hunden er faktisk den mest effektive personlige træner, du kan få. Ikke engang den mest ­ivrige, overentusiastisk kække træner kan få mig til at dyrke ­motion flere gange om dagen. Det kan hunden. Endda uden at ­være særligt irriterende eller koste mig en krone. I starten gider jeg måske ikke altid. Jeg slæber mig ud til hundesnoren og ned ad trappen, mens hunden springer glad og forventningsfuld af sted. Så snart jeg er derude ved søen, i parken, i skoven eller i gaderne, opdager jeg altid, at det ikke kun var hunden, der trængte til at blive luftet. Det gjorde jeg også. Smart, ikke?

6. Tilbage til naturen
Med en hund kommer du tæt på naturen. På alle måder. Du får en grund til at gå lange ture i skoven eller ved stranden og bliver hurtigt afhængig af det. Måske især en fordel for os, der bor i storbyerne i en tid, hvor alt forandrer sig sindssygt hurtigt, og præstationspresset er højt. Vi trænger til modvægt og til at holde mund. Blive blæst igennem, se langt ud over markerne og nyde lugten af skoven. Eller bare gå en tur i parken. Selv når I kommer hjem igen, har du naturen i huset. Liggende på stuegulvet i form af en hund. Måske er det derfor, at hundeejere lever længere og sundere.

LÆS OGSÅ: Sig tak og bliv lykkelig

7. Du får mange komplimenter.
Mest til hunden. Som ny hundeejer vil du blive overrasket over, hvordan verden forandrer sig. Og hvis du trænger til opmærksomhed, er ­hunden en god investering. Pludselig smiler alle mennesker venligt til dig, og de, der før så sure ud og gik lige forbi dig på gaden, stopper nu op for at hilse. Mest på hunden. Med en hund bliver verden simpelthen et bedre sted. I hvert fald så længe hunden er nuttet, hvalp eller ligner en babysæl med fire ben. En stor savlende kamphund fremkalder muligvis andre reaktioner. Du skal nok lige vænne dig til opmærksomheden. Især når yngre mænd vender sig om efter dig på gaden, og du når at tænke: Ok, jeg ser godt ud i dag – før den unge mand råber: "Sikke en sød hund, du har."

8. Træning i håndtering af alle sitationer
En hundeejer får styrket mange forskellige ­menneskelige ­kvaliteter. Vi udvikler en god fingerspidsfornemmelse og ­bliver gode til at læse andre. Vi er vant til at fortolke hvert eneste lille piv eller bevægelse for at kunne forstå dyret. Du får hård træning i at tackle virkelig pinlige situationer. Hver gang en hund møder en anden hund, snuser de hinanden i numsen, og det kan udvikle sig til intens oral erotik ­eller ­decideret parring på åben gade. Enhver hundeejer lærer at lade som ingenting og snakke om vejret, mens de trækker den lidenskabelige hund til sig. Det bliver kun mere pinligt, når den anden hundeejer både er pæn og af det modsatte køn. Som dengang vi mødte forsangeren fra Loveshop, og Theo ­begejstret slikkede på hans hund. Mens jeg havde travlt med at ­rødme, besluttede Theo sig for at lette ben og tisse ud over hunden. Så gik vi videre. Hurtigt.

9. Livet med hund er sundere og mere socialt
Videnskabelige studier har vist, hvad de fleste hundeejere ­allerede ved. En hund er en god investering – også i forhold til sundhed og vores sociale liv. Motionen og de ­aglige ture gør, at vi med hund er i bedre form end mennesker uden hund. Vi har lavere blodtryk og kolesterolniveau, og højere overlevelsesrate ved hjertetilfælde end andre uden hund. Stressniveauet hos både børn og voksne falder markant, når vi er i nærkontakt med en hund. Kontakten til hunden udløser kærligheds- og lykkehormonet oxytocin, der menes at beskytte mod depression. Vi lever et mere socialt liv og falder mere i snak med andre. Børn, der vokser op med hunde, har også bedre sociale færdigheder og større selvtillid end dem, der ikke gør. Og så er hunden også en god pensionsinvestering. Ældre mennesker med hund er mindre utilfredse med livet, i bedre form og med mere social kontakt end ældre uden hund. Ikke noget pis.

10. Rigtige hunde finder sig ikke i noget pis
Mange tror, at en hund bare er en dum skødehund, der følger sin herre blindt og finder sig i alt. Sådan er Theo ikke, han er høflig og lystrer for det meste, men kun, når han selv har lyst. Han gider ikke nusse på kommando eller forlade ­hundekurven, bare fordi jeg kalder. Og han faker aldrig, når han møder en hund, han ikke kan lide, men knurrer for at sige: "Hey. Jeg kan mærke, at du ikke har rent mel i ­hundeposen. Hvad er du ude på?" Det kan vi andre godt lære noget af. Du behøver ikke spille død eller hente pinden, hver eneste gang nogen beder dig om det. Og lad da være med at logre med ­halen, når du mest har lyst til at vise tænder.

11. Livet er godt
En hund kan lære dig at sætte stor pris på de helt små ting i ­livet. Som at løbe efter en pind, fange et blad eller det øjeblik, nogen i familien kommer hjem. Alle hunde går dagligt amok i glædesrus over noget, der i virkeligheden er helt almindeligt, som den har oplevet tusind gange før. En hund kaster sig ud i dagen, og hver eneste tur er et eventyr, selv om I går den samme tur hver dag. Og det bedste er, at det smitter. Jeg oplever simpelthen mere, end før jeg fik hund. Og hvis jeg alligevel går på automatpilot og ikke ænser alt det, der sker omkring mig, så gør hunden det for mig. Det er svært at fastholde sit dårlige humør, når du har en stor klump livsglæde i snor. Tillykke. Du har både fået hund og adgang til evig spirituel visdom. 

LÆS OGSÅ: En uge på et munkekloster i Burma gjorde Josephine lykkeligere

...og 3 gode grunde til at lade være
I sne og slud skal hunden ud
De fleste gode grunde til at få hund er også grunde til ikke at gøre det. Det er vidunderligt at gå tur med hunden ved stranden eller i skoven på en lun sommeraften. Der er bare det lille problem, at du skal gøre det mindst tre gange om dagen. Også i regnvejr og hele januar måned. En hund er lig med fast arbejde mindst en-to ­timer om dagen. Det er besværligt, og hunden kræver masser af mental stimulation, træning og motion gennem hele dens levetid.

Hvad koster den vovse i det vindue?
En hund er også med i budgettet, og den daglige drift af sådan en lille vovse kan være dyr. I 2010 viste en beregning fra magasinet Samvirke, at en helt gennemsnitlig familiehund med en levetid på 12 år ender med at koste ejeren 187.000 kr. Vel at mærke for et helt almindeligt hundeliv uden sygdomme, ulykker eller problemer. En hund svarer altså til mange flybilletter, sko og dametasker.

Farvel til spontanitet
Det er altid dejligt at blive inviteret på en spontan date eller drink på vej hjem fra arbejde. Som hundeejer er du nødt til at sige nej tak. Du skal nemlig hjem til hunden, gå tur i regnvejr og samle bæ op. I kan heller ikke rejse på ferie uden at tage hunden med eller tvinge nogle stakler til at passe dyret, og så har du alligevel dårlig samvittighed hele ferien. Og selv om festen har udviklet sig til en rigtig dansefest, er du nødt til at tage hjem. Nogen skal tage sig af hunden, og det er som regel dig. Også selv om børnene engang påstod ­noget andet.

LÆS OGSÅ: Psykolog: Et stærkt fællesskab kan redde dig ud af kriser

LÆS OGSÅ: Sådan genopdager du de sider, du ubevidst har pakket væk, siden du var barn

LÆS OGSÅ: Derfor bliver dit liv bedre, hvis du træner din kreativitetsmuskel