Rodfrugter

Foto: Thomas Hergaard Her er 4 rodfrugter, du skal kende og en opskrift på lynstegte gulerødder.

Lækre rodfrugter: Her er 4 rødder, du skal kende

Noget af det bedste, den danske vintersæson byder på, er rodfrugterne. De smager alle forskelligt og kan tilberedes sammen eller hver for sig – og på så mange måder, at man aldrig bliver træt af dem.

MajroeMajroe.jpg

 

er en fin lille hvid roe med sart-lilla top. Majroen har en sart og letbitter roesmag og passer suverænt godt til and, svinekød og i gryderetter – retter, hvor der er godt med brun sovs. Den nemmeste måde at tilberede majroer på er at ovnbage dem med lidt olie og timiankviste i et ildfast fad dækket med stanniol og bage, til de er helt møre. De kan også skæres i både, smørdampes og vendes med hakket persille.

Persillerod

Persillerod.jpg

ligner pastinak, men rodenden går lidt opad i en spids, og grønsagen er meget fast og hvid. Persillerødder er ligesom andre rodfrugter meget velegnede til ovnbagning, hvor smagen fortættes og bliver sødlig. Persillerod er også god i supper og gryderetter, hvor den sammen med porrer og gulerødder giver bund og kraft i smagen. Persillerod kan også smørglaseres og bruges som tilbehør til stegt fisk og alle kødretter.

Pastinak

Pastinak.jpgforveksles nemt med persillerod, men kan genkendes ved, at rodenden går indad foroven og skaber en rund „nakke“. Grønsagen er lidt mere gullig end persilleroden og en lille smule mere blød. Pastinakken er rigtig god ovnbagt eller skåret i tynde strimler og lynstegt på panden. Fin grønsag i blendede supper sammen med andre rodfrugter: selleri, gulerod og persillerod.

Gulerod

Gulerod.jpgstammer fra Centralasien, hvor den oprindelig var violet, grøn eller gul. Ved forædling i det 19. århundrede blev den orange gulerod så populær, at den udkonkurrerede de andre farver. Nu kan man igen få gulerødder i nogle af de oprindelige farver, violet, hvid og gul.

De smager ikke altid af så meget i rå form, men når de ovnbages eller steges på panden, udvikler de deres kraftige og lækre smag. Farven i de violette gulerødder er næsten lige så kraftig som i rødbeder og smitter lidt af på fingrene, når man skræller dem.

Lynstegte farvede gulerødder

(4-6 personer)

Ingredienser:
6 gulerødder (2 af hver farve, gule, orange og violette)
2 spsk olivenolie
1 spsk honning
1 spsk æbleeddike
salt og peber
1 håndfuld persille

Sådan gør du:
1. Skræl gulerødderne og skær dem i skiver i ½ cm’s tykkelse. Varm olien op på en stor pande og steg gulerødderne i ca. 5 min., til de er møre, men stadig med lidt bid.

2. Tilsæt honning og æbleeddike, og sørg for, at det er fordelt på alle gulerødderne. Smag til med salt og peber og drys med hakket persille. Servér gulerødderne som tilbehør til stegt kød eller fisk.

Se, hvad vi ellers skriver om: Rodfrugter og Billig aftensmad

610x200_woordy_dmjpg.jpg