Smag på verden

Foto: Columbus Leth

Smag på verden

5 opskrifter: Verden rundt på en hverdag

Vi har samlet det bedste fra alverdens køkkener i disse lækre retter, så du kan bringe lidt feriestemning til middagsbordet, når hverdagen banker på igen.



Indisk chicken curry
Til 4 personer

Velduftende, velsmagende kylling i hjemmerørt karrypasta. Server hele balladen med naanbrød og ris.


Tid: ca. 30 min.

Grøn karrypasta:
2 spsk. korianderfrø
1 spsk. spidskommen
¼ tsk. hvide peberkorn
2 spsk. olie
3 chilier
2 stængler citrongræs
2 skalotteløg
2 store fed hvidløg
6 cm frisk finthakket galangarod eller ingefær
6-8 kyllingeoverlår
2 spsk. fiskesauce
1 spsk. brun farin eller palmesukker
1 dåse kokosmælk
4 limeblade
salt og peber
limesaft af 2 lime
1 agurk eller 2 skoleagurker
100 g babyspinat
1 bundt frisk koriander
1 bundt forårsløg
__________

1. Flæk chilierne, fjern kerner, og hak chilierne fint. Hak løgene. Skær top og bund af citrongræs. Fjern de yderste blade, og hak citrongræs.

2. Rist korianderfrø, spidskommen og peberkorn i en lille gryde uden fedtstof, til de begynder at dufte. Tilsæt olie, chili, citrongræs, løg, presset hvidløg og galanga, og rist et par minutter. Kom det i en minihakker, og blend til en pastalignende konsistens.

3. Varm ovnen til 180 grader. Rens kyllingeoverlårene, og tør dem godt.

4. Rør karrypasta med fiskesauce, brun farin og kokosmælk, og kom det i et fad sammen med kyllingelår. Tilsæt limeblade, og krydr med salt og peber. Steg kyllingen i ovnen i ca. 45 minutter, til den er gylden.

5. Smag saucen til med limesaft, og pynt med agurk i skiver, babyspinat, koriander og snittet forårsløg. Server med kogte ris og naanbrød.


Arabisk snacktallerken
Til 4 personer

En tallerken hummus toppet med sprøde kikærter og serveret med brød kan sagtens udgøre et måltid i sig selv.


Tid: ca. 20 min.

Hummus:
1 dåse afdryppede kikærter
1 spsk. tahin
1 tsk. ristet spidskommen
1 tsk. ristet korianderfrø
1 fed hvidløg
saft af 1 citron
½ dl olivenolie
salt og peber
vand

Sprøde kikærter:
½ dåse afdryppede kikærter
2 spsk. olivenolie
50 g hvedemel
2 spsk. røget paprika
1 spsk. ristet koriander

Tilbehør:
krydderurter, f.eks. koriander, persille eller brøndkarse
fladbrød
__________

1. Kom kikærter, tahin, krydderier, presset hvidløg og citronsaft i en blender eller minihakker. Kør til en blød konsistens. Tilsæt olivenolie, og juster konsistensen med vand og evt. mere olivenolie.

2. Tør kikærterne. Varm olien i en lille gryde.

3. Kom mel, paprika og koriander på en lille tallerken. Vend kikærterne i melblandingen, og ryst dem, så de bliver dækket.

4. Rist kikærterne i olien, til de er sprøde. Lad dem afdryppe på et stykke fedtsugende papir.

5. Anret hummus på en tallerken, dryp lidt olivenolie over, og pynt med urter. Drys de sprøde kikærter over, og server med fladbrød.


Thairuller med chilisauce
12 forårsruller

De hjemmelavede ruller tager lidt tid, men smager vidunderligt i forhold til frysediskens.


Tid: ca. 45 min.

1 løg
2 fed hvidløg
3 gulerødder
¼ spidskål
1 spsk. smagsneutral olie
1 spsk. grøn karrypasta
200 g hakket kalv- og flæskekød
125 g rejer
2 spsk. friskrevet ingefær
1 spsk. chilisauce
saft af 1 lime
salt og peber
12 stk. spring roll pastry
vindruekerneolie til stegning

Tilbehør:
lime og chilisauce
__________

1. Hak løget. Pres hvidløget. Riv gulerødderne på den grove side af et rivejern. Fjern de yderste blade og stokken fra spidskålen, og snit kålen meget fint.

2. Varm olien i en wok. Tilsæt karrypasta, og steg løg og hvidløg et par minutter. Tilsæt hakket kød, rejer og ingefær. Hak evt. rejerne forinden. Tilsæt grønsagerne.

3. Steg, til fyldet er mørt og gyldent. Vend chilisauce og limesaft i, og smag til med salt og peber.

4. Fold en forårsrulle ad gangen. Læg et stykke spring roll pastry på et skærebræt, så det ligger med den ene spids ned mod dig selv. Kom ca. 3 spsk. fyld på midten, og fold sammen på denne måde: Rul den nederste spids af dejen op omkring fyldet. Fold derefter de yderste spidser (siderne) ind mod midten, så enderne lukkes. Rul derefter dejen sammen, som til en roulade. Pensl den øverste spids med lidt olie, og saml. Gentag, indtil alt fyldet er brugt op.

5. Hæld olien i en høj stegepande, til det er ca. 2½ cm op ad kanten. Steg forårsrullerne nogle stykker ad gangen ved god varme, til de er sprøde på alle sider. Server med limebåde og chilisauce.


Nordisk bygotto med laks, æbler og høost
Til 4 personer

Risotto i ny nordisk udgave – fuldt ud lige så god som den klassiske.


Tid: ca. 30 min.

1 løg
1 spsk. olivenolie
1 spsk. smør
2 fed hvidløg
300 g perlebyg
2 dl hvidvin
1 liter grønsagsbouillon
1 bakke babyspinat, 100 g
50 g høost fra Naturmælk
salt og peber

Tilbehør:
2 æbler
1 bakke karse
200 g røget laks i skiver
__________

1. Hak løget. Varm olie og smør i en sauterpande, og svits løg og presset hvidløg.

2. Tilsæt perlebyg, og rist, til de er gyldne. Hæld hvidvin på, og lad det fordampe. Spæd gradvist til med bouillon, og lad perlebyggen simre ved svag varme i ca. 20 minutter, til de er møre og bouillonen kogt ind.

3. Skyl spinaten, og slyng den godt tør. Vend spinat og revet ost i bygottoen, og lad spinaten falde sammen. Smag til med salt og peber.

4. Skær æblerne i tynde både, og vend i. Anret med laks og drys med karse.


Mexicansk chili med skært oksekød
Til 4 personer

Verdens bedste chili. Lige tilpas spicy og med kød, der er så mørt, at det næsten smelter på tungen.


Tid: ca. 30 min. plus tid til at simre

2 rødløg
2 røde chilier
4 fed hvidløg
2 spsk. olivenolie
2 stk. stødt spidskommen
2 tsk. røget paprika
2 tsk. stødt kanel
2 dåser hakkede tomater
1 oksetykkam (ca. 800 g)
2 laurbærblade
2 dl bouillon
1 dåse kidneybønner

Tilbehør:
1 bundt frisk koriander
1 bundt forårsløg
2 dl cremefraiche nachos
__________

1. Hak løgene. Flæk chilierne, skrab kernerne ud, og hak chilierne fint.

2. Varm olie i en gryde, og svits løg, presset hvidløg, chili og krydderier under omrøring.

3. Tilsæt hakkede tomater, og kom kødet i gryden sammen med laurbærblade. Dæk gryden med låg, og lad kødet simre i ca. 3 timer, til det er så mørt, at du kan trevle det med en gaffel. Spæd til med bouillon undervejs. De sidste 30 min. tilsættes de afdryppede bønner.

4. Server chilien med frisk koriander, snittet forårsløg, cremefraiche og nachos.
__________

TILBUD: 4 numre af BoligLiv + 2 skærebrætter fra Raumgestalt

► SE OGSÅ: Lav mad som noma derhjemme
► SE OGSÅ: 
Hverdagsmad med smag af Østen
► SE OGSÅ: Sprødstegt kylling med ærter i bulgur med pesto


610x200_woordy_dmjpg.jpg