Giv et blad i julegave. Eller forkæl dig selv med en skøn julegave. Priser fra 149 kr.

Æbledessert opskrift
Foto: Line Thit Klein Æbledessert med knas og nougat-creme

Æbledessert opskrift

Æbledessert med knas og nougat-creme

plate 4 personer
printer Print

6 mellemstore æbler
½ dl vand
1 vaniljestang
1 dl sukker
1 spsk smør
125 g grovvaslede havregryn
3 spsk sukker
½ tsk kanel
1 dl sødmælk
2 hele kanelstænger
30 g sukker
4 pasteuriserede æggeblommer
200 g nougat
4 dl piskefløde.

Sådan laver du desserten

Start med at lave æblemosen ved at skrælle æblerne og skære dem i store tern.

Kom æblerne i en gryde med vand og en flækket vaniljestang. Lad æblerne simre under låg, til de er blevet til mos.

Tag gryden af varmen, tilsæt sukkeret og rør rundt, indtil sukkerkrystallerne er opløst.

Lad æblemosen køle helt af. Lav imens de sprøde havregryn og nougat-kanelcremen.

Anbring smørret på en pande og lad det smelte, tilsæt havregryn, sukker og kanel, og steg til grynene er gyldne og sukkeret er smeltet. Lad havregrynene blive helt sprøde og kolde.

Nougat-kanelcreme:

Varm mælken op med kanelstængerne til lige under kogepunktet, tag gryden af varmen, tilsæt sukker og lad mælken hvile med kanelstang og sukker i 20 min.

Anbring æggeblommerne i en skål for sig. Fjern kanelstængerne fra mælken og varm den op igen – uden at koge – og hæld den nu forsigtigt over æggeblommerne i en tynd stråle under omrøring. Hæld massen tilbage i gryden og varm forsigtigt cremen op, mens du hele tiden rører. Når du kan trække en streg på bagsiden af en træske uden at cremen løber, er den færdig og skal tages af varmen.

Hæld cremen over i en flad skål og lad den køle let ned. Smelt nougaten over vandbad og vend den med kanelcremen, når både creme og nougat har stuetemperatur. Pisk fløden til skum og vend den med nougat-kanelcremen.

Anret desserten i høje glas, én større glasskål eller lignende. Start med de sprøde havregryn, læg derefter et lag nougat-kanelcreme, gentag og afslut med et lag af den helt afkølede æblemos. Film glassene/skålen og sæt det på køl i mindst 2 timer før servering.

Her får du alt det en dessert skal have: sødme, fedme, syrlighed og knas.

Se også opskrift på Æble-pære-crunch med julens krydderier.

Få mere inspiration til lækker mad på »ALTfordamerne.dk.

Nøgleord til denne opskrift: dessert, nougatcreme, knas, æbler, æbledessert, opskrift.

Se, hvad vi ellers skriver om: Æble, Efterårsmad, Efterår, Søde sager, Dansk mad og Dessert