Andesteg med æbler og nødder
Foto: Thomas Hergaard

Andesteg med æbler og nødder - opskrift fra Hjemmet

Andesteg med æbler og nødder

Sådan laver du en lækker andesteg til juleaften - med æbler og nødder.

printer Print
plate 4 personer

Arbejdstid: 11⁄2 time
Koge/stegetid: 3 timer
Ikke fryse-egnet
1 frisk, renset landand (ca. 2 1⁄2 kg)
1 løg (hakket)
25 g smør
3-4 skrællede æbler (i tern)
2-3 skiver brød (uden skorpe, i tern)
75 g nøddekerner (grofthakket)
2 tsk friskhakket salvie
salt og peber
1 kg skrællede kartofler (store tern)
Sovs:
2 skalotteløg (finthakkede)
1 spsk andefedt (eller smør)
1⁄2 dl æblevineddike (eller hvidvinseddike)
1⁄2 l tør æblecider
evt. majsstivelse eller mel

  1. Tænd ovnen på 160 grader. Prik skindet på anden med en gaffel eller kødnål og gnid den ind- og udvendigt med salt og peber. Sautér løget blødt i smør og tag det af varmen. Tilsæt æbler, brød, nødder, salvie, salt og peber og fordél fyldet i anden. Luk med kødnåle og/eller snor og læg den i en bradepande. Sæt den i ovnen 1 time – til en del fedt er smeltet af.
  2. Hæld fedtet ud af bradepanden. Vend kartoflerne sammen med et par skefulde andefedt og læg dem omkring anden. Sæt bradepanden i ovnen igen og lad det stege ca. 2 timer – til kødet er gennemstegt og mørt, og skindet er sprødt.
  3. Sautér skalotteløg bløde i andefedt eller smør og tilsæt vineddike. Lad det koge næsten væk og tilsæt æblecider. Giv det et opkog, skru lidt ned og lad det simre ca. 10 min.
  4. Tag and og kartofler op af bradepanden og hæld overskydende fedt over i en skål. Kog bradepanden af med æblecidersovsen og si det over i en ren gryde. Jævn evt. med lidt majsstivelse udrørt i lidt koldt vand eller lidt mel rystet sammen med vand og smag til med salt og peber.
  5. Fjern nåle/snor fra anden og anret med kartofler og en ske til fyldet. Servér sovsen i en skål.
Se, hvad vi ellers skriver om: Julemad og Andesteg