Ingredienser
Arbejdstid: 11⁄2 time
Koge/stegetid: 3 timer
Ikke fryse-egnet
1 frisk, renset landand (ca. 2 1⁄2 kg)
1 løg (hakket)
25 g smør
3-4 skrællede æbler (i tern)
2-3 skiver brød (uden skorpe, i tern)
75 g nøddekerner (grofthakket)
2 tsk friskhakket salvie
salt og peber
1 kg skrællede kartofler (store tern)
Sovs:
2 skalotteløg (finthakkede)
1 spsk andefedt (eller smør)
1⁄2 dl æblevineddike (eller hvidvinseddike)
1⁄2 l tør æblecider
evt. majsstivelse eller mel
- Tænd ovnen på 160 grader. Prik skindet på anden med en gaffel eller kødnål og gnid den ind- og udvendigt med salt og peber. Sautér løget blødt i smør og tag det af varmen. Tilsæt æbler, brød, nødder, salvie, salt og peber og fordél fyldet i anden. Luk med kødnåle og/eller snor og læg den i en bradepande. Sæt den i ovnen 1 time – til en del fedt er smeltet af.
- Hæld fedtet ud af bradepanden. Vend kartoflerne sammen med et par skefulde andefedt og læg dem omkring anden. Sæt bradepanden i ovnen igen og lad det stege ca. 2 timer – til kødet er gennemstegt og mørt, og skindet er sprødt.
- Sautér skalotteløg bløde i andefedt eller smør og tilsæt vineddike. Lad det koge næsten væk og tilsæt æblecider. Giv det et opkog, skru lidt ned og lad det simre ca. 10 min.
- Tag and og kartofler op af bradepanden og hæld overskydende fedt over i en skål. Kog bradepanden af med æblecidersovsen og si det over i en ren gryde. Jævn evt. med lidt majsstivelse udrørt i lidt koldt vand eller lidt mel rystet sammen med vand og smag til med salt og peber.
- Fjern nåle/snor fra anden og anret med kartofler og en ske til fyldet. Servér sovsen i en skål.