Kage med appelsin og citron
Foto: Martin Dyrløv Prøv denne skønne kage med appelsin og citron!

Appelsin- og citronkage

Dejen er rørt med kogte kartofler og meget lidt smør. Du kan sagtens bruge en rest kogte kartofler fra dagen før. Glasuren er dejlig syrlig og frisk, og kogt med sukker og majsstivelse.

printer Print
preparation Total: 45 minutter
plate 1 kage

400 g kartofler (350 g renset vægt)
2 appelsiner (øko)
1 citron (øko)
150 g mandler (eller mandelmel)
100 g hvedemel
2 tsk. bagepulver
¼ tsk. salt
4 æg
250 g sukker
1 tsk. vaniljesukker
50 g smeltet smør

Glasur:

150 g sukker
3 spsk. majsstivelse
2 dl appelsin- og citronsaft
25 g smør
1 knsp. salt

Pynt:

evt. mandelflager

Sådan gør du:

  1. Skræl kartoflerne, skær dem i mindre stykker, og kog dem helt møre i vand, der akkurat dækker. Hæld vandet fra kartoflerne, og pres dem gennem en purépresse eller en sigte. Afkøl.
  2. Vask citrusfrugterne, riv skallen fint, og pres saften – gem saften til glasuren.
  3. Hak hele mandler fint – brug gerne en foodprocessor. Bland hakkede mandler eller mandelmel med hvedemel, bagepulver og salt.
  4. Pisk æg, sukker, vaniljesukker og citrusskaller til en tyk og luftig creme i ca. 5 min. med en håndmikser. Vend kartoffelpuré, mandelblanding og smeltet smør i.
  5. Hæld dejen i en smurt firkantet form (22x22) eller rund (24-26 cm). Bag kagen midt i ovnen ved 175 grader i ca. 45 min. Tjek med et træspyd, at kagen er gennembagt, og lad den stå i formen i 10-15 min., før den vendes ud på en rist til afkøling.
  6. Glasur: Bland sukker og majsstivelse i en gryde, og rør citrussaften i. Kog glasuren under omrøring ved lav varme, til den bliver tyk, og pisk smør og salt i. Afkøl, og fordél glasuren over kagen.
  7. Pynt evt. med mandelflager, der er ristet gyldne på en tør pande.
Se, hvad vi ellers skriver om: Kage, Citron, Appelsin, Bagning og Bageopskrifter