Boller og bagels
SPONSORERET indhold

Boller og bagels

Nyd eftermiddagsteen med en klassisk dansk fastelavnsbolle eller en jødisk kanelbagel med rosiner til. Begge dele smager skønt nybagt og er også populært hos de mindste.

12. jun. 2009 | Opskrift | BoligLiv



Gammeldags fastelavnsbolle
De gode gammeldags danske fastelavnsboller kan enten tilberedes af en wienerbrødsdej, som bageren ofte gør, eller af en almindelig gærdej. Vi bruger her en gærdej, fyld af marcipansmørcreme og pynt af chokoladeglasur. Det er nemmest, og man bruger mindre smør.

Tid: ca. 40 minutter plus hæve- og bagetid.

(16 stk.)
Dej:
100 g smør
2 dl mælk
50 g gær
2 spsk. sukker
1 æg
1 knivspids salt
ca. 450 g hvedemel
1 æg til pensling

Marcipansmørcreme:
100 g marcipan
100 g blødt smør
100 g sukker

Chokoladeglasur:
100 g flormelis
2-3 spsk. god kakao, f.eks. Valrhona
lidt kogende vand

1.
Dej: Smelt smørret, og lun mælken heri. Hæld væsken i en skål, og opløs gæren heri. Tilsæt sukker, æg og salt, og ælt dejen med hvedemel, til den er glat og smidig.
2.
Stil dejen tildækket til hævning et lunt sted i ca. 1 time. Tilbered marcipansmørcremen imens.
3.
Marcipansmørcreme: Riv marcipanen, og rør den med smør og sukker til en jævn smørcreme.
4.
Rul dejen ud på et meldrysset bord til en firkant på ca. 30 x 30 cm. Skær dejen ud i 16 lige store firkanter.
5.
Fordel en klat creme på hver. Bøj spidserne mod midten, og klem dem godt sammen, så cremen bliver inde i bollerne. Læg bollerne med sammenføjningen nedad på en bageplade med bagepapir.
6.
Lad bollerne hæve i ca. 20 minutter. Pensl dem med sammenpisket æg, og bag dem ved 200 grader i ca. 15 minutter. Afkøl bollerne på en bagerist.
7.
Rør en glasur af flormelis, kakaopulver og kogende vand og dekorer fastelavnsbollerne.

Kanelbagles med rosiner


De jødiske bagels er her i en sød udgave med rosiner og kanel. Bagels smager skønt nybagte med lidt smør eller daggamle efter en tur på brødristeren.

Tid: ca. 45 minutter plus hæve- og bagetid.

(Ca. 16 stk.)
2  dl mælk
50 g gær
3 spsk. rapsolie
1 tsk. salt
2 tsk. stødt kanel
2 æg
75 g rosiner
150 g grahamsmel
ca. 475 g hvedemel
2 liter vand til kogning
2 spsk. salt
1 æg til pensling

1.
Lun mælken, hæld den i en skål, og opløs gæren heri. Tilsæt olie, salt, kanel, æg og rosiner. Rør grahamsmel i, og ælt dernæst hvedemel i dejen, indtil den er glat og smidig. Stil dejen tildækket et lunt sted i ca. 30 minutter.
2.
Ælt dejen igennem på et meldrysset bord. Del den i 16 stykker, og tril dem til aflange pølser. Fugt den ene ende med vand, og sæt pølserne sammen til ringe. Klem enderne godt sammen. Tænd ovnen på 220 grader.
3.
Kog vand og salt op i en stor gryde. Læg et par dejringe i ad gangen, og kog dem i 1-2 minutter. Tag dem op med en hulske, og lad dem dryppe af.
4.
Fordel de forkogte ringe på
en bageplade med bagepapir, pensl dem med sammenpisket æg, og bag dem i ovnen i ca. 15 minutter.