Brunsviger med æble
Foto: Thomas Hergaard Brug æbler i din brunsviger - bag en lækker æblebrunsviger.

Brunsviger med æble

Bag en lækker brunsviger med æblefyld. Den samme dej kan også bruges til at bage de lækreste brunsvigerboller med æble.

printer Print
preparation Total: 45 minutter
plate 1 bradepande eller 12 boller

Arbejdstid: 45 min.
Hævetid: 1 time
Bagetid: 45 min.
Fryse-egnet

Dej:
4 æbler (små tern)
75 g smør (eller margarine)
¼ l mælk
25 g gær
2 spsk sukker
1⁄2 tsk salt
1 æg
ca. 450 g hvedemel

Fyld:
175 g farin
125 g smør
150 g nødder (hakkede)
2 spsk ahornsirup
1 spsk stødt kanel

Sådan bager du æblebrunsviger

  1. Skræl æblerne og skær dem i tern.
  2. Smelt smørret og tilsæt mælk. Rør gæren ud i den lune væske og tilsæt sukker, salt, æg og halvdelen af melet. Pisk dejen godt igennem og tilsæt resten af melet og æblerne. Lad dejen hæve tildækket i ca. 1⁄2 time.
  3. Smelt farin sammen med smør, nødder, ahornsirup og kanel, og lad det køle lidt af.
  4. Vend dejen ud på et meldrysset bord og klap den ud til en tyk plade.
  5. Læg den i en bradepande (ca. 24x30 cm.) foret med bagepapir. Prik fordybninger i dejen med fingrene og hæld nødde/farinblandingen over dejen.
  6. Lad dejen hæve ca. 1⁄2 time.
  7. Sæt bradepanden på en bageplade med bagepapir (til at tage evt. boblende sukker) i ovnen ved 180 grader i ca. 45 min.
  8. Tjek med en tandstikker, om kagen er gennembagt. Løft den over på en rist ved hjælp af bagepapiret.
  9. Æblebrunsviger som boller: Fordél fyldet i hullerne i en smurt muffinform med 12 huller. Tril dejen til en pølse og del den i 12 stykker. Form dem til kugler og læg dem i hullerne.
  10. Lad den hæve tildækket 1⁄2 time og bag dem så ca. 45 min. ved 180 grader.
  11. Tag dem ud af ovnen og lad dem stå i formen et par min. Vend hele formen ud på et fad eller en bageplade – pas på det varme sukker. 

    Tips: Læg evt. et lag tynde æblebåde på dejen, inden nødde/farinblandingen hældes over.
Se, hvad vi ellers skriver om: Æblekage, Brunsviger og Bageopskrifter