Giv et blad i julegave. Eller forkæl dig selv med en skøn julegave. Priser fra 149 kr.

Gorm Wisweh
Foto: David Bering/Montgomery Få opskriften på Gorm Wisweh favoritpizza fra hans kogebog ”Mine favoritter”.

Gorm Wisweh

Gorm Wiswehs ultimative kartoffelpizza

Kærlighed til den danske kartoffel og lokale råvarer stikker frem i den her. Samt et perfekt ægteskab mellem kartoflen og løvstikke. En opskrift af Gorm Wisweh.

printer Print

God og nem grunddej:
 2-4 pizzaer: 
1½ dl koldt vand
10 g gær
1 tsk sukker
ca. 200 g mel (gerne 00 mel)
ca. 100 g mel, semola (hvis du ikke kan skaffe det, så erstat med 00 mel)
1 spsk salt med top
1 spsk olivenolie

 

Kartoffel-pizza:
165 g pizzadej
4-5 nye kartofler
lidt citronsaft
20 g klaret smør
70 g Vesterhavsost fra Thiese, alternativt god parmesan
1 dusk frisk løvstikke
1 spsk virkelig god
olivenolie
friskkværnet peber og havsalt

Sådan gør du

Grunddej:
Bland vand, gær og sukker sammen. Sukkeret giver gæren noget at leve af. Når det er opløst, tilsættes halvdelen af 00-melet og halvdelen af semola-melet. Dette røres ud, til der ikke er flere klumper. Tilsæt salt og olie, rør lidt, tilsæt derpå resten af melet over to omgange (føles dejen for våd, så spæd op med mere 00- mel). Og ælt så på livet løs. Dejen skal aktiveres, og det handler om manpower (eller girlpower). Efter 10-15 minutter skulle dejen begynde at blive glat og smidig at røre ved. Lav et snit i dejen med en skarp kniv, og tjek, om den er skinnende indvendig.

Lad dejen hæve i køleskab i en times tid eller til dobbelt størrelse (allerbedst er det at lave den dagen før, men det er ikke ultravigtigt). Tag dejen ud, og skær den ud til boller a 160 g. Ælt bollerne ved at folde ind mod det samme punkt i bollen, så den får en glat og spændstig overflade. Bollen skal rette sig op af sig selv, når man trykker på den – så er den færdigæltet. Læg bollerne på en bakke, og lad dem hvile 30-60 minutter. Nu er du klar til at rulle dine lækre, tynde og smidige pizzabunde ud. OBS: Du skal ikke ælte dejkuglen igen, før den skal rulles ud. Du aktiverer bare glutenet igen, og dejen bliver svær at rulle tyndt ud.

 

Kartoffel-pizza:
Skær kartoflerne tyndt på et mandolinjern, og skyl dem igennem i en skål koldt vand med en dråbe citronsaft. Dræn herefter kartoflerne, og vend dem med klaret smør.

Rul dejen ud i semola-mel til ca. 30 cm i diameter. Riv osten over bunden, og læg kartoflerne tæt op ad hinanden. Dæk hele pizzaen på nær 1-2 cm i kanten. Pluk løvstikken groft ud over kartoflerne. Bag pizzaen i 4-5 minutter, til skorpen bliver gylden.

Tag den ud, og dryp med olie, og smag til med friskkværnet peber og lidt havsalt. Pynt evt. med lidt frisk løvstikke. Server!

Se, hvad vi ellers skriver om: Pizza, Dansk mad og Hovedret