Giv et blad i julegave. Priser fra 149 kr. Klik her →

Vegetar julemad
Foto: Thomas Hergaard Et lækkert måltid er mad, der er brugt tid og kærlighed på at tilberede.

Vegetarisk julemenu

Vegetarisk julemenu: Skøn grøn julemad

Her får du fem opskrifter på vegetarisk mad til julen, der er populære hos både vegetarer og kødspisere.

Grønkålssuppe-med-kartofler.jpg

Grønkålssuppe med kartofler

Arbejdstid: 20 min.
Kogetid: ca. 20 min.
Fryse-egnet (2 personer)

200 g grønkål (blade uden stilk, grofthakket)
200 g kartofler (skrællede, små tern)
1 løg (hakket)
1 spsk olie
1 fed hvidløg (knust)
7 dl grønsags- eller hønsebouillon et drys muskatnød (fintrevet) salt og friskkværnet peber

Tilbehør: Rugboller eller groft hvedebrød.

  1. Steg det hakkede løg klart i olie, tilsæt hvidløg og steg i 1 min. mere.
  2. Tilsæt kartofler og bouillonen og kog i yderligere 10 min.
  3. Tilsæt grønkålen og kog i 10 min. mere, til grønsagerne er møre.
  4. Smag suppen til med muskatnød, salt og peber.
  5. Servér suppen rygende varm med godt brød.

Julesalat-med-citrus-og-granatæble.jpg

Julesalat med citrus og granatæble

Arbejdstid: 20 min.
Ikke fryse-egnet (4 personer)

2 små eller 1 stor julesalat (endive-salat)
1 rosa grapefrugt (skrællede, stykker)
2 appelsiner (skrællede, stykker)
1 portion grøn sovs (se opskriften ved nøddeselleri- bøf)

Drys:
1 granatæble (kernerne, uden hvide hinder)
Pistacienødder (eller valnøddekerner, grofthakkede)
Bland julesalaten med grapefrugt og appelsiner og anret den på et fad.
Dryp dressingen i klatter på salaten og drys med granatæblekerner og nødder.

Nødde-selleri-bøffer.jpg

Nødde-selleri-bøffer med rødkål

Arbejdstid: 30 min.
Koge/stegetid: 35 min.
Nøddebøfferne kan fryses (uden - tilbehør) (2 personer eller 6 bøffer)

1 dl rasp + lidt ekstra til panering
1 æg 200 g rodselleri (skrællet, stykker)
100 g hassenøddekerner (fintblendede) ½ løg (fintrevet)
1 tsk groft salt friskkværnet peber
2-3 spsk smør og olie (til stegning)

Grøn sovs:
1½ dl cremefraiche
2 tsk stærk sennep
3 spsk persille (hakket)
salt og friskkværnet peber

Tilbehør:
Rødkål og kartofler

  1. Rør rasp med æg og lad det trække, mens selleristykkeren koges i ca. 20 min., til de er møre. Gem kogevandet.
  2. Bland hasselnødder med selleri, løg og raspblandingen. Spæd evt. med lidt kogevand, men massen skal være så fast, at den kan formes.
  3. Krydr med salt og peber og form 10 små bøffer.
  4. Vend dem i rasp og steg dem sprøde i varmt smør og olie på en pande, 5-6 min. på hver side ved jævn varme.

Grøn sovs:

  1. Rør ingredienserne sammen og smag til med salt og peber.
  2. Servér bøfferne med rødkål, kartofler og grøn sovs.

Rødkålsdolmere.jpg

Rødkålsdolmere med svampe, flødesovs og tyttebær

Arbejdstid: 40 min.
Koge/stege/bagetid: 45 min. + op til 1 time for kogning af korn Fryse-egnet (4 personer)

1 rødkålshoved (eller 300 g store rødkålsblade)

Svampefyld:
500 g portebellosvampe (eller markchampignoner, finthakkede)
2-3 skalotteløg (finthakkede)
1 spsk olivenolie
2 fed hvidløg (knuste)
2 dl hele korn (eller speltperler, kogte)
salt og peber

Flødesovs:
2½ dl fløde
2 tsk majsstivelse (maizenamel)
1 spsk citronsaft

Tilbehør:
Tyttebærsyltetøj (eller ribsgelé)
kartofler (eller brød)

  1. Skær den grove stok af de store kålblade.
  2. Kog bladene i ca. 5 min. i letsaltet vand og lad dem dryppe af på et rent viskestykke.

Fyld:

  1. Steg løgene klare i olie og tilsæt hvidløg og svampe. Lad væsken fordampe.
  2. Tilsæt kogte korn: Læs på emballagen – kogetiden er op til 1 time.
  3. Krydr med salt og peber.
  4. Fordél fyldet på midten af et eller to forkogte bløde kålblade.
  5. Pak bladene sammen til pakker omkring fyldet.
  6. Læg sammenføjningerne nedad i et ovnfast fad med en anelse vand i bunden og dæk det til, evt. med sølvpapir.
  7. Bag i ca. 30 min. ved 175 grader varm, til dolmerne er gennemvarme.

Sovs:

  1. Pisk lidt af fløden med majsstivelse og bring det i kog.
  2. Smag til med citronsaft, salt og peber.
  3. Servér rødkålsdolmere med flødesovs, tyttebærsyltetøj og kartofler.

Tærte.jpg

Porre-oste-tærte

Arbejdstid: 45 min.
Hviletid: 1 time
Bagetid: 10 min. + ca. 30 min. Fryse-egnet (ca. 10 stk.)

Tærtedej:
150 g smør
200 g hvedemel
½ tsk fint salt
1 æg

Fyld:
5 porrer (ca. 450 g, ringe)
2 spsk smør
2-3 kviste frisk timian (eller ½ tsk tørret)
2 tsk stødt paprika
lidt salt og friskkværnet peber
4 æg (sammenpiskede)
2½ dl piskefløde
50 g mild ost (revet)

Tilbehør:
Evt. grøn salat

  1. Smuldr smør og hvedemel med salt, evt. i en foodprocessor.
  2. Saml dejen med et æg og lad den hvile i køleskabet i mindst 1 time.
  3. Rul dejen ud og beklæd en tærteform (24 cm i diameter) hermed.
  4. Tryk kanterne godt til og prik bunden af tærten med en gaffel.
  5. Sæt tærteformen i køleskab i 15 min.
  6. Forbag bunden ved 225 grader i 10 min.

Fyldet:

  1. Steg porreringene bløde ved svag varme i smør.
  2. Krydr med timian, paprika, salt og peber.
  3. Tilsæt æg og fløde.
  4. Sæt den forbagte tærtebund på en bageplade og hæld forsigtigt fyldet i.
  5. Bag tærten i 20-25 min. ved 175 grader, til fyldet er fast.
  6. Drys med ost de sidste 5 min. af bagetiden.
  7. Servér evt. tærten med salat.
Se, hvad vi ellers skriver om: Vegetar, Vegetarret og Julemad