
Foto: Et lækkert måltid er mad, der er brugt tid og kærlighed på at tilberede...
Vegetarisk julemenu
Vegetarisk julemenu: Skøn grøn julemad
Her får du fem opskrifter på vegetarisk mad til julen, der er populære hos både vegetarer og kødspisere.
Grønkålssuppe med kartofler
Arbejdstid: 20 min.
Kogetid: ca. 20 min.
Fryse-egnet (2 personer)
200 g grønkål (blade uden stilk, grofthakket)
200 g kartofler (skrællede, små tern)
1 løg (hakket)
1 spsk olie
1 fed hvidløg (knust)
7 dl grønsags- eller hønsebouillon et drys muskatnød (fintrevet) salt og friskkværnet peber
Tilbehør: Rugboller eller groft hvedebrød.
- Steg det hakkede løg klart i olie, tilsæt hvidløg og steg i 1 min. mere.
- Tilsæt kartofler og bouillonen og kog i yderligere 10 min.
- Tilsæt grønkålen og kog i 10 min. mere, til grønsagerne er møre.
- Smag suppen til med muskatnød, salt og peber.
- Servér suppen rygende varm med godt brød.
Julesalat med citrus og granatæble
Arbejdstid: 20 min.
Ikke fryse-egnet (4 personer)
2 små eller 1 stor julesalat (endive-salat)
1 rosa grapefrugt (skrællede, stykker)
2 appelsiner (skrællede, stykker)
1 portion grøn sovs (se opskriften ved nøddeselleri- bøf)
Drys:
1 granatæble (kernerne, uden hvide hinder)
Pistacienødder (eller valnøddekerner, grofthakkede)
Bland julesalaten med grapefrugt og appelsiner og anret den på et fad.
Dryp dressingen i klatter på salaten og drys med granatæblekerner og nødder.
Nødde-selleri-bøffer med rødkål
Arbejdstid: 30 min.
Koge/stegetid: 35 min.
Nøddebøfferne kan fryses (uden - tilbehør)
(2 personer eller 6 bøffer)
1 dl rasp + lidt ekstra til panering
1 æg 200 g rodselleri (skrællet, stykker)
100 g hassenøddekerner (fintblendede)
½ løg (fintrevet)
1 tsk groft salt friskkværnet peber
2-3 spsk smør og olie (til stegning)
Grøn sovs:
1½ dl cremefraiche
2 tsk stærk sennep
3 spsk persille (hakket)
salt og friskkværnet peber
Tilbehør:
Rødkål og kartofler
- Rør rasp med æg og lad det trække, mens selleristykkeren koges i ca. 20 min., til de er møre. Gem kogevandet.
- Bland hasselnødder med selleri, løg og raspblandingen. Spæd evt. med lidt kogevand, men massen skal være så fast, at den kan formes.
- Krydr med salt og peber og form 10 små bøffer.
- Vend dem i rasp og steg dem sprøde i varmt smør og olie på en pande, 5-6 min. på hver side ved jævn varme.
Grøn sovs:
- Rør ingredienserne sammen og smag til med salt og peber.
- Servér bøfferne med rødkål, kartofler og grøn sovs.
Rødkålsdolmere med svampe, flødesovs og tyttebær
Arbejdstid: 40 min.
Koge/stege/bagetid: 45 min. + op til 1 time for kogning af korn
Fryse-egnet (4 personer)
1 rødkålshoved (eller 300 g store rødkålsblade)
Svampefyld:
500 g portebellosvampe (eller markchampignoner, finthakkede)
2-3 skalotteløg (finthakkede)
1 spsk olivenolie
2 fed hvidløg (knuste)
2 dl hele korn (eller speltperler, kogte)
salt og peber
Flødesovs:
2½ dl fløde
2 tsk majsstivelse (maizenamel)
1 spsk citronsaft
Tilbehør:
Tyttebærsyltetøj (eller ribsgelé)
kartofler (eller brød)
- Skær den grove stok af de store kålblade.
- Kog bladene i ca. 5 min. i letsaltet vand og lad dem dryppe af på et rent viskestykke.
Fyld:
- Steg løgene klare i olie og tilsæt hvidløg og svampe. Lad væsken fordampe.
- Tilsæt kogte korn: Læs på emballagen – kogetiden er op til 1 time.
- Krydr med salt og peber.
- Fordél fyldet på midten af et eller to forkogte bløde kålblade.
- Pak bladene sammen til pakker omkring fyldet.
- Læg sammenføjningerne nedad i et ovnfast fad med en anelse vand i bunden og dæk det til, evt. med sølvpapir.
- Bag i ca. 30 min. ved 175 grader varm, til dolmerne er gennemvarme.
Sovs:
- Pisk lidt af fløden med majsstivelse og bring det i kog.
- Smag til med citronsaft, salt og peber.
- Servér rødkålsdolmere med flødesovs, tyttebærsyltetøj og kartofler.
Porre-oste-tærte
Arbejdstid: 45 min.
Hviletid: 1 time
Bagetid: 10 min. + ca. 30 min.
Fryse-egnet (ca. 10 stykker)
Tærtedej:
150 g smør
200 g hvedemel
½ tsk fint salt
1 æg
Fyld:
5 porrer (ca. 450 g, ringe)
2 spsk smør
2-3 kviste frisk timian (eller ½ tsk tørret)
2 tsk stødt paprika
lidt salt og friskkværnet peber
4 æg (sammenpiskede)
2½ dl piskefløde
50 g mild ost (revet)
Tilbehør:
Evt. grøn salat
- Smuldr smør og hvedemel med salt, evt. i en foodprocessor.
- Saml dejen med et æg og lad den hvile i køleskabet i mindst 1 time.
- Rul dejen ud og beklæd en tærteform (24 cm i diameter) hermed.
- Tryk kanterne godt til og prik bunden af tærten med en gaffel.
- Sæt tærteformen i køleskab i 15 min.
- Forbag bunden ved 225 grader i 10 min.
Fyldet:
- Steg porreringene bløde ved svag varme i smør.
- Krydr med timian, paprika, salt og peber.
- Tilsæt æg og fløde.
- Sæt den forbagte tærtebund på en bageplade og hæld forsigtigt fyldet i.
- Bag tærten i 20-25 min. ved 175 grader, til fyldet er fast.
- Drys med ost de sidste 5 min. af bagetiden.
- Servér evt. tærten med salat.