Opskrift på indbagt is
Foto: Line Thit Klein Baked Alaska er en dessert, der består af is på en lagkagebund med marengsovertræk.

Opskrift på indbagt is

Indbagt is: Baked Alaska

Opskrift på en pompøs og fantastisk retrodessert, som mere end tåler en renæssance. Den ligner en million, og faktisk er den nem at lave.

star star star star star
Ikke nok bedømmelser
×

Din Bedømmelse

Tak for din bedømmelse!

printer Print
plate Til 4 personer

Kagebunde
4,5 dl muscovadosukker eller brun farin
1 dl neutral olie, eks solsikke eller rapsolie
2 store æg
4 dl hvedemel
3 tsk bagepulver
1 spsk vaniljesukker
1 tsk salt
2,5 dl vand
1,5 dl kakaopulver
1,5 dl mælk

Marengslåg
12 æggehvider
700 g hvidt sukker

1½ ltr færdigkøbt chokoladeis eller vaniljeis

Sådan laver du baked Alaska

Tænd ovnen på 175 grader, og smør en springform (på 24cm), og læg et stykke cirkelskåret bagepapir i bunden af formen.

 


Rør sukker, olie og æg luftigt. Derefter sier du mel, bagepulver, vanilje og salt sammen i en anden skål og sætter den til side. Bring vandet i kog og hæld det over kakaopulveret, rør indtil blandingen er glat. Stil til side.

 

I æggeblandingen tilsætter du nu skiftevis mælk og de tørre ingredienser (hvedemel, bagepulver, vanilje, salt), og afslutningsvis hælder du kakaoblandingen i dejen. Rør grundigt indtil dejen er homogen og glat. Hæld dejen i den klargjorte form og bag den i ovnen, til den er smukt hævet og en kødnål eller lignende kommer ren ud. Det tager ca. 40 minutter. Lad bundene køle helt af, inden du deler dem i tre lag.

 

Læg 3-4 cm tykke lag is mellem de

tre bunde, således at bund og top består af kage. Pak iskagen ind i film, og lad den stå i fryseren en halv times tid. Det er vigtigt at isen er helt, helt kold, inden den pakkes ind i marengsmassen og bages i ovnen – men samtidig må bundene heller ikke nå at fryse, så en halv time er passende.

 

Varm ovnen op til maksimal varme – ca. 250 grader på grill. Lav marengmassen ved at varme æggehvider og sukker forsigtigt op i vandbad under omrøring. Når alle sukkerkrystaller er smeltet, og massen har en temperatur på ca. 60-65 grader – det skal føles behagelig varmt, når du stikker en fingerspids i. Tag så skålen af varmen og pisk marengsmassen med elspisker eller i en maskine til den er helt afkølet, skinnende og ret stiv.

 

Tag iskagen ud af fryseren, og sæt den på et koldt ovnfast fad. Smør et tykt lag marengs ud over, og brug bagsiden af en ske til at lave toppe i marengsen på hele overfladen. Bag din Alaska i 3-4 minutter i den varme ovn, indtil toppene er gyldne, og marengsoverfladen har fået lidt farve. Servér straks herefter den indbagte is.

 


SE OGSÅ: Isbomben Alaska på Hjemmet.dk

 

star star star star star
Ikke nok bedømmelser
×

Din Bedømmelse

Tak for din bedømmelse!

Tip!

Alt kan lade sig gøre i en ovn - også at 'bage' Alaska. Skal du lave desserten til dine gæster, så lav kagebundene i forvejen - så tager den indbagte is ikke lang tid.

 

Vidste du...
At Baked Alaska
 også kaldes norsk omelet? Navnet 'Baked Alaska' og 'Norsk omelet' (eller 'omelette à la norvégienne' som retten kaldes i Frankrig) henviser til de lave temperaturer i Alaska og Norge.
Kilde: Wikipedia

Se, hvad vi ellers skriver om: Dessert, Marengs, Hjemmelavet is, Amerikansk mad og Nytårsdessert