GIV ET BLAD I JULEGAVE TIL ÉN, DU HOLDER AF

isdessert opskrift med lakrids og marengs
Foto: Line Thit Klein Is med lakrids og marengs

isdessert opskrift med lakrids og marengs

Isdessert: Is med lakrids og marengs

printer Print
plate 4

Lakridsis
5 pasteuriserede æggeblommer
2 dl sukker
35 g ren lakridspulver (kan fås bl.a. hos Panduro Hobby og udvalgte helsebutikker)
3 dl piskefløde
3,5 dl sødmælk
1/4 tsk. salt

Lakrids-marengsreder
ca. 8 reder
5 æggehvider, stuetemperatur
200 g hvid sukker
1 spsk citronsaft/lagereddike
2 spsk ren lakridspulver

Karamel-lakridstuilles
100 g sukker
lakridspulver

Sådan laver du isdessert

Lakridsis
Pisk æggeblommer, sukker og lakridspulver i en skål for sig, og sæt det til side. Varm fløde, mælk og salt op til lige under kogepunktet og hæld blandingen forsigtigt i en tynd stråle over lakrids-æggesnapsen. Hæld den flydende creme tilbage i gryden og varm den forsigtigt op under konstant omrøring indtil cremen begynder at tykne. Tag cremen af varmen og lad den køle ned. Frys iscremen i en beholder i fryseren eller i ismaskine efter anvisninger.

Lakrids-marengsreder
Denne måde at lave marengs på er lidt anderledes, eftersom hviderne varmes op sammen med suk-keret, før massen piskes. Til gengæld er du sikret marengs, som holder formen fuldstændig, og bli-ver lækre sprøde. Varm æggehvider og sukker op i en varmefast skål over vandbad, til massen når ca. 60-65 grader, og sukkeret er opløst. Tag skålen af varmen, og pisk marengsmassen indtil den er afkølet. Pisk så citronsaft og lakridspulver i. Marengsmassen bliver meget stiv, når den er helt afkø-let. Hæld marengsen i en sprøjtepose eller brug en almindelig frysepose med et lille hul i hjørnet, og sprøjt massen ud på bagepapir i marengsreder på ca. 8-10 cm i diam. Bag rederne i ca. 60 minutter ved 110 grader, sluk så for ovnen og lad marengsene blive stående i ovnen,indtil den er helt kold. Opbevar de helt afkølede marengs i en lufttæt dåse.

Karamel-lakridstuilles
Beklæd en bageplade med bagepapir og sæt til den side. Varm sukkeret op ved middel varme, indtil næsten alt er smeltet, og skru så helt ned, og lad karamellen blive gyldenbrun, før du tager den af varmen. Hæld den flydende karamelmasse på bagepapiret og sving forsigtigt bagepladen fra side til side, så massen fordeler sig i så tyndt et lag som muligt. Drys lakridspulver på, så det dækker kara-mellen, og lad den køle helt ned og blive hård. Bræk karamel-tuillen i tilfældige stykker, og brug dem som pynt – ligesom på billedet.

Tip

Vær opmærksom på, at både marengs og karamel har det skidt med fugt – så bliver de klistrede frem for sprøde.
Se, hvad vi ellers skriver om: Hjemmelavet is, Marengs, Dansk mad og Dessert