Lune og lækre flutes
SPONSORERET indhold

Lune og lækre flutes

Det kræver ikke meget andet end lyst til at bage, lidt planlægning og god mel, før det dufter af hjemmebag i køkkenet. Vi bringer her tre opskrifter på lækre, velsmagende flutes.

12. jun. 2009 | Opskrift | BoligLiv



KOLDTHÆVEDE CIABATTA-FLUTES
MED SOLTØRREDE OLIVEN  
                                                      
Ciabattaflutene tilberedes af en fugtig dej med kun ganske lidt gær. Dejen hæver koldt natten over.

Tid: ca. 25 minutter plus hæve- og bagetid.

(3 stk.)
1 liter koldt vand
15 g gær
650 g italiensk hvedemel
ca. 150 g udstenede, soltørrede oliven
lidt olivenolie til pensling
flagesalt til drys

1.
Hæld vandet i en skål, og opløs gæren heri. Tilsæt italiensk hvedemel, og rør dejen grundigt med en elpisker eller på en røremaskine i 5-10 minutter. Hak olivenerne groft, tilsæt dem og ælt, til de er godt fordelt i dejen. Dæk dejen til, og lad den hæve koldt natten over.     
2.
Spred dejen ud på en bageplade med bagepapir drysset med mel. Dyp en paletkniv i vand og herefter i mel. Skær dejen i 3 lige store aflange stykker med paletkniven, og form stykkerne til flutes. Pensl dem med olivenolie, og drys med salt. 
3.
Bag flutene i forvarmet ovn ved 275 grader på næstnederste rille i 10 minutter. Skru ned til 200 grader, og bag i yderligere 10-15 minutter.


TIP
CIABATTAFLUTENE KAN OGSÅ TILBEREDES UDEN OLIVEN, ELLER DU KAN ERSTATTE DEM MED F.EKS. SOLTØRREDE TOMATER ELLER NØDDER. 

GROVE BAGUETTER MED SPELT     
Groft og fint speltmel giver sammen med de udblødte speltkerner en god konsistens og smag til de grove baguetter. 

Tid: ca. 30 minutter plus trækketid for kerner, hæve- og bagetid.

(3 stk.)
100 g hele speltkerner
1 dl kogende vand
1 øl, 33 cl
25 g gær
2 tsk. salt
2 tsk. honning
100 g groft speltmel
450-500 g fint speltmel  
lidt smeltet smør til formen

1.
Kom speltkernerne i en skål, og hæld kogende vand over. Lad kernerne trække i mindst 1 time.
2.
Hæld øllet i en skål, og opløs gæren heri. Tilsæt salt, honning, udblødte speltkerner og groft speltmel. Ælt fint speltmel i dejen lidt ad gangen, og ælt til dejen er glat og smidig. Den må ikke blive for tør. Stil dejen tildækket til hævning et lunt sted i 1 time.  
3.
Slå dejen ned på et meldrysset bord, og del den i 3 lige store dele. Form dem til flutes. Læg flutene i en smurt fluteform. Dæk flutene til med et fugtigt klæde og lad dem hæve et lunt sted i 1 time.  
4.
Rids flutene, spray dem med vand, og bag dem i forvarmet ovn ved 250 grader i 15-20 minutter. Åbn ovndøren, og spray flutene med vand endnu en gang, når ca. halvdelen af bagetiden er gået.    


TIP
NÅR FLUTENE SPRAYES MED VAND FØR OG UNDER BAGNINGEN, FÅR DE EN SPRØD SKORPE.

KLASSISKE BAGUETTER MED HVID HVEDE      
Bløde, sprøde og nærende baguetter bagt med den fiberrige melsort hvid fuldkornshvede. Baguetterne bages i fluteforme, hvilket giver brødene deres flotte form.

Tid: ca. 20 minutter plus hæve- og bagetid.

(3 stk.)
3 1/2  dl lunkent vand
25 g gær
2 tsk. salt
2 tsk. honning
450-500 g hvid fuldkornshvedemel  
lidt smeltet smør til formen

1.
Hæld vandet i en skål, og opløs gæren heri. Tilsæt salt og honning. Ælt hvid hvedemel i væsken lidt ad gangen, til dejen er glat og smidig. Den må endelig ikke blive for tør. Stil dejen tildækket til hævning et lunt sted i 1 time.  
2.
Slå dejen ned på et meldrysset bord, og del den i 3 lige store dele. Form dem til flutes, og læg flutene i en smurt fluteform. Dæk flutene med et fugtigt klæde, og lad dem hæve et lunt sted i 1 time.  
3.
Rids flutene, spray dem med vand, og bag dem i forvarmet ovn ved 250 grader i ca. 15 minutter. Åbn ovndøren, og spray flutene med vand endnu en gang, når ca. halvdelen af bagetiden er gået.