klassisk rugbrød
Foto: Columbus Leth og Miklos Szabo

klassisk rugbrød

Mit klassiske rugbrød

Rugbrød er basisføden i vores familie. Vi spiser ristet rugbrød med ost, avokado eller blødkogte æg om morgenen. Til frokost spiser vi smørrebrød.

printer Print

RUGSURDEJ:
3½ dl kærnemælk
200 g rugmel

Dag 1:
400 g surdej
7½ dl lunkent vand
8 g salt
500 g rugmel
250 g hvedemel

Dag 2:
500 g knækkede rugkerner
2½ dl koldt vand
lidt smagsneutral olie til formen

Sådan gør du:

Dag 1: Opløs surdejen i det lunkne vand i en stor skål. Tilsæt salt og de 2 slags mel, og rør dejen godt sammen. Dæk skålen med et viskestykke, og lad dejen hæve i 12-24 timer ved stuetemperatur.
Dag 2: Kom knækkede rugkerner og vand i dejen, og rør den grundigt sammen, til alt er blandet godt sammen. Det er en meget våd dej, så du kan ikke ælte den med hænderne. Tag 3 spsk dej fra, kom dem i en lufttæt beholder, og sæt den i køleskabet. Dette er din surdej til næste gang, du bager rugbrød (den skal hvile i mindst 3 dage, før du bruger den og kan holde sig i mindst 8 uger i køleskab). Du skal kun bruge 3 spsk af dejen, hver gang du i fremtiden bager rugbrød. De 400 g er kun nødvendige første gang.
Pensl en 3-l’s bageform let (min er 30 x 10 x 10 cm). Hæld dejen i formen, dæk den med et fugtigt viskestykke, og lad brødet hæve på et lunt sted i 3-6 timer, eller til dejen næsten er nået op til kanten af bageformen. Forvarm ovnen til 180 grader/varmluft. Bag rugbrødet i 1 time og 45 minutter. Tag det straks ud af formen, og lad det køle ned på en bagerist.

Opskriften er fra Trine Hahnemann kogebog, Brød og kager, Politikens Forlag, 250 kr.

Se, hvad vi ellers skriver om: Sundt brød og Brød