Morgenbrød: Morgenboller med variationer
Foto: Thomas Hergaard

Morgenbrød: Morgenboller med variationer - opskrift fra Hjemmet

Morgenbrød: Morgenboller med variationer

Hjemmebagte morgenboller er en skøn måde at begynde dagen på. Bollerne er også velegnede som frokostboller, til eftermiddagskaffen og som tilbehør til aftensmaden.

printer Print
plate 16-18 boller

Arbejdstid: 45 min.
Hævetid: 2-3 timer
Bagetid: 15 min.
Fryse-egnet
500 g hvedemel (med højt glutenindhold)
250 g durumhvede (alternativt fuldkornshvede, grahamsmel, rugmel eller speltmel)
15 g gær
1 spsk groft groft salt
2 tsk honning (eller sirup)
1⁄2 l 1⁄2 l vand (35-37 grader)
Drys: f.eks. hvide og/eller blå birkes, sesamfrø, græskarkerner, 5-kornsblanding

  1. Bland melet med smuldret gær og tilsæt salt og honning. Tilsæt vandet på én gang og ælt dejen igennem, til den er smidig (ca. 5 min.). Tilsæt evt. lidt mere mel, men dejen må godt være lidt klistret.
  2. Form den til en kugle, drys den med mel og læg den i en stor skål. Dæk den til og lad den hæve til dobbelt størrelse (det tager 1-2 timer afhængig af temperaturen i rummet). Dejen kan også stilles koldt og hæve 6-12 timer – f.eks. natten over.
  3. Vend dejen ud på et meldrysset bord, tril den ud til en pølse og del den i 16-18 stykker. Form dem til kugler og lad dem hvile tildækket i 10 min. Form nu kuglerne til boller – evt. ovale eller aflange. Pensl dem med vand og dyp dem i drys, hvis det ønskes. Læg dem på en bageplade med bagepapir og lad dem hæve tildækket i 45 min.
  4. Varm ovnen op til 250 grader. Skær eller klip evt. rids(er) i hver bolle og sæt dem i ovnen. Skru ned til 220 grader og bag bollerne i 12-15 min. Tag dem ud på en rist.
  5. Havreboller: Erstat 100 g hvedemel med 50 g havregryn. Ælt evt. rosiner, soltørrede tranebær eller hakket, tørret frugt i dejen, før den hæver første gang. Pensl bollerne med vand og dyp dem i havregryn, inden de efterhæver
  6. 5-kornsboller: Erstat 100 g hvedemel med 100 g 5-kornsblanding. Pensl bollerne med vand og dyp dem i 5-kornsblandingen, inden de efterhæver.
  7. Nøddeboller: Ælt 200 g hakkede nødder i dejen, lige inden den sættes til hævning første gang
  8. Nødde/rosinboller: Ælt 100 g hakkede nødder og 100 g rosiner i dejen, lige inden den sættes til hævning første gang.
Se, hvad vi ellers skriver om: Bageopskrifter