Meyers Ølandsboller med hvede
SPONSORERET indhold

Ølandshvedeboller

×

Din Bedømmelse

Tak for din bedømmelse!

Ølandshvedebollerne er gode både som morgenboller og til maden eller som sandwichbolle til madpakken.

Af: Claus Meyer Foto: Skovdal & Skovdal/Stine Christiansen
28. nov. 2014 | Mad | Fit living
12 boller

Ingredienser

UNG SURDEJ:
½ dl hvede-opbevaringssurdej - Få Meyers opskrift på surdej her.
1 dl vand
½ dl hvedemel
½ dl fuldkornsølandshvedemel

BRØDDEJ:
5½ dl koldt vand
½ dl ung surdej
5 g gær
150 g fuldkornsølandshvedemel
450 g hvedemel
15 g salt

Sådan gør du:

Frisk din opbevaringssurdej op, ca. 8 timer inden du skal lave brøddejen. Pisk ingredienserne sammen i en lille skål med løstsiddende låg og lad den stå på køkkenbordet ved stuetemperatur. Den del af den unge surdej, du ikke bruger i brøddejen her, er nu din opbevaringssurdej til næste gang, du skal bage.

BRØDDEJ:

Kom vand og surdej i et stort dejfad. Tilsæt gær, de to slags mel og salt. Rør − eller nærmest pisk − dejen med en flad grydeske, samtidig med at du med mellemrum skraber dejen ned fra kanterne af skålen, så der arbejdes luft ind i den. Du skal baske løs i 10 minutter eller længere med et par indlagte pauser, til dejen har forvandlet sig fra melklister til en glat, blank og smidig dej, der slipper fadets sider. Du kan også bruge en røremaskine.

Gnid indersiden af en skål eller en plastbeholder med olie. Kom den færdigæltede dej i skålen og læg låg eller film over, så dejen ikke tørrer ud. Lad dejen stå en times tid på køkkenbordet. Stil den derefter i køleskabet og lad den hæve i mindst 12 timer til ca. dobbelt størrelse, altså 100 % ekstra.

Når dejen er hævet, skal du forme den. Drys rigeligt med mel på køkkenbordet og vend forsigtigt dejen ud af beholderen uden at slå luften ud af dejen. Brug din bagespartel til at folde dejen en enkelt gang ind over sig selv. Pas på, der ikke kommer mel imellem lagene. Drys lidt mel på toppen af dejen.

Brug din spartel og spænd forsigtigt dejen op ved at skubbe siderne af dejen ind under sig selv. Hak dejen over på langs med din bagespartel. Skub de to dejhalvdele fra hinanden med spartlen, så du får to aflange ”pølser”. Spænd dem op ved at skubbe siderne af dejen ind under den. Hak hver ”pølse” over i 6 firkantede boller. Skub forsigtigt spartlen lidt ind under bollen i samme bevægelse.

Brødet skal ikke efterhæve, da dejen allerede er luftig nok. Bag bollerne i ca. 5 minutter ved ovnens højeste varme (250-275°). Sænk derefter temperaturen til ca. 230°. Det tager ca. 15-20 minutter for bollerne. Når brødet lyder hult, når du banker på det, og det har fået en pæn, mørkebrun farve, plejer det at være bagt færdigt.

Læs mere om Meyers surdej her

Opskriften er fra Claus Meyers nye bog, Meyers bageskole, Alle kan lære at bage, Lindhardt & Ringhof, 300 kr.