Dans dig glad til ALT for damernes årlige danse-event i København

Orangemarmelade med mandler
Foto: Anne-Li Engström Orangemarmelade med mandler

Orangemarmelade

Orangemarmelade med mandler

En luksusspise, der både kan serveres på brød eller som tilbehør til ost.

Print

1 kg pomeranser, bergamotter eller andre citrusfrugter.
1½ kg sukker
50 g smuttede, spanske mandler

Sådan gør du

Vask frugterne. Skær dem over, og pil alle kernerne ud. Kom dem i en lille gazepose. Knus frugten i foodprocessor, enten med kniven, der giver en meget findelt marmelade, eller med råkostjernet, der giver mere konsistens. Uden maskine hakker du frugterne på et bræt. Hvis det skal være ekstra fint, skræller man en del af dem med et juliennejern, så der kommer fine, lange tråde af skræl i den færdige marmelade.

Kom frugtkødet i en gryde med vand, til det dækker, og kog, til den er mør, og det hvide er blevet klart. Bind den lille pose med kerner til grydens håndtag, så den hænger ned i gryden og koges med. Kog sagte og under låg, der ligger næsten helt på.

Hvis det koger meget ind, kommer man kun det absolut nødvendige mere vand i, men ikke mere end at mosen bestemt ikke skal sejle i vand, når den er kogt færdig. Tilsæt sukker og mandler, og kog i et kvarter. Kom en smule saft på en kold tallerken og stil den i fryseren til saften er kølet af, det tager et øjeblik. Kør fingeren igennem klatten, hvis den stadig er flydende koges lidt længere. Hvis den gelerer, er marmeladen færdig.

Kom på helt rene glas, der er skyllet i et skvæt stærk spiritus som whisky, rom eller snaps. Læg et rent viskestykke over glassene, og luk med skoldede låg, når marmeladen er kølet helt af.

PRØV OGSÅ: Tagine med Pomerans

Se, hvad vi ellers skriver om: Appelsin, Marmelade og Mandler