Dans dig glad til ALT for damernes årlige danse-event i København

Opskrift på panforte og krydret julesnaps
Foto: Line Thit Klein Panforte og krydret julesnaps

Opskrift på panforte og krydret julesnaps

Panforte og krydret julesnaps

9
Print

Panforte
1 springform på 22 cm i diameter
180 g god, dansk honning
200 g blandede nødder i lige forhold,
(smuttede mandler, hasselnødder,
jordnødder, valnødder etc.)
200 g tørrede figner
60 g sukat
60 g pomeransskal eller skal af 2 økologiske
appelsiner
45 g hvedemel
1 tsk stødt kanel
3 tsk friskrevet Ingefær (eller 1 tsk stødt ingefær)
1/2 tsk stødt nellike
5 riv af muskatnød
Ca. 100-150g flormelis til pudring

Snaps på Julens krydderier
50 g ristede valnødder
1 skallen af en økologisk appelsin
1 kanelstang, ca. 5 cm, gerne Ceylonkanel
1 stjerneanis
3 kardemommekapsler
2 hele nelliker
1/2 dl lyse rosiner
70 cl Brøndums Snaps Klar

Sådan gør du

Panforte og krydret julesnaps
Smelt honningen i en gryde og lad den køle lidt af. Smut imens mandlerne og læg dem med de andre nødder i et ovnfast fad. Rist dem i ovnen ved 150 grader i 14 min. Vend rundt i nødderne et par gange undervejs og lad dem køle lidt af derefter. Skær den hårde stilk af fignerne fra og skær fignerne i tern på ca. 1 x 1 cm. Skær sukat og pomerans i så små tern som muligt. Kom mel og krydderier i en skål og vend de fintskårne frugter i.

Hak nødderne meget groft og bland dem med melet og frugterne. Hæld den smeltede honning i og rør det hele meget grundigt sammen. Pres bagepapir ned i springformen. Kom panfortedejen i og kom vand på hænderne og fordel og pres dejen i et ensartet jævnt lag i formen.

Bag panforten gylden ved 150 grader i 45 min. og afkøl på bagerist. Lad panforten „tørre“ på risten i ca. 1
døgn, pudr den derefter i flormelis. Spis panforten i tynde skiver. Den kan holde sig fint i flere måneder.

Snaps på Julens krydderier
Kom valnødderne i et ildfast fad, sæt det i ovnen i 12 min. og afkøl dem derefter. Kom alle ingredienser i en flaske og hæld snapsen over. Lad snapsen trække 4-6 uger, filtrer den 2-3 gange, til den er klar.
Lad snapsen stå en til to uger, inden den nydes.

Julesnapsen vinder gevaldigt ved lagring og bliver kun bedre med årene. Snapsen er perfekt at nyde til julens bagværk og er fremragendei glögg.

Se, hvad vi ellers skriver om: Konfekt, Jul, Julebag, Nøddekage, Nødder, Søde sager, Italiensk mad, Dessert og Tilbehør