Ingredienser
Arbejdstid: 1 time
Trækketid: 3-4 timer
Koge-/bagetid: 45 min.
Gransmør:
250 g smør
1 dl friske grannåle (se tips)
Granessens:
1-2 skalotteløg
½ dl graneddike (se opskrift på syltede sild)
½ dl hvidvin
5 sorte peberkorn
Rodfrugter:
1 kg blandede rodfrugter (f.eks. gulerødder, persillerod, pastinak, knoldselleri, rødbeder)
1-2 spsk. olie
salt og friskkværnet peber
Granbearnaise:
4 æggeblommer
½ dl granessens
½ tsk. gransalt (se opskrift)
evt. lidt graneddike
- Gransmør:
- Smelt smør og grannåle, men lad det ikke blive mere end 70 grader varmt. Blend det, og lad det trække i 3-4 timer. Varm igen op til 70 grader, og si smørret.
- Granessens:
- Pil skalotteløgene, og snit dem fint. Kom dem i en gryde med graneddike, hvidvin og hel sort peber. Giv det et opkog, skru lidt ned, og lad det koge ind til ca. den halve mængde (½ dl). Si essensen.
- Rodfrugter:
- Rens rodfrugterne, og skær dem i grove stykker. Vend dem med olie, salt og peber på en bageplade med bagepapir, og bag dem i ovnen ved 225 grader i ca. 25 min.
- Bearnaise:
- Pisk æggeblommer, essens og salt sammen i en lille gryde, og pisk det over meget svag varme eller i et varmt vandbad, til det bliver en tyk og glat creme.
- Pisk stille og roligt gransmørret i ganske lidt ad gangen i en tynd stråle. Pisk alt smørret i, og smag til med salt og peber og evt. lidt graneddike. Justér evt. tykkelsen med en smule vand.
- Dryp sovsen over de færdigbagte rodfrugter, og servér som forret eller tilbehør.
Gran i maden: Sådan gør du
- Brug kun gran, der er 100 % økologisk/ usprøjtet, og vær helt sikker på, at det enten er gran, lærk eller fyr.
- Brug ikke taks, der er et lille stedsegrønt træ/busk, som vokser i mange haver. Taks har blanke, bløde nåle, der ikke stikker, dufter ikke af harpiks og har ikke kogler.
- Rensning: Skyl enkelte granskud grundigt i koldt vand, og slyng dem tørre.
- Friske grannåle: Klip nålene af med en saks. Opbevar dem i en frysepose i køleskab i 2-3 dage, eller frys dem.
- Tørrede grannåle: Læg de rensede granskud på en bageplade, og sæt dem i ovnen ved 50 grader i ca. 1 time (eller lad dem tørre ved stuetemperatur i 4-5 dage). Ryst de tørre nåle af, og opbevar dem i glas med tætsluttende låg. Mal dem fint i en kaffemølle før brug.
- GRANSALT Brug som krydderi til kød, fisk og grøntsager.
Arbejdstid: 5 min.
3 spsk. tørrede grannåle (se ovenover)
125 g flagesalt (f.eks. Maldon eller Læsø)
1. Mal de tørrede grannåle til pulver – brug f.eks. en elektrisk kaffemølle.
2. Bland granpulver med flagesalt, og fyld på små glas med tætsluttende låg.