Lækker skinkestang

Foto: Thomas Hergaard Dejen klippes i brede, skrå strimler og flettes hen over fyldet. Det giver et flot mønster på skinkestangen.

Skinkestang opskrift

Lækker skinkestang

Traditionelt bliver skinkestang lavet med butterdej. Men denne udgave af skinkestagen er med mere brød og mad i, så den mætter på en behagelig måde. Her får du opskriften på en lækker skinkestang:

star star star star star
Ikke nok bedømmelser
×

Din Bedømmelse

Tak for din bedømmelse!

printer Print
preparation Tilberedelsestid: 20 minutter
cooking Arbejdstid: 45 minutter
totaltime Total: en time, 5 minutter
plate 4 personer

Dej:

  • 25 g gær
  • 1 dl lun mælk
  • 2 spsk smør
  • ½ tsk salt
  • ca. 100 g hvedemel
  • 50 g grahams- eller rugmel
  • 1 æg

Fyld:

  • 300 g broccoli
  • 250 g champignon
  • 1 spsk olivenolie
  • 1 bundt forårsløg
  • 1 spsk hakket frisk timian
  • 200 g skinke i terninger
  • 100 g flødeost
  • 1 spsk dijonsennep
  • salt og peber

Salat:

  • 1 salathoved
  • 250 g cherrytomater
  • 1 spsk olivenolie
  • 1 spsk æble-eddike

Sådan laver du en skinkestang

  1. Smelt smørret i en kasserolle. Træk kasserollen af blusset og tilsæt mælk. Hæld blandingen op i en ælteskål og opløs gæren i mælken. Tilsæt salt, hvedemel og grahams- eller rugmel og ælt dejen, til den er blød og smidig. Lad dejen hæve, mens fyldet laves.
  2. Skær broccoli i små buketter og skær stokken i terninger. Skær champignon i skiver. Steg broccoli og champignon i olien på en stor pande, til champignonerne er brune, og broccolien mør, men stadig med lidt bid.
  3. Lad grønsagerne køle lidt af på panden. Hak forårsløgene. Rør grønsagerne med forårsløg, timian, skinke, flødeost og sennep. Smag til med salt og peber.
  4. Rul dejen ud på et meldrysset bord til en firkant på ca. 30 x 30 cm. Læg dejen på en bageplade med bagepapir. Fordel fyldet i en lang stribe på midten af dejen.
  5. Klip dejen i siderne med en saks i 2-3 cm brede strimler på skrå. Fold strimlerne ind over fyldet, som om du flettede dejen.
  6. Pisk ægget sammen i en kop og pensl skinkestangen med det. Bag skinkestangen 20-25 min. ved 200 grader.
  7. Skyl og tør salaten og bræk den i store stykker. Halvér cherrytomaterne og bland dem med salaten.
  8. Pisk olie og æbleeddike sammen med salt og peber og vend dressingen med salaten.
  9. Skær skinkestangen ud i tykke skiver og server med salaten. 

skinkestang-txt.jpg

TIP: Hvis du gerne vil spare lidt tid, så brug færdig butterdej til at lave skinkestangen – brug enten denne opskrift, og skrift gærdejen ud med en færdigkøbt fersk butterdej, eller prøv denne opskrift fra Hendes Verden:

 

star star star star star
Ikke nok bedømmelser
×

Din Bedømmelse

Tak for din bedømmelse!

Her er en god læseropskrift på skinkestang fra Hendes Verden (42/2010). Skinkestangen er lækker som frokostret eller natmad, og opskriften er indsendt af Linda i Frederikshavn.

Skinkestang med grillede tomater

(4 pers.):
4 plader butterdej
2 spsk. sød sennep
150 g kogt røget skinke
125 g revet cheddarost
sammenpisket æg til pensling
og evt. sesamfrø eller groft salt til drys.

Tilbehør:
250 g cherry- eller cocktailtomater
lidt olie og tørret timian

Sådan gør du:

  1. Tø dejen op, læg skiverne oven på hinanden, og rul dem ud til dobbelt længde og bredde.
  2. Læg dejen på bagepapir, smør sennep i en stribe langs midten, og dæk med grofthakket skinke og revet ost.
  3. Skær kanterne lige, og læg dem ind mod midten af stagen. luk for enderne, og tryk kanterne godt ned mod fyldet.
  4. Pensl med æg, drys med sesam eller salt, og bag stangen ved 220 gr. i ca. 40 min., eller til dejen er sprød og gylden.
  5. Tilbehør: Skær de vaskede tomater igennem på tværs, dryp med olie, og drys med timian, og giv dem 5 min. under ovngrillen, når skinkestangen er taget ud. Server tomaterne til skinkestangen.

Skinkestang - klassikeren fra 80'erne

Nogen vil måske mene, at en skinkestang er et fortidslevn fra 80’erne, men egentlig er det blot en klassiker, der lige som den indbagte mørbrad og piroggerne har fået et lidt blakket ry. Og det er synd – for en skinkestang smager virkelig godt, og kan bruges både som en let frokost, som natmad eller som aftensmad med en god salat til.

Hvilket fyld skal der i en skinkestang?

En skinkestang består helt grundlæggende af butterdej, der lukkes rundt om et lækkert skinkefyld. Fyldet kan udover skinke fx også bestå af champignoner og flødeost. Alt efter smag og behag kan du vælge enten en flødeost med meget eller lidt smag, og du kan variere med alt fra flødeost med krydderurter, chili, purløg eller måske hvidløgsost? Kun fantasien sætter grænsen – du kan også bruge en neutral flødeost og selv tilsætte dine egne krydderurter fx purløg, dild eller persille. I denne opskrift på skinkestang har vi brugt broccoli og champignon, men du kan sagtens bruge andre grøntsager og svampe som fyld i en skinkestang.

Hvilken dej skal man bruge til en skinkestang?

De fleste bruger færdig butterdej til at en skinkestang, men du kan også vælge at lave butterdejen selv. Du kan også vælge selv at lave en lidt mere solid og mættende dej, og bruge den i stedet for butterdej.

En skinkestang er genial gæstemad

En skinkestang er god, når du skal have gæster, for den kan nemlig laves klar i forvejen og så blot puttes i ovnen lige inde gæsterne kommer. Skal du bruge skinkestangen til fx natmad, kan du lave den helt færdig på nær bagningen og blot have den stående i køleskabet indtil den skal i ovnen.

Skal der skinke i en skinkestang?

Selvfølgelig skal der det, men du kan sagtens tage grundopskriften på skinkestangen og lave den om. Har du ikke lyst til skinke eller hamburgerryg, kan du fx bruge, bacon, røget laks, eller måske rejer? Du kan også vælge helt at udelukke kød og fisk og blot lave en butterdejsstang med grøntsager i. Eller du kan lave denne lækre butterdejsstang med kartofler og bruge som tilbehør til fx kødretter:

Butterdejsstang med kartofler

Opskrift: Katrine Klinken/Foto: Thomas Hergaard

butterdejsstang-med-kartoffel.jpg

  • Læg fyld af kogte kartofler, krydderier og revet ost på et stykke udrullet butterdej på bagepapir.
  • Pensl kanterne med sammenpisket æg og pak sammen til en pakke.
  • Pensl med sammenpisket æg og bag i ca. 20 min. ved 200 grader.
  • Retten er god som tilbehør, men kan også være en ret i sig selv med en skål salat.

 

Se, hvad vi ellers skriver om: Svin, Aftensmad, Hovedret og Frokost