Sommerbrød

Sommerbrød

Sommerbrød

Sommerbrød Selv her om sommeren kan man få lyst til et godt hjemmebagt brød. Vi giver dig her tre opskrifter på nemt bagværk, som vil smage skønt på stranden, ved grillen og før sommermiddagen.Ovnbagte snobrød
Selvom man ikke har adgang til et lejrbål, kan man sagtens bage snobrød. Den klassiske hvedebrødsdej snos om træspyd og bages sprød og gylden i ovnen.

Tid: ca. 20 minutter plus 1 time til hævning og bagning

(8 stk.)
1 ½ dl kærnemælk
10 g gær
½ tsk. sukker
½ tsk. salt
½ dl olie
ca. 250 g hvedemel
8 træspyd
1 æg til pensling

1.
Lun kærnemælken, til den er fingervarm. Hæld kærnemælken i en skål, og rør gæren ud heri. Tilsæt sukker, salt og olie. Ælt hvedemel i lidt ad gangen, og ælt, til dejen er glat og smidig. Lad dejen hæve tildækket i ca. 1/2 time.
2.
Læg træspyddene i koldt vand et par minutter, og dup dem tørre. Del dejen i 8 stykker, og tril stykkerne til boller. Rul herefter bollerne ud i ca. 20 cm lange pølser. Sno dejpølserne om træspyddene, og læg dem på en bageplade med bagepapir. Lad dem hæve tildækket i ca. 15 minutter.
3.
Pensl snobrødene med sammenpisket æg, og bag dem i forvarmet ovn ved 225 grader i 10-15 minutter.

Antipasti-brød
Brødet smager skønt som antipasti – appetitvækker – før en grillmiddag på en sommerdag. Det gemmer på oliven, artiskokhjerter, parmaskinke, mozzarella og soltørrede tomater.

Tid: ca. 40 minutter plus i alt 2 timer og 20 minutter til hævning og bagning

Fyld:
1 pakke parmaskinke (ca. 70 g)
1 glas soltørrede tomater
(ca. 180 g drænet vægt)
1 mozzarellaost
(ca. 125 g drænet vægt)
1 glas artiskokhjerter
(ca. 240 g drænet vægt)
1 glas oliven uden sten
(ca. 180 g drænet vægt)

Dej:
2  dl lunkent vand
25 g gær
1 tsk. salt
4 spsk. olivenolie
1 æg
ca. 500 g italiensk hvedemel/pizzamel
1 æg til pensling
lidt italiensk hvedemel/pizzamel til drys

1.
Skær parmaskinke og soltørrede tomater i strimler, mozzarellaosten i firkanter, artiskokhjerterne i kvarte og olivenerne i skiver. Stil fyldet til side.
2.
Hæld vandet i en skål, og opløs gæren heri. Tilsæt salt, olie og æg. Ælt den italienske hvedemel i lidt ad gangen, og ælt, til dejen er smidig og netop slipper fingrene. Lad dejen hæve tildækket i 1 time.
3.
Slå dejen ned, og rul den ud til et rektangel på ca. 40 x 35 cm. Fordel fyldet jævnt ud herpå. Lad de yderste cm af dejen være fri. Rul nu dejen på den lange led som en roulade. Sno herefter rouladen som en stor snegl, og læg den på en bageplade med bagepapir. Lad den hæve tildækket i ca. 30 minutter.
4.
Pensl brødet med sammenpisket æg, og drys det med lidt italiensk hvedemel. Bag i forvarmet ovn ved 225 grader i 45-50 minutter, til brødet er sprødt og gyldent.

Hybenboller
De italienske hvedeboller gemmer på marmelade af vilde hyben, men kan sagtens tilberedes med anden marmelade. Bollerne er nemme at have med på tur.

Tid: ca. 30 minutter plus i alt 1 time og 45 minutter til hævning og bagning.

(16 stk.)
3 dl kærnemælk
50 g gær
50 g sukker
  tsk. salt
  dl olivenolie
1 æg
200 g durumhvedemel
ca. 425 g italiensk hvedemel/
pizzamel
1 glas marmelade af vilde hyben fra Den Gamle Fabrik
1 æg til pensling
lidt durumhvede til drys

1.
Lun kærnemælken, til den er fingervarm. Hæld kærnemælken i en skål, og rør gæren ud heri. Tilsæt sukker, salt, olie og æg. Rør durumhvedemelet i, og ælt herefter det italienske hvedemel i lidt ad gangen. Ælt, til dejen er smidig og netop slipper fingrene. Lad dejen hæve tildækket i ca. 1 time.
2.
Slå dejen ned, og rul den ud til et rektangel på ca. 50 x 40 cm. Skær dejen i 16 lige store firkanter. Læg 1 stor tsk. hybenmarmelade på hvert dejstykke, og pak dejen godt om fyldet.
3.
Drys en bageplade med lidt durumhvedemel, og sæt bollerne herpå med sammenføjningen nedad. Lad dem hæve tildækket i ca. 30 minutter.
4.
Pensl bollerne med sammenpisket æg, drys dem med lidt durumhvedemel, og bag dem i forvarmet ovn ved 225 grader i ca. 15 minutter, til overfladen er sprød og gylden.

Tip
Almindelig hybenmarmelade eller marmelade af anden frugt kan også fint anvendes som fyld.

AF LONE KJÆR FOTO: HENRIK FREEK CHRISTENSEN

Se, hvad vi ellers skriver om: Snobrød

610x200_woordy_knap2.jpeg