GIV ET BLAD I JULEGAVE TIL ÉN, DU HOLDER AF

Stikkelsbærtærte med makroner og marengs
Foto: Martin Dyrløv

Stikkelsbærtærte med makroner og marengs

Stikkelsbærrene er både syrlige og søde, og rigtig gode i denne dejlige tærte med fløjlsblød marengs.

printer Print
plate 1 tærte til ca. 8 personer

Mørdej:

225 g hvedemel (gerne kagemel)
50 g flormelis
¼ tsk. salt
100 g blødt smør
1 æg
evt. 2-3 spsk. iskoldt vand

Stikkelsbærfyld:

750 g stikkelsbær (røde eller grønne)
½ citron (øko)
100 g sukker
2 spsk. majsstivelse
½ dl vand
1 tsk. vaniljesukker

Marengs:

3 æggehvider (1 dl)
150 g sukker
1 tsk. citronsaft

Endvidere:

100 g makroner

Sådan gør du

  1. Mørdej: Bland mel, flormelis, salt og smør sammen til en smuldredej med en håndmikser. Tilsæt æg og evt. vand, og kør dejen hurtigt sammen.
  2. Form dejen til en kugle, pak den ind, og sæt den i køleskabet i 30 min.
  3. Stikkelsbærfyld: Skyl og nip bærrene, og bland dem med fintrevet citronskal, citronsaft, sukker, majsstivelse, vand og vaniljesukker i en gryde. Kog igennem under omrøring, til de begynder at briste (3-5 min.). Hæld kompotten i en skål, og afkøl.
  4. Rul mørdejen ud på et meldrysset bord, og læg den i en tærtebund (22-24 cm).
  5. Læg et stykke bagepapir på dejen, fyld op med tørrede bønner el. lign, og forbag tærtebunden “blindt” i 15 min. ved 180 grader.
  6. Fjern indlægget i tærtebunden. Knus makronerne groft, og bred dem ud på tærtebunden.
  7. Læg stikkelsbærfyldet ovenpå, og bag tærten i 20-25 min. Afkøl.
  8. Marengs: Vej sukkeret af i et ovnfast fad, og varm det i den slukkede ovn. Hæld æggehviderne i en stor skål, og pisk det varme sukker i med en håndmikser. Bliv ved med at piske, til det bliver en luftig og sej marengsmasse, der kravler op af piskerisene. Pisk citronsaft i.
  9. Fordel marengsmassen over tærten, og ”brænd” den med en gasbrænder eller under grillen i ovnen.
Se, hvad vi ellers skriver om: Marengs, Dessert, Tærte, Bær og Bageopskrifter