Giv et blad i julegave. Eller forkæl dig selv med en skøn julegave. Priser fra 149 kr.

Mindre madspild
Foto: Getty 8 gode tip til at smide mindre mad ud - få gode råd til at mindske dit madspild derhjemme.

Mindre madspild

8 nemme veje til at undgå madspild

Både din pengepung og miljøet lider, hvis du smider for meget mad ud. Det gælder både rester, som du smider ud, fordi du har lavet for meget aftensmad, eller frugt og grøntsager, der når at blive for gamle, inden du får dem brugt.

Hvert år smider vi i Danmark over 700.000 tons mad ud, som kunne have været spist, og heraf er 260.000 tons fra dit og mit køkken, altså private husholdninger. Resten er fra supermarkeder, restauranter, hoteller og storkøkkener – men ligegyldigt hvad, så er der god grund til at begrænse det private madspild. Her finder du 8 ting, som du selv kan gøre, hvis du vil undgå at fylde skraldespanden med ting, der ellers kunne være blevet spist.

8 gode råd til at undgå madspild:


1. Køb ind lige inden lukketid
Det er både billigt og bæredygtigt at købe mad, der ellers skulle være smidt ud. For eksempel har mange supermarkeder tilbud på varer, der snart løber på datoen, så lad din aftensmad inspirere af, hvad du kan finde på hylden med datovarer. 

Desuden kan du købe take-away, der ellers var gået til spilde på mange restauranter inden lukketid. Så kan du spise lækker og billig mad, og samtidig have god samvittighed over at redde et godt måltid fra at blive smidt ud.

2. Tørrede fødevarer længe leve
Hvis du har svært ved at komme igennem hele pakken med gulerødder eller et helt hvidkålshoved, inden det bliver for gammelt, er det en rigtig god idé at supplere dit basislager i køkkenet med tørrede fødevarer. De holder sig nemlig meget længere end de friske, og du producerer mindre madaffald og dermed mindre skrald, når du ikke selv skal skrælle dine gulerødder eller købe alle ingredienserne til f.eks. at lave sauce fra bunden.

Det er faktisk godt for miljøet af flere årsager, hvis du køber en Knorrs populære saucer med 100 % naturlige ingredienser; Béarnaise, Hollandaise eller Karry. Knorr tørrer alle ingredienserne i de nye saucer, så de fylder langt mindre - og genanvender afskårne toppe og skræller til gødning af markerne. fordi Knorr sørger for at bruge flest muligt lokale råvarer, så dine grøntsager ikke skal fragtes hele vejen rundt om jorden, inden de lander i dit køkken. De tørrede krydderier og grøntsager, der er i saucerne kræver desuden mindre emballage end de friske, og dermed også mindre transport. Det resulterer i et mindre CO2 udslip.

3. Fotografer dit køleskab
Inden du går ud og handler, kan det være en god idé at tage et billede af dit køleskab og forrådsskab på din telefon. På den måde har du et hurtigt overblik over, hvad du allerede har lige ved hånden. Så kan du bedre huske at købe det rigtige, og undgå dubletter – for det er så irriterende at stå med to broccolihoveder og tre bakker æg.

LÆS OGSÅ: Meatless Monday breder sig til hele ugen: Sådan skærer du ned på kødet til hverdag

4. Køl dine varer med det samme
Når du køber friske varer i supermarkedet, er det en god idé at komme dine varer hurtigt i køleskabet. Og de tørrede varer bør komme direkte ind i skabet, så de hele tiden opbevares tørt og ikke alt for varmt.

Det skyldes, at jo mere varme dine madvarer bliver udsat for, jo hurtigere bliver de dårlige. Og hvis dine madvarer ligger længe på køkkenbordet – især om sommeren – bliver de udsat for en masse unødig varme.

5. Frem med den 'gamle' mad
Sørg for altid at stille de ældste madvarer forrest i køleskabet. Hvis du har plads, kan du også lave en hel hylde til de ting, du skal sørge for at bruge hurtigt.

Opbevar gerne dine madvarer i gennemsigtige bøtter, så du kan se, hvad det er, og spis det inden du bruger dine nye madvarer. Hvis der er noget mad, du ved, at du ikke får brugt op til tiden, kan du også sørge for at lægge noget af det i fryseren med det samme.

SE MERE: Et bæredygtigt alternativ: Det skal du vide om tørrede fødevarer

6. Tryl med dine rester
Selvom resterne i dit køleskab ikke ser ud af meget, så kan du lave masser af lækre ting med få ingredienser. Især hvis du har et godt basislager i dine forrådsskabe. For de fleste grøntsager kan blive til lækre og sunde retter, hvis du blot tilsætter en lækker sauce eller lidt krydderi.

Med nogle kartofler og Knorr Bearnaise Sauce - 100% naturlige ingredienser, kan du for eksempel lave lækre Hasselback-kartofler med bearnaisesauce, eller du kan bruge Knorr Karry Sauce - 100% naturlige ingredienser og et par gulerødder til at lave en lækker gulerods-tatar med karrycreme.

7. Organisér din fryser
Fryseren er et godt redskab til at gemme dine madrester i længere tid. Men fryseren kan også let blive én stor, uoverskuelig rodebunke, hvor madrester ligger hen i glemslen.

Sørg derfor for at sætte mærkat på den mad, du kommer i fryseren, og frys madrester i enkelte portioner, så de er lettere at få brugt, når du får lyst til et stykke lasagne eller skal bruge lidt tomatsuppe til en ret.

8. Lav mad med kaffegrums
Hvis du drikker filterkaffe eller espresso derhjemme, så smider du garanteret også masser af kaffegrums ud hver uge. Men du kan faktisk genbruge det.

En af måderne at gøre det på, er ved at bruge det til at bage rodfrugter. Du kan for eksempel bruge kaffegrums til at lave saftige, bagte rødbeder, hvor du bager rødbederne hele, dækket af et lag kaffegrums. Når rødbederne er bagt færdigt, fjerner du kaffegrums og skræl fra dem - og vupti så har du en nem og lækker forret eller skønt tilbehør. Prøv selv med denne skønne opskrift kaffebagte rødbeder med sort hvidløgshollandaise

Se, hvad vi ellers skriver om: Madspild og Knorr