sponsoreret indhold
Bæredygtig madlavning i det innovative køkken
SPONSORERET indhold

Bæredygtig madlavning i det innovative køkken

Nye innovative køkkenprodukter hjælper os med at minimere madspild.

18. nov. 2019 | Mad | Electrolux

Hvert år hælder fødevareindustrien og de danske husholdninger 11 milliarder kroner ned i skraldespanden. Det enorme madspild er et stort samfundsproblem, som ikke alene koster forbrugerne en masse penge, men som også belaster vores ressourcer og miljø.

Løsningen på det globale problem er kompleks, men hjemme i køkkenet kan vi faktisk selv gøre en lille indsats, som har stor effekt, hvis vi er parate til at udnytte alle vores råvarer.

”Vi tror ofte, at vi bruger alt, hvad der er spiseligt af en bestemt råvare. Men normer og frygt styrer ofte, hvad vi putter i munden, eller hvordan vi tilbereder vores mad. Det faktum, at fint revet selleriskræl er en smagsbombe og delikatesse viser, at der mangler viden i alle opskrifter, der starter med: skræl selleriroden grundigt”, siger den svenske mesterkok Paul Svensson. 

ALT_tekstPSEEPL19SPE00005.jpg

Innovativ køkkenserie nedbringer madspild

Undersøgelser viser, at en kombination af bæredygtige løsninger, komfort og nudging-teknikker giver den mest effektive overgang til en mere bæredygtig livsstil. Svenske Electrolux, som i år kan fejre sit 100 års jubilæum, har derfor udviklet en innovativ køkkenserie, som gør det lettere at bruge hele råvaren og dermed nedbringe mængden af madspild til gavn for både miljøet og pengepungen. 

Serien indeholder bl.a. en ovn med Sous Vide-funktion, madlavningstermometer og kamera med forbindelse via app til din telefon samt en induktionskogeplade, som kan måle temperaturen inde i fx fisken eller grøntsagerne. 

Køleskabet 900 MULTISWITCH FRIDGE-FREEZER har desuden en simpel løsning, som gør det let og overskueligt at bruge alle råvarer, inden de bliver for gamle. 

”30 procent af maden i vores køleskabe bliver smidt ud, simpelthen fordi vi ikke er opmærksomme på det. En masse frisk frugt og grønt rådner bogstavelig op, fordi vi ikke kan se det bagerst i køleskabet. Vi introducerer derfor Spin View, som flytter råvarerne bagerst i køleskabet frem, så man kan få råvarerne brugt, mens de stadig er friske og velsmagende. På den måde har vi med en enkel innovativ designløsning løst et reelt behov ude hos brugeren”, fortæller Electrolux’ Designchef i Europa, Simon Bradford. 

ALT_tekst_PSEERF170KA00002.jpg

Tips til at bruge hele råvaren

Reduktion af madaffald er en konkret handling, som du allerede kan begynde med i aften. Det gavner selvsagt bæredygtigheden i fødevareproduktionen, men først og fremmest er det også en kilde til sund, nærende og velsmagende mad.  Mesterkokken Paul Svensson peger blandt andet på sellerien, som et godt eksempel på en råvare, hvor alt let kan omsættes til lækre ingredienser. 

”Bladene kan hakkes og blancheres til en salat, skrællen kan tørres og saltes og selve roden kan gnides i smør og rosmarin og pakkes i stanniol og bages ved 175 grader til roden har en temperatur på 93 grader”, siger Paul Svensson og tilføjer, at den største grund til at folk ikke kan lide en bestemt råvare, er fordi den ikke er tilberedt korrekt.

”For alle produkter er der en rare, medium og well done, som definerer både smagen og teksturen. Det er nøjagtig det samme som med kød, så brugen af temperaturmåler kan alene ofte bestemme, om man kan lide eller ikke lide en bestemt råvare”, siger Paul Svensson.

ALT_tekst_PSEEVL17SPA00003.jpg