Bartenderens bedste bud: Sådan kan du OGSÅ drikke din julesnaps

Foto: Theis Bothmann Sune er udviklingschef på Copenhagen Distillery, tidligere bartender på blandt andet Ruby og forfatter til et par bøger om cocktails

Bartenderens bedste bud: Sådan kan du OGSÅ drikke din julesnaps

Juletid er lig med snaps i glasset, men det behøver bestemt ikke være som den klassiske dram ved juletid. For snaps og akvavit er meget mere end det shot, du kaster ned i et enkelt hug uden at smage på det til julefrokosten – for du kan faktisk nyde både snaps og akvavit på mange andre måder.

Her får du et par lækre ideer til, hvordan du kan friske julestuen op med et par drinks med snaps. Vel at mærke drinks, der er lige til at gå til, uden du skal ud og investere i barudstyr for flere tusind kroner. Og så kan vi måske prøve at nyde smagene, i stedet for at holde os for næsen og hælde det i nakken.

Hver gang julen nærmer sig, begynder blade og aviser at flyde over med artikler, der forbander snaps og akvavit hen hvor kommen gror. Og ja, det er da også rigtigt, at der er en lang række ret uheldige traditioner forbundet med danskeres indtag af de ædle dråber.

Når det så er sagt, er det dog værd at bemærke, at det ikke som sådan er dråberne, der er problemet, snarere vores måde at drikke dem på. Man bliver ikke på magisk vis mere beruset af at drikke noget med dildsmag end noget med enebærsmag, men der sker noget, når man drikker 6 glas 40 % alkohol på en time.

Nederst på siden finder du 4 bud på lækre cocktails snaps og akvavit. 

Manden bag de lækre cocktails

Sune Risum-Urth
Sune er udviklingschef på Copenhagen Distillery, tidligere bartender på blandt andet Ruby og forfatter til et par bøger om cocktails. Hans sidste bog ”Akvavit – Rediscovering a Nordic Spirit” har vundet flere internationale priser. Privat er han gift med Julie og far til to drenge på 2 og 5.sune.jpg

Akvavit og Snaps – er det ikke det samme?

Nej, det er det ikke. Snaps er sådan en papirkurvskategori vi smider ting i vi ikke har et andet ord for. Det er basalt set spiritus med smag. Akvavit er derimod defineret ved lov, og skal være tilsmagt med dildfrø eller kommen. Desuden skal det være destilleret. Du kan altså ikke bare hælde kommen i en flaske vodka og så kalde det akvavit, det bliver til en kommensnaps. Interessant nok er der ikke noget krav om at gin skal være destilleret. Du kan altså godt hælde enebær i en flaske vodka og kalde det gin.
Så altså: spiritus med smag af hvad som helst – det er snaps. Spiritus med smag af enebær – det er gin. Spiritus med smag af destilleret dildfrø eller kommen – det er akvavit.

Se, hvad vi ellers skriver om: Snaps