Stor guide + opskrifter: Sådan bager du med fondant
Foto: Thomas Hergaard Denne skønne forårskage består af en krydderkage lagt sammen med lemoncurd, dækket med smørcreme og overtrukket med fondant.

Stor guide + opskrifter: Sådan bager du med fondant

Stor guide + opskrifter: Sådan bager du med fondant

Det er sjovt – og overraskende nemt – at pynte kager med fondant. Fondant er en æltet sukkermasse, som kan rulles tyndt ud til overtræk og pynt af kager og bagværk. Lav din egen, eller køb den færdig.Her får du den bedste opskrift på hjemmelavet fondant og kager med fondant.

Det er blevet populært at pynte sine kager med alskens fantastiske figurer, blomster, mønstre og farver. Kurserne i at overtrække og pynte med fondant bliver hurtigt overtegnede, og det er ikke så mærkeligt. For det sjovt at give kagerne et helt personligt præg, og med de rette råvarer er det ikke nær så svært, som det ser ud. Der findes masser af ekstra værktøj og forme, som man kan købe, hvis man bliver bidt af pyntekunsten, men denne kage kan du lave hjemme i køkkenet uden specialværktøj.

Du kan købe fondant færdig, men du kan også sagtens lave fondant selv. Her får du en god opskrift på hjemmelavet fondant:

Sådan laver du selv fondant: Hjemmelavet fondant

Fondant er en sukkerpasta, der kan sammenlignes med spiselig modellervoks. Massen stivner hurtigt, så den skal laves lige før brug.

Ingredienser til hjemmelavet fondant:
3 blade husblas
4 spsk. vand (kogende)
2 tsk. citronsaft
60 g glucosesirup (fås i velassorterede supermarkeder)
650 g flormelis

Sådan gør du:

  • Læg husblasbladene i koldt vand i ca. 6 min.
  • Knug vandet af bladene, og smelt husblassen i 4 spsk. kogende vand.
  • Rør, til husblassen er smeltet.
  • Rør citronsaft og glucosesirup i blandingen.
  • Ælt til sidst flormelis i blandingen og bliv ved med at ælte, til massen er smidig og let at forme

Du kan også lave fondant af skumfiduser

Foto: Line Falck, Skribent: Katrine Klinken

fondant-af-skumfiduser-opskrift.jpg

Fondant af skumfiduser - sådan gør du:

  • Fondant smager sødt og kan bruges til at overtræk eller til at lave figurer af.
  • Smelt 25 store skumfiduser (125 g), 1 dl vand, ½ dl neutraltsmagende olie og ca. 650 g flormelis sammen i en skål over vandbad.
  • Drys bordet med majsstivelse eller lidt mere flormelis.
  • Ælt fondanten, til den er så fast, at den kan formes eller rulles ud til overtræk.

Her får du en skøn opskrift på en kage med fondant

fondant-opskrift-text.jpg

Til denne kage har vi brugt ca. 500 g fondant æltet med grøn farvepasta, 200 g hvid fondant og 50 g fondant æltet med gul farvepasta. De hvide blomster er udstukket af udrullet fondant med 3 forskellige blomsterudstikkere, og de gule „klatter“ er fondant trillet til små kugler og trykket flade. Borten er lavet af udrullet fondant i 2 farver, skåret i 1 cm brede bånd og „snoet“ sammen.

Vil du have flere opskrifter på kager med fondant, så kig nederst på siden.

Krydderkage med fondant

(1 kage = ca. 16 stykker)
Arbejdstid: ca. 3 timer inkl. pynt
Bagetid 1½ time
Fryse-egnet

450 g hvedemel
4 tsk bagepulver
2 tsk stødt kanel
¼ tsk stødt muskat
2 æg str. L
275 g farin
350 g lys sirup (2½ dl)
3 spsk fintrevet ingefær
fintrevet skal af 1 økologisk
citron eller appelsin
150 g smeltet smør
1½ dl mørk øl
evt. 125 g rosiner

Fyld:
1 glas lemoncurd (citronsmør, 300 g) eller samme mængde smørcreme

Smørcreme til overtræk:
200 blødt smør
250 g sigtet flormelis
Evt.: citrusskal, kakao, kaffe eller anden smag

Fondantovertræk og pynt:
600-750 g fondant
evt. farve

Sådan bager du kagen med fondant

  1. Tænd ovnen på 180 grader og smør en høj springform (22 x 7 cm) med smør.
  2. Bland mel med bagepulver og krydderier. Pisk æggene sammen med farin, sirup, ingefær og citronskal og tilsæt smør. Rør mel og øl skiftevis i dejen ad 2-3 omgange.
  3. Vend evt. rosiner i dejen og fyld den i formen.
  4. Bag kagen på nederste rille i ovnen 1¼-1½ time. Tjek med et træspyd, om kagen er gennembagt, og lad den stå i formen 10 min., før den vendes ud på en rist til afkøling.
  5. Til smørcreme piskes smørret luftigt med en håndmikser. Pisk flormelis i lidt ad gangen. Tilsæt evt. smag.
  6. Del kagen i 2-3 bunde og læg dem sammen med lemoncurd eller smørcreme. Nu er kagen klar til at blive overtrukket og pyntet.

Tips: Fordel evt. dejen i 2 forme eller bag den ad 2 omgange. Bagetiden er da ca. 45-55 min.

Materialer til pynten:

  • 600-750 g fondant
  • Evt. farvepasta efter eget valg
  • Kagerulle
  • Paletkniv eller lignende
  • Kageudstikkere med blomstermotiv i 3 størrelser (Blomsterne kan også skæres i hånden med en lille skarp kniv)
  • Pensel

fondant-laer-teknikken.jpg

Sådan ruller du fondant ud: Lær teknikken her

    • Inden fondanten rulles ud, kan den indfarves med farvepasta.
    • Dyp en tandstikker i farven og smør den på fondantstykket.
    • Fold ind over farven og ælt, til farven er ensartet - eller marmoreret, hvis du hellere vil have den effekt.
    • Lav evt. en lille pose med majsstivelse (maizena) i.
    • Den kan laves af en engangsvaskeklud, samlet med en elastik.
    • Dup med den på bordet, inden du ruller fondanten ud, så undgår du, at den klistrer til underlaget.
    Sådan pynter du din kage med fondant

fondant-opskrift-trin-1.jpg1. Dæk omhyggeligt kagens sider og overflade fuldstændig med et tyndt lag smørcreme. Det holder fondanten på plads.

fondant-opskrift-trin-2.jpg2. Ælt fondanten smidig i hænderne og rul den ud i en cirkel, ca. 3 mm tyk. Mål kagens højde og diameter. Cirklens diameter skal være højde + højde + diameter + 1 cm ekstra til kant. Tegn størrelsen op på et stykke bagepapir eller brug en måtte med mål.

fondant-opskrift-trin-3.jpg3. Læg forsigtigt fondanten over kagen og glat overfladen med let hånd.

fondant-opskrift-trin-4.jpg4. Tryk fondanten ind mod kagens kant med hænderne, lidt ad gangen og stille og roligt for at undgå folder.

fondant-opskrift-trin-5.jpg5. Glat kanten og skær fondanten til. Der skal være ca. 3 mm ekstra kant, da fondanten trækker sig en smule sammen. Skub forsigtigt kanten ind med en paletkniv eller lignende.

fondant-opskrift-trin-6.jpg6. Brug overskydende fondant til at forme bånd, blomster eller lignende til at pynte kagen med. Pensl med en ganske lille smule vand eller pasteuriseret æggehvide, der hvor pynten skal sættes fast. Når det tørrer, sidder det som limet på.

De bedste tips til fondant

  • Opbevar fondantmasse i en frysepose samt mørkt og køligt, men ikke i køleskab. Den holder længe, når den ikke tørrer ud.
  • Færdig fondantmasse kan indfarves med farvepasta. Tilsæt lidt farve og ælt det roligt ind i massen. Det tager lidt tid.
  • Træk ikke i fondantmassen – så bliver den tør og sprækker.
  • Ælt evt. 250 g marcipan sammen med 350 g fondant til overtræk.
  • Fondanten gør massen smidig og nem at arbejde med, og marcipanen bidrager med god mandelsmag.
  • Fondantovertræk fungerer bedst på lidt „bastante“ kager, da fondanten vejer en del.
  • Lette sukkerbrødsbunde med luftigt fyld egner sig ikke til denne form for overtræk.
Se, hvad vi ellers skriver om: Kage og Guide