Dans dig glad til ALT for damernes årlige danse-event i København

Facts om tørrede fødevarer
Foto: Getty Alle de grøntsager og urter, der anvendes i Knorrs produkter, bliver dyrket under solen og høstet i sæson – når de er allerbedst. Efter høst bliver de tørret, pakket og transporteret efter meget stramme regler for bæredygtig produktion af nogle af verdens dygtigste bæredygtige producenter.

Facts om tørrede fødevarer

Et bæredygtigt alternativ: 5 facts om tørrede fødevarer

Tørring af fødevarer er en af de allerældste måder at konservere fødevarer på, og selvom metoden er flere tusind år gammel, kan den meget vel blive et af fremtidens bæredygtige alternativer.

De fleste af os bruger tørrede fødevarer i den daglige madlavning, fordi det er nemt og smager godt, men de færreste af os tænker nok på, at tørrede produkter også er naturlige og bedre for miljøet. Men selvom vi bruger masser af tørrede fødevarer, når det kommer til mel, gryn og krydderier, er de fleste af os lidt skeptiske, for er tørrede fødevarer ikke lidt kunstige?

Unilever, der blandt meget andet står bag de populære Knorr-saucer, er en af de største forkæmpere for bæredygtig fødevareproduktion og mener, at det er på tide at dræbe nogle af disse myter. Tørrede fødevarer er en af fremtidens løsninger, hvis vi vil have god smag, naturlige ingredienser og bæredygtig produktion.

Her er 5 overraskende facts om tørrede fødevarer, som vi i hvert fald ikke havde tænkt over:

1. Tørrede fødevarer kræver færre ressourcer til transport
Det siger sig selv, at tørrede grøntsager fylder betydeligt mindre end friske. Men vidste du, at der faktisk går 20 tons friske tomater til et ton tørrede tomater? Når tomaterne er tørrede fylder de meget mindre, kræver mindre emballage, og dermed også mindre transport. Det resulterer i et mindre CO2 udslip.

2. Der bruges ikke ressourcer til nedkøling
Tørrede grøntsager kommer ikke på køl eller frost, hverken i transport, butik, eller hjemme hos dig. Derfor spares der store energiressourcer både lokalt og globalt.

3. Tørrede fødevarer formindsker spild
Toppene fra løg og gulerødder skæres fra med det samme og efterlades, så de kan genanvendes som gødning på markerne eller i komposten, så de ikke går til spilde. Det er ikke altid muligt for den enkelte forbruger derhjemme, hvor de afskårne rester fra grøntsagerne som oftest ryger i skraldespanden.

4. Næringsværdien bevares i tørrede fødevarer
Tørrede fødevarer indeholder mere næring end friske supermarkedsgrøntsager, der har været længe under vejs. Vidste du f.eks. at de krydderurter, der bruges i Knorrs saucer tørres max en time efter, de er blevet høstet?

5. Tørrede fødevarer bevarer smagen og er tilgængelige året rundt
I en tid, hvor der er enormt fokus på lokalt producerede fødevarer, er det vigtigt at bevare realismen. Danske grøntsager er skønne – når de er i sæson – men udenfor sæsonen er det nu engang nødvendigt at indkøbe grøntsager fra andre lande. Og her er tørring af f.eks. spanske tomater og italienske løg og hvidløg - straks efter høst - en god, naturlig og bæredygtig løsning.

"Tørring er en af de mest naturlige metoder til fødevarekonservering. Vi behøver ikke at tilføje nogen konserveringsmidler, og processen beskytter den naturlige smag".
Kirstine Hovgaard, Brand Manager, Knorr Danmark.

Og når en fødevare tørres korrekt, bevares både farve, aroma og smag i længere tid. Så tørring er en god måde at undgå brugen af konserveringsmidler på. Hele ideen med at tørre et produkt er faktisk, at man fjerner vandet, så der ikke er brug for konserveringsmidler. Tørring bevarer således ikke alene smagen, men er også et fremragende alternativ til brug af konserveringsmidler.

LÆS OGSÅ: Meatless Monday breder sig til hele ugen: Sådan skærer du ned på kødet til hverdag

Det giver jo faktisk rigtig god mening: I stedet for at tilføje produktet konserveringsmidler og tilsætningsstoffer, fjerner man i stedet vandet og bibeholder produktets smag og aroma på denne måde.

Hos Knorr bruges der flere tørrede fødevarer, blandt andet tørrede grøntsager i de populære 100% naturlige saucer; Béarnaise, Hollandaise og Karry. Og det gør man både for bæredygtighedens og selvfølgelig for smagens skyld. Du kan selv prøve, om det holder stik med en af disse populære opskrifter:

 

Om Knorrs 100 % naturlige saucer

Knorrs100% naturlig sauce indeholder kun naturlige ingredienser, der stammer fra bæredygtigt landbrug. Alle ingredienser er nogle, du genkender, og vil kunne finde i et helt almindeligt køkken. Det er et naturligt godt valg, der giver god smag i munden. 

Se, hvad vi ellers skriver om: Knorr og Bæredygtighed