Brunsviger - de bedste opskrifter

Få de bedste opskrifter på den populære fynske brunsviger. Den klassiske brunsviger består af en gærdej med et tykt lag remonce på toppen. Denne top består som regel af en blanding af brun farin og margarine eller smør, men du kan også lave brunsviger med sirup, muscovado-sukker, rørsukker og forskellige nødder og mandler i remoncen.

Læs mere

Hvor har den egentlig sin oprindelse?

Ifølge Wikipedia stammer navnet på den populære kage fra den tyske by Braunschweig, men kagens præcise oprindelse kendes ikke. Herhjemme hænger brunsviger eller en ’brunner’ tæt sammen med Fyn, hvor den er et fast indslag hos de fleste bagerbutikker, lige som den også hører hjemme på morgenbordet i weekenderne sammen med kryddere og gifler. Udover at stå på morgenbordet kommer kagen også på bordet til børnefødselsdag – gerne i form af en brunsvigermand – og helst pyntet med slik. Traditionen med en kagemand af brunsviger er ikke kun populær på Fyn, men også udbredt til resten af Danmark.

brunsviger.jpg

I Jylland kan de også…

Selvom de fleste fynboere nok vil rynke på næsen, så findes den lækre delikatesse også i en del jyske varianter. I Nordjylland bager man f.eks. brunsvigerboller eller futsko, som de hedder på disse kanter. Og i Sønderjylland kan du sagtens støde på kagen bagt i en rund springform med et drys mandelflager på toppen.

Flødeskum eller ej?

Der er vist ingen tvivl om, at kagen er en noget tung spise, men mange sværger til at putte en klat flødeskum på også. Om det skal til eller ej, vil vi ikke gøre os til dommer over, men især i Vendsyssel skulle det være udbredt at servere flødeskum til den skønne kage – især hvis den serveres som kagemand til f.eks. en (børne)fødselsdag. Udover flødeskum er der også en del, der sværger til at komme kagecreme i remoncen, som f.eks. denne opskrift på brunsvigerkage, der blev kåret til årets bedste af et dommerpanel bestående af Brødrene Price, Mette Blomsterberg og bagersvend Thomas Larsen.

Kagen har endda sin egen dag

Der findes mange vigtige mærkedage i kalenderen – brunsvigerens dag er selvfølgelig en af de allervigtigste. Dagen er arrangeret DR P4 Fyn, der ”fejrer den fynske nationalspise med et brag af en brunsvigerfest den 11. oktober på Brunsvigerens Dag, hvor vi spiser ægte fynsk brunsviger, synger om brunsviger, snakker om brunsviger og smager på brunsviger i forskellige forklædninger.” Du kan læse mere om den store dag på facebook og se et indslag om dagen fra TV2 Fyn lige her 

En god grundopskrift

Der findes et utal af ’religioner’, når det kommer til at bage den lækre fynske specialitet, men god og enkel grundopskrift kunne f.eks. være denne af Katrine Klinken:

Brunsviger med muscovado-sukker

brunsviger-med-muscovadosukker.jpg

Rør 50 g gær ud i 2 1⁄4 dl lunken mælk. Smuldr 50 g smør i 500 g hvedemel og tilsæt en knsp fint salt og 25 g sukker. Ælt dejen glat og smidig. Tilsæt evt. en anelse mere mel og lad dejen hæve i 30 min. Bland fyld af 40 g blødt smør og 60 g muscovado-sukker eller brun farin.

  1. Læg dejen i en bradepande (ca. 20 x 30 cm) beklædt med bagepapir.
  2. Tryk 12 huller i dejen med en finger og fordél fyldet i dem.
  3. Lad brunsvigeren efterhæve i 30 min. og bag ved 175 grader i ca. 25 min., til kagen er gylden.
  4. Afkøl på en bagerist og skær ud i 12 stykker.

I stedet for at bage én stor kage kan du bage små fine cupcakes eller brunsviger muffins med lag af kagedej og farinfyld. Selvfølgelig toppet med en lækker flødeostecreme. 
Brunsvigercupcakes

Mangler du en opskrift på brunsviger uden mælk, så skulle du prøve Claus Meyers klassiske opskrift på brunsviger – der er nemlig ikke mælk i dejen, men til gengæld er der marcipan i remoncen. MUMS! 
Meyers brunsviger

Men ligegyldigt om du er til bradepandekagen, muffins, futsko, boller eller måske en version med æbler eller mandler, så finder du med garanti en lækker opskrift på brunsviger lige her på side. God fornøjelse – og velbekomme!