Grillmad to go: Her er 4 nemme opskrifter

Foto: Henrik Freek Christensen Her får du 4 fantastiske opskrifter på en lækker grillmenu.

Grillmad to go: Her er 4 nemme opskrifter

Vi griller som regel derhjemme i haven eller på altanen, men hvem siger, at en lækker grillmiddag ikke kan være 'to-go'? Her har vi samlet en lækker grillmenu med 4 lækre retter, som du sagtens kan forberede i forvejen og tage med på stranden eller i parken. Se hvordan, du forbereder en nem og lækker grillaften her:

Her får du opskrifterne på: 

spyd.jpg

Marinerede oksespyd med pølser

Grillspydene skal tilberedes i god tid, så de er klar til grillen eller til at tage med på tur. Husk at afsætte tid til, at kødet skal marinere i et par timer. Læs også alt om marinering af kød i bunden af denne side. 

Tid: ca. 20 minutter plus marinering og grillstegning.
6 personer

Citronmarinade:

1 håndfuld friske krydderurter, f.eks. rosmarin, timian og persille
2 dl citronsaft
1 dl olivenolie
2 hakkede skalotteløg
3 fed presset hvidløg
salt og peber

Øvrige ingredienser:

600 g oksekød, f.eks. medaljon eller filet 24 laurbærblade
4 rødløg
4 gode pølser
12-18 grillspyd

Sådan gør du:

  1. Hak krydderurter. Rør alle ingredienserne til marinaden sammen.
  2. Fjern eventuelt overskydende fedt fra kødet, og skær kødet i tern. Læg dem i en frysepose sammen med marinaden, og bind en knude på posen. Læg kødet i køleskabet, og lad det marinere i mindst et par timer.
  3. Læg laurbærblade i blød i koldt vand i et par timer.
  4. Skær rødløgene i både og pølserne i tykke skiver.
  5. Fordel skiftevis oksekød, laurbærblade, pølser og rødløg på grillspyd.
  6. Grill spydene på alle sider, til kødet er mørt.

kartofler.jpg

Salte kartofler med aioli med rucola 

Kog de nye kartofler, før du kommer dem på grillen. Resultatet bliver sprøde, faste kartofler, som smager godt både kolde og varme. Den fyldige aioli med rucola smager skønt som dip til både kartofler og grillspyd.

Tid: ca. 20 minutter plus grillstegning.
6 personer

1½ kg nye, skrubbede kartofler
½ dl oliven- eller rapsolie
groft salt

Sådan laver du salte kartofler:

  1. Kog kartoflerne i letsaltet vand, til de lige netop er møre.
  2. Afkøl kartoflerne.
  3. Vend kartoflerne i olie, og drys dem godt med groft salt.
  4. Sæt kartoflerne på spyd, og grill dem, til de er gyldne.

Aioli med rucola

Tid: ca. 20 minutter.

1 bæger pasteuriserede æggeblommer
1 tsk. groft salt
1 tsk. dijonsennep
1 fed hvidløg
1½ dl extra jomfruolivenolie
1 håndfuld rucola
50 g valnødder
saft af ½ citron
friskkværnet peber

Sådan laver du aioli:

  1. Pisk æggeblommerne sammen i en skål med salt, sennep og presset hvidløg.
  2. Tilsæt olien dråbevis, mens der piskes med en elpisker. Mayonnaisen vil nu langsomt tykne. Pisk, indtil der ikke er mere olie, og mayonnaisen er blevet tyk.
  3. Hak rucola og valnødder, og vend forsigtigt begge dele i mayonnaisen. Smag til med citronsaft og peber.

TIP: Skal kartoflerne og aiolien med på tur, skal kartoflerne koges hjemmefra. Opbevar aiolien i et glas med låg.

salat.jpg

Spæd salat med ost, hindbær og stedmorblomster

Server en skål salat med smukke stedmoderblomster, hindbærvinaigrette, friske hindbær og en god ost til grillspyddene og kartoflerne. Salaten er fyldigt tilbehør og smager forrygende.

Tid: ca. 20 minutter.
6 personer

1 pose spæde salatblade, f.eks. rød mangol eller babyspinat
en håndfuld stedmoderblomster (læs mere om spiselige blomster nederst på denne side)
100 g god fast ost, f.eks. emmentaler, manchego eller gruyere
1-2 bakker friske hindbær (kan erstattes af frosne bær, som optøs og afdrypper forinden)

Hindbærvinaigrette:

1½ spsk. hindbæreddike
½ dl olivenolie
¼ tsk. salt
½ tsk. rørsukker

Sådan gør du:

  1. Læg blomsterne i blød i koldt vand.
  2. Skyl salaten, og tør den godt.
  3. Skær osten i mindre stykker. Afdryp blomsterne, og tør dem godt. Vend ost, bær og blomster i salaten.
  4. Rør ingredienserne til vinaigretten sammen, og vend den i salaten.

TIP: Skal salaten medbringes på tur, skal dressingen først hældes over den lige inden servering, ellers bliver salaten kedelig og uappetitelig. Medbring derfor salat og dressing hver for sig i beholdere med låg.

marengs.jpg

Pebermyntemarengs med bær

Der skal selvfølgelig en sød afslutning til, hvis grillaftenen skal være helt vellykket. De søde marengs med pebermynte bages i forvejen og toppes inden servering med en frisk creme og masser af bær.

Tid: 20 minutter plus ca. 1 times bagetid.

(12 stk.)
4 pasteuriserede æggehvider
200 g sukker
75 g flormelis
4 dråber pebermyntedråber

Creme:

400 g cremefraiche, 38 %
75-100 g flormelis korn af 1 vaniljestang
300 g friske bær, f.eks. hindbær, jordbær, brombær (kan eventuelt erstattes af frosne, optøede bær)

Sådan gør du: 

  1. Marengs: Pisk æggehviderne næsten stive. Tilsæt gradvist 125 g sukker, og pisk, til hviderne er helt stive og blanke.
  2. Bland flormelis med resten af sukkeret, og sigt det over de stiftpiskede æggehvider. Tilsæt pebermyntedråber, og fold blandingen godt sammen. Det er vigtigt at gøre det forsigtigt, så massen forbliver tyk og stiv.
  3. Hæld massen i en sprøjtepose med en tylle, og sprøjt den ud i 12 'fuglereder' på ca. 10 cm i diameter fordelt på to bageplader med bagepapir.
  4. Bag marengsene i forvarmet ovn ved 100 grader i ca. 1 time, og lad dem køle af.
  5. Creme: Rør cremefraichen med flormelis og vaniljekorn.
  6. Top ‘fuglerederne’ med creme og bær inden servering.

TIP: Du kan sagtens bage marengsene flere dage i forvejen. Opbevar dem i en lufttæt beholder med låg, så vil de holde godt.

Skal desserten nydes på en tur i det fri, så pak marengsene ned i en lufttæt beholder med låg. Sørg for, at de ligger så tæt, at de ikke ligger og rutsjer rundt og går i stykker. Rør cremen hjemmefra, og opbevar også den i en lufttæt beholder med låg. Det samme gælder de skyllede og rensede bær.

Alt om marinering af kød:

En god marinade tilfører kødet masser af smag og gør det samtidig mørt, uden at kødet bliver tørt under tilberedningen.

  • Alle former for kød, fisk og fjerkræ kan marineres. Jo større kødstykket er, des længere tid skal det have lov at ligge i marinaden. Store kødstykker skal helst marineres 1-2 døgn, hvorimod mindre kødstykker kan nøjes med et par timer.
  • Syre i en marinade i form af f.eks. citronsaft, limesaft eller vineddike mørner kødet, fordi syren nedbryder kødets bindevæv. Bindevæv er det seje i kød, dvs. sener og hinder. Ud over at mørne kødet giver syren også smag til kødet.
  • Læg kødet i en frysepose sammen med marinaden, og bind en knude på posen. Af hensyn til bakterier lægges kødet i køleskabet. Alternativt kan man bruge skåle af glas, rustfrit stål eller porcelæn. Skåle af aluminium tåler ikke syren fra marinaden og bør undgås, da de kan give en kedelig metallisk smag.

Spis os!

Spiselige blomster fås i velassorterede supermarkeder, men du kan også bruge blomster fra haven. Brug helst usprøjtede blomster. Læg blomsterne i blød i vand, og lad dem afdryppe før brug. Følgende blomster egner sig til at spise i salater:

  • Roser
  • Tallerkensmækkere
  • Stedmoderblomster
  • Kornblomster
  • Morgenfruer
  • Tusindfryd
  • Katost

Tip:

Grillmaden kan selvfølgelig også 'blot' nydes derhjemme.

Se, hvad vi ellers skriver om: Grillmad, Sommermad og Picnic