Vinskole for kvinder
Foto: Bulls Vinskole for kvinder

Vinsmagning

Guide: Kvinde kend din vin

Kan du smage forskel på en Merlot og en Shiraz? Måske. For stadig flere kvinder går til vinsmagninger, læser om og interesserer sig for vin. Og det er også på tide, mener en vinekspert, der opfordrer kvinder til ikke at spilde livet på dårlig rødvin.

Meterhøje, lyserøde roser tårner sig op på bordene sammen med kandelabre, der står hele vejen ned langs de dækkede borde. Ved hver plads er der en kildevand, en lille gave fra det eksklusive chokolademærke Summerbird, papir, kuglepen og flere vinglas. Ikke ligefrem billedet på en typisk vinsmagning. Men det er det heller ikke. For det er Vinklub for Kvinder, som er etableret i samarbejde mellem vin- og delikatessefirmaet Løgismose og Magasin. Omkring 80 kvinder har denne aften betalt 250 kr. for at smage på otte udvalgte vine, spise lidt tapas og blive klogere på de rette sammensætninger mellem mad og vin.

Sommelier Thilde Maarbjerg, der er restaurantchef på Kong Hans, skal føre os et skridt dybere ind i vinens verden. De eneste mænd. der er til stede, er dem der hjælper med at skænke vin op og styre andre praktiske ting.

– Det er ikke, fordi vi ikke kan lide mænd, men ofte bærer mænd rundt på en enorm selvtillid, når det gælder vin, og er meget kloge at høre på. Og er der flere sammen, er de endnu mere kloge. Her er et forum, hvor vi kan tale sammen, uden at nogle kloger sig, fastslår Thilde Maarbjerg, der inden for sit felt er en af de mest respekterede personer på området. Hun oplever en stigende interesse for vin hos kvinder, som, hun mener, er lige så flittige vinnydere som mænd.

– Men så snart det bliver teoretisk ud over det praktiske i at drikke og nyde vin, føler mange kvinder sig underlegne i forhold til mænd. De vil gerne lære mere, men føler måske, at forummet i selskab med mænd er svært at stille spørgsmål i.Vi er bange for at dumme os

Det samme oplever Nana Wad, der er aktuel med bogen "Kend din vin, kvinde". Siden den kom på gaden i oktober, har bogen ramt et tydeligt hul i markedet.

– Faktum er, at kvinder drikker mere vin end mænd, men mange kvinder har en berøringsangst, når det kommer til vin. Mange tror, man skal have læst en hel masse og i mange år, før man kan udtale sig om vin, siger Nana Wad, der til daglig arbejder i vinfirmaet Kjær og Sommerfeldt, som hun selv betegner som et meget maskulint og konservativt univers.

Men ifølge hende er det slet ikke så indviklet.

– God vin begynder med den gode oplevelse, og helt basalt begynder det med: Kan jeg lide det eller ikke lide det? På samme måde som vi har en mening omkring vores tøj, tasker og sko, så er vin også en smagssag. Man kan udtale sig i det øjeblik, man tager et glas vin. Udgangspunktet er så at komme videre. At sætte nogle flere ord på. F.eks. at det smager super saftigt og frisk. Kan man sige det, er man allerede godt på vej, siger hun.

LÆS OGSÅ: Sådan bruger du hakket kød på 4 nye måder

God mad kræver god vin
Siden Vinklub for Kvinder blev etableret for cirka tre måneder siden, er 300 kvinder blevet medlemmer. Daniel Jensen, der er butikschef for Løgismose i Magasin, Kongens Nytorv, og initiativtager til vinklubben, er selv overrasket over tilstrømningen.

– Jeg tror, det hænger sammen med, at kvinder og mænd i dag går ind på hinandens territorier. Kvinder bliver stadig mere selvstændige og vil også vide noget om det her, fordi mad og drikke er blevet så stor en del af vores identitet. Det er et eventyr, vi gerne vil kravle ind i, og når vi får større interesse for mad, vil vi også vide, om den vin, vi drikker, passer til maden, siger han.

Til vinklubbens arrangement bliver de første vine hældt i glasset, mens Thilde Maarbjerg forklarer om vinens forskellige komponenter. Om syre, taniner (det der virker mundudtørrende) og aroma. Imens bliver der ivrigt noteret, slynget vin rundt i glassene og givet anerkendende nik til sidekvinden. De færreste bruger de store spande til at spytte ud i.

– Det at kunne invitere gæster til middag og så være i stand til at vælge den rigtige vin til de forskellige retter er en eftertragtet kunnen og noget, kvinder gerne vil blive bedre til. Serveringstemperatur, håndtering og opbevaring er også områder, hvor kvinder gerne vil føle sig mere sikre og velbevandrede, siger Thilde Maarbjerg.

Omkring bordene har sommelier Kirsa Kjærgaard fra Løgismose travlt med at hælde vin op, som kvinderne skal smage sig igennem. Hun mener også, at tidens store fokus på mad er grund til, at kvinder går mere op i vin.

–Jeg tror, det er en naturlig del af den generelle udvikling, vi ser overalt – at interessen for mad, alverdens kogebøger, restauranter, kokke, madprogrammer og hele det univers er eksploderet. Det er, som om vi i øjeblikket slet ikke kan få nok. Efter at vi længe har haft fokus på mad-delen, er der nu også kommet mere fokus på vin-delen som jo ofte er en integreret del af det univers, siger hun.

LÆS OGSÅ: Inviter til afternoon tea

Vin skal afmystifices

Efterhånden som vi er ved at komme igennem listen af vine, stiger både lydniveauet og krydserne på den vedlagte bestillingsseddel. Formålet med vinklubben er nemlig også at trække kvinderne ned i butikken, siger butikschef Daniel Jensen.

–Vi ved, at kvinder står for 80 procent af alle købsbeslutningerne i hjemmet. Derfor ser vi en potentiel værdi i kvinder og vil gerne give kvinderne et mini-kursus i vin og nogle gode oplevelser, som selvfølgelig er knyttet til vores butik. I dag kan alt købes på nettet. Derfor handler det om at skabe nogle oplevelser og følelser omkring vores produkter.

Og det er også vejen frem, hvis kvinderne skal få mere selvtillid og mod i vinens verden, mener Nana Wad, der gerne ser at hele universet omkring vin bliver afmystificeret.

– Vin er blevet et almindeligt forbrugsgode, men vinbranchen dyrker det snobbede, og har for eksempel opbygget et sprog omkring vin, der er forfærdeligt krukket og abstrakt, siger Nana Wad, der mener, at det får mange kvinder til at føle sig fortabte i vinens verden.

– Mænd gør det så besværligt ved at tale så teknisk om vin, men for mig handler vin først og fremmest om følelser og stemninger. Om noget, der skal fejres, eller når man skal slappe af. Derfor synes jeg godt, man kan argumentere for, at vin er en meget feminin ting, fordi det taler til vores sanser. Vi holder af at drikke vin, men vi interesserer os måske ikke for sydvendte skråninger, og det behøver vi heller ikke for at kunne vurdere, om vinen er god.

Derfor er hendes opfordring, at kvinder lærer at finde ud af, hvilken vin, de gerne vil drikke. Enten gennem vinsmagninger, bøger eller ved hjælp fra vinhandleren. For ifølge Nana Wad er der endnu en god grund til, at vi får vores basisviden omkring vin på plads.

– For vi kan ikke tåle særligt meget vin. Det er hverken godt for vores sundhed eller vægt. Derfor er der god grund til at finde ud af, hvad vi godt kan lide, så vi ikke spilder vores tid med at drikke dårlig rødvin.

Få en nem, men brugbar indføring i vinens verden
"Kend din vin kvinde", Nana Wad og Annette Roesbjerg. Lindhardt & Ringhof, 299 kr.

Vinklub for kvinder bliver afholdt i samarbejde mellem Magasin og Løgismose.

Næste arrangement er torsdag d. 18. april 2013 om forårets fristelser. Se mere på Loegismose.dk eller tilmeld dig direkte ved at sende en mail til kvinder@loegismose.dk.

Se, hvad vi ellers skriver om: Vin