Rød, gul eller grøn: Hvor klimabelastende er din mad?
Ja, oksekød belaster miljøet, men hvad med ost, mælk, chokolade og frugt? Se hvor stort aftryk din mad sætter på klimaet, fra den bliver produceret til den ender i dit supermarked.
Miljøvenlig madpyramide – sådan skal du i grove træk spise for at passe på både dig selv og miljøet:
RØD: Oksekød, lam, importeret fisk, ost og animalsk fedtstof. (8-20 kg CO2)
GUL: Kylling, svin, fisk og importeret frugt og grønt. (2-8 kg CO2)
GRØN: Primært grove gryn, fibre, dansk grønt i sæson og proteiner fra mælk, yoghurt og æg. (0-2 kg CO2)
Pssst - har du lyst til at blive klogere på dit CO2-aftryk, så læs mere her...
Se vores tabel og find ud af om din mad er grøn, gul eller rød i klimabelastnings pyramiden:
RØD
1 KG LAMMEKØD = 21,4 kg CO2
1 KG HUMMER = 20,2 kg CO2
1 KG OKSEKØD = 13,9 kg CO2
1 KG SMØR = 10,6 kg CO2
1 KG OST 31 % = 9,6 kg CO2
1 KG FETA 20 % = 8 kg CO2
GUL
1 LITER FLØDE 38 % = 5,3 kg CO2
1 KG SVINEKØD = 4,6 kg CO2
1 KG KYLLING = 3,2 kg CO2
1 KG CRÈME FRAICHE 18 % = 3,1 kg CO2
1 LITER APPELSIN JUICE = 3,1 kg CO2
1 KG FLØDEIS = 2,8 kg CO2
1 KG CHOKOLADE = 2,7 kg CO2
1 KG SLIK = 2,3 kg CO2
1 KG TOMATER = 0,8 kg CO2
Bag om klimaaftrykket
Tallene er fødevarernes klimaaftryk fra produktion af ét kilo af hver ting inklusiv alle led, som produktion, forarbejdning og transport, indtil varen ligger i dit supermarked. Som tommelfingerregel kan du lægge 0,2 CO2 oveni tallet, hvis varen er importeret.