Inspiration til en glutenfri hverdag

Foto: Getty Images Denne artikel er sponsoreret af: Boxtobake, Unik Food, Sukrin, Semper, Rema1000, Nordic Chufa, Møn Bolcher, Landbageriet, Biodane Pharma og Allergikost.

Inspiration til en glutenfri hverdag

Det behøver ikke at være kedeligt at spise glutenfrit – hvis altså blot du ved, hvor du finder gode opskrifter og lækre ingredienser. Se med her!

Der kan være mange grunde til, at man ønsker at undgå eller skære ned på mængden af gluten i sin kost. Men uanset hvad årsagen lyder, er én ting sikker: det skal helst ikke gå udover hverken madglæden eller den gode smag.

Her er 10 steder, hvor du kan shoppe glutenfri varer i høj kvalitet – til alt lige fra velsmagende hverdagsretter til sprødt bagværk og det gode weekendmorgenbord.

Nem vej til lækre asiatiske favoritterunik_food.jpg

Shirataki er lavet af fibre fra Konjak-roden – også kaldet glucomannan-fibre. Konjak-roden stammer oprindeligt fra Asien, hvor den er blevet brugt i diverse retter i mere end 1500 år. I dag findes den også i forskellige produkter på det danske marked, blandt andet lækre Shirataki nudler, fettuccine m.m.

Shirataki-nudler kan anvendes i alle de retter, du ellers ville have anvendt pasta og ris til. De skal ikke koges, men blot varmes, da de ikke ændrer konsistens. Skyl dem blot under koldt vand, og varm dem herefter i kogende vand, eller lynsteg dem i en wok. Nemmere bliver det ikke!

6000 år gammel afgrøde får ny renæssanceNordicchufa.jpg

Ønsker du velsmagende økologisk mad uden gluten, laktose og nøddeallergener? Så brug chufa - en lille rodknold/grøntsag med en mild og nøddeagtig smag.

Rodknolden kan bruges præcis som en nød - til snacking og alverdens forskellige former for madlavning. Du kan også lave din egen chufadrik eller blande chufamel i dit bagværk.

Chufaknolden har et højt fiberindhold på 15%, og dine tarme vil elske den. Den er desuden en god kilde til magnesium samt en række gode mineraler, vitaminer og omega fedtsyrer. Knoldene sættes i blød, hvorefter de bliver saftigt sprøde og klar til brug.

Stort sortiment uden gluten i REMA 1000rema1000.jpg

Et liv med glutenallergi kan være besværligt, men REMA 1000 ønsker at gøre det nemmere at handle som allergiker. Derfor har de et bredt udvalg af glutenfri produkter i deres faste sortiment, ligesom de løbende har kampagner på sæsonaktuelle glutenfri alternativer – som f.eks. fastelavnsboller og hveder.

Foruden at tilbyde glutenfri varer, ønsker REMA 1000 også at inspirere med opskrifter uden gluten. Til det har de allieret sig med Pernille Hovmand, som selv har glutenallergi. Pernille deler sine erfaringer samt opskrifter på bloggen glutenfrimagi.dk

Alt til en glutenfri hverdag - samlet ét stedallergikost.jpg

Hos Allergikost finder du et stort udvalg af glutenfri samt veganske produkter, som hjælper dig til en nemmere hverdag med overskud til mere.

Deres webshop byder på alt fra glutenfrit brød og pasta med rødbede til lækre lakridssnører, så du kan vinke farvel til orienteringsløb gennem supermarkedet for at finde de rigtige varer.

Allergikost’s egen serie Tjois er økologisk, naturlig glutenfri og med mulighed for at bruge produkterne vegansk (Tjois). Alle produkterne er gennemprøvede og nemme at arbejde med. Gå på opdagelse i det store sortiment på www.allergikost.com, og få dine varer leveret til døren i løbet af få dage.

Pssst … Mangler du inspiration til madlavningen, kan du også finde masser af spændende opskrifter på allerginyt.dk

Loppefrøskaller der ikke klistrerBiodane.jpg

SylliFlor er et sprødt fiberdrys af loppefrøskaller, som er populært blandt danskere, der gerne vil spise flere fibre, fordi det både smager godt og er let at spise. Det fås endda i fem forskellige smagsvarianter: Vanilje, Kakao, Æble og kanel, Malt og Naturel.

Loppefrøskaller er et velkendt glutenfrit kosttilskud herhjemme, da de indeholder hele 85% kostfibre, og med SylliFlor kan man få loppefrøskaller, som ikke klistrer.

SylliFlor er en unik dansk opfindelse fra Biodane Pharma og produceres på deres egen fabrik i Jylland. I producentens webshop www.biodanepharma.com findes alle varianterne som både i bøtter og æsker med praktiske dosisbreve.

Brød og kager af glutenfri råvarerLandbageriet.jpg

Landbageriet er et statskontrolleret økologisk bageri, der både bager med og uden gluten. Alle deres produkter – også de glutenfri varianter – laves friskt hver dag, uanset om det gælder brød, forskellige former for boller eller bageriets mange varianter af lækre kager.

Bageriets glutenfri brød, boller, kager og wienerbrød er lavet af naturligt glutenfri råvarer og indeholder derfor ingen hvedemelsrester. De er desuden fri for mælkeprodukter (laktose – med undtagelse af focacciaen), æg og animalsk fedt.

Til wienerbrødet og tørkagerne bruges der vegetabilsk margarine fri for transfedtsyrer, mens udvalget af rugbrød er uden tilsat hvede og bagt på surdej.

Se meget mere på land-bageriet.dk

Dansk produceret håndværkMøn_bolcher.jpg

Hos Møn Bolcher og Møn Dragée bliver der hvert år produceret flere 100 tons lækre bolcher og lakridser - og alle produkterne har tilfælles, at de er glutenfri og i allerhøjeste kvalitet.

Møn Dragée laver eksklusiv glutenfri lakrids med chokolade i et eksotisk og spændende udvalg, hvor alle kan være med - lakridselskere eller ej. Er du mere til det klassiske, kan du hos Møn Bolcher få håndlavede glutenfri bolcher i alverdens fine farver og skønne smage.

Møn Bolcher og Møn Dragée kan købes online på Møn Shop samt i udvalgte forretninger og supermarkeder i Danmark.

Lev livet fuldt ud - uden gluten!Semper.jpg

Semper har 30 års erfaring med glutenfri madlavning, bagning og inspiration og er det førende brand i Norden inden for glutenfri produkter.

Madglæde og den gode smag er omdrejningspunktet for produkterne, der alle tager udgangspunkt i den nordiske kost og kendte klassikere. Semper har et stort udvalg af brød, morgenmadsprodukter, pasta, kager, kiks, snacks og melblandinger til alle former for madlavning og bagning. Deres mangeårige erfaringer er også samlet i massevis af opskrifter, som gør det nemmere for alle at leve et liv fyldt med smag og nydelse - fri for gluten!

Inspiration til glutenfri bagningSukrin.jpg

Glutenfri bagning kræver nye meltyper – og lige præcis dét har Funktionel Mad masser af på hylderne. Klassikeren er det fedtreducerede Mandelmel, hvor en del af olien er fjernet med blid koldpresning, hvilket giver et mel, der er højt på protein og kostfiber og lavt på kulhydrat.

Blandt nye favoritter i sortimentet er Havrefiber, som binder væske og giver fylde, men samtidig er uden kulhydrater. Du finder også øvrige meltyper som solsikkemel, sesammel og kokosmel samt de populære sukkererstatninger Sukrin, Sukrin Gold m.fl., som Funktionel Mad står bag.

Pssttt … Der er et væld af glutenfri opskrifter på nettet, men næppe nogen lækrere end den originale succestærte på billedet ovenover.

Glutenfri hverdag – nemt og lækkertZelected_foods.jpg

BoxToBake er velsmag på den nemme måde. I hver box finder du nemlig alt, du skal bruge for at lave et friskt brød eller en lækker kage. Alt du skal gøre er at tilsætte vand, ryste blandingen, lade den hæve og sætte den i ovnen.

Hos BoxToBake er de altid i gang med at udvikle nye brød og kager, og de er meget glade for glutenfrit bagværk. Indtil videre har de fire forskellige varianter uden gluten – lige fra spændende brødmix med masser af frø og kerner til syndig chokoladekage - som alle kan noget helt særligt.

Har du lyst til at prøve dem, kan du købe dem lige her.

Se, hvad vi ellers skriver om: Sund aftensmad, Glutenallergi og Kost