Hvilken and skal du vælge: Skrabeand, fritgående eller økologisk?
SPONSORERET indhold

Hvilken and skal du vælge: Skrabeand, fritgående eller økologisk?

Juleaften og mortensaften skal der andesteg på bordet hjemme hos de fleste af os, men kender du egentlig forskellen på fritgående, frilands og økologiske ænder? Vi guider dig her til at finde den andesteg, der passer bedst til dig.

Af: Julie Svarrer Foto: Martin Dyrløv
17. dec. 2021 | Mad | Hjemmet
    • SKRABEANDEN har typisk ikke adgang til det fri, men der er krav til, hvor meget plads den skal have indenfor, nemlig 25 kilo and pr. kvadratmeter. Der er ingen krav til foder, men generelt må danske ænder ikke fodres med vækstfremmere eller benmel.
    • DEN FRITGÅENDE AND har, som navnet antyder, adgang til det fri, svarende til to kvadratmeter udeareal pr. and. Indenfor har den samme plads som skrabeanden. Fodret skal være mindst 70 procent korn i sidste halvdel af andens levetid.

LÆS OGSÅ: Mortensaften menu udefra: 9 steder du kan bestille mad til mortensaften

  • FRILANDSANDEN skal være af en langsomtvoksende race. Hvis ænderne karakteriseres som frilandsænder med ”fuld frihed”, må der ingen hegn være omkring andegården, og der skal være meget plads pr. and. Ellers er reglerne: mindst to kvadratmeter udeareal pr. and og mindst tre kvadratmeter pr. moulardand. Indenfor må der maks være otte hanner eller moulardænder pr. kvadratmeter, mens tallet er ti for hunænderne. Foderet skal bestå af mindst 70 procent korn i sidste halvdel af ændernes levetid. Hvis din juleand er opvokset på friland, vil du opleve, at kødet er mørkt og saftigt med en tilpas fedtmarmorering.
  • DEN ØKOLOGISKE AND skal selvfølgelig have økologisk foder, og den skal have adgang til grovfoder. Herudover kan den komme ud i det fri med mindst fire kvadratmeter pr. and. Indenfor må der maksimalt være ti ænder pr. kvadratmeter.
  • KALKUNEN. Tre ud af fire får and juleaften, men i Syd- og Sønderjylland er en anden fugl også populær. 1 ud af 4 syd- og sønderjyder spiser nemlig kalkun den 24. december.

    Kilde: Samvirke

  • VIDSTE DU... At brødrene Prices far, John Price, var berømt for sin helt egen og unikke måde at tilberede en andesteg på? I hans opskrift skal anden koges før den steges --> se bare her: 
    And a la Price

Anbefalet til dig