Citron fuldmåne
SPONSORERET indhold

Klassiske kager med et twist: Brunsvigersnegle, citronfuldmåne & gulerodsmuffins

Vi bliver aldrig træt af gulerodskage, brunsviger og citronmåne. Her har vi tvistet de gamle klassikere på nye måder. Måske er der en ny kagefavorit imellem? Få opskrifterne på en lækker citron(fuld)måne, brunsvigersnegle og de lækreste gulerodsmuffins med flødeostecreme og crunch lige her:

Af: Bente Nissen Lundsgaard Foto: Tia Borgsmidt
20. jan. 2022 | Mad | Hendes Verden

citron-fuldmaane.jpg

Citron-fuldmåne

6-8 personer

200 g blødt smør
200 g sukker
1½ tsk. vaniljesukker
3 spsk. citronsaft
2 tsk. reven skal af en usprøjtet citron
4 æg
200 g hvedemel
¾ tsk. bagepulver
½ dl mælk

Lemoncurdtop:

200 g lemoncurd (købes i glas i større supermarkeder)
1 blad husblas

Marengstoppe:

1 pasteuriseret æggehvide
50 g sukker
evt. spiselige blomster

Sådan gør du:

 1. Pisk smørret med sukker og vanilje. Kom citronsaft og skal i. Tilsæt æggene et ad gangen. Vend hvedemel blandet med bagepulver i sammen med mælk.
 2. Fordel dejen i en springform 22 cm i diameter, foret med bagepapir. Bag kagen ca. 45 min. ved 175 gr. på nederste ovnribbe. Stik et spid i kagen, hvis der hænger ubagt dej på, skal den bages lidt længere. Tag kagen ud af formen, og afkøl den. For formen med husholdningsplastfilm, og kom den afkølede kage tilbage i formen.
 3. Udblød husblassen 10 min. Smelt lemoncurden i en lille gryde. Tag gryden af varmen, og kom den knuede husblas i. Rør, til den er smeltet. Afkøl, til lemoncurdblandingen er lunken. Fordel lemoncurdblandingen over kagen. Stil kagen tildækket i køleskab 3-4 timer.
 4. Pisk æggehviden stiv. Tilsæt sukkeret lidt ad gangen, og pisk til sej marengs. Kom marengsen i en sprøjtepose med en lille glat tylle. Fordel små toppe i lidt forskellige størrelser på kagen. Brænd dem lidt med en gasbrænder, hvis du har sådan en.
 5. Pynt evt. med spiselige blomster.

brunsvigersnegle.jpg

Brunsvigersnegle

16 stk.

25 g smør
2 dl mælk
25 g gær
½ tsk. salt
2 spsk. sukker
2 æg
ca. 500 g hvedemel

Fyld:
100 g smør
200 g mørk farin
2 spsk. stødt kanel

Pynt: 
Hvid chokoladeglasur:
½ dl vand
50 g hakket hvid chokolade
ca. 3 dl flormelis

Sådan gør du: 

 1. Dej: Smelt smørret i en gryde. Tag gryden fra varmen, og kom mælken i. Hæld blandingen i en skål. Udrør gæren heri. Tilsæt salt, sukker og æg. Tilsæt hvedemelet, og rør dejen glat. Dejen må ikke blive for fast, så hold evt. lidt af hvedemelet tilbage. Lad dejen hæve tildækket 1 time. 
 2. Fyld: Smelt smørret i en gryde. Rør farin og kanel i. Tag fyldet fra varmen, og køl det af.
 3. Rul dejen ud til et rektangel på et meldrysset bord (25 x 40 cm). Smør fyldet på. Rul dejen sammen om fyldet til en roulade. Skær pølsen i 16 skiver, ca. 2½ cm tykke. Læg skiverne på bagepapir på et par bageplader. Lad sneglene efterhæve 15 min. med et rent klæde over.
 4. Pensl sneglene med sammenpisket æg, både under bunden, på toppen også ind over fyldet. Bag sneglene ca. 15 min. ved 200 gr., til de er gyldne. Afkøl sneglene.
 5. Glasur: Kog vandet til glasuren op i en lille gryde. Tag gryden af varmen, og kom chokoladen i. Rør, til den er smeltet. Rør flormelis i til en glat glasur.
 6. Fordel den hvide chokoladeglasur over sneglene med en ske.

gulerodsmuffins.jpg

Gulerodsmuffins med flødeostecreme og crunch

12 stk.

2 æg
150 g sukker
150 g blødt smør
1 tsk. stødt ingefær
1½ tsk stødt kanel
1 tsk bagepulver
150 g hvedemel
50 g rosiner
50 g hakkede pecannødder
eller mandler
100 g fintreven gulerod
4 spsk. mælk

Frosting:
75 g blødt smør
100 g flødeost
250 g flormelis

Pynt:
Havrecrunch med kanel (se tip herunder), tørrede havtorn og rød skovsyre

Sådan gør du: 

 1. Pisk æg og sukker skummende. Pisk blødt smør i. Tilsæt ingefær, kanel, bagepulver, hvedemel, rosiner og pecannødder. Rør den revne gulerod i sammen med mælken.
 2. Fordel dejen i muffinsforme. Bag kagerne ved 175 gr. ca. 25 min. 
 3. Pisk smør og flødeost sammen, og pisk flormelis i. Fordel frostingen på kagerne. Pynt evt. med crunch og rød skovsyre.

Tip:
Havrecrunch med kanel: Smelt 2 spsk. sukker på en stålpande. Kom 10 g smør i. Tilsæt 1½ dl havregryn. Rist havregrynene i sukkeret, til de er gyldne, vend rundt i dem med en spatel hele tiden. Fordel havregrynene på bagepapir på en bageplade, til de er helt afkølede. Krydr havregrynene med 1 tsk. stødt kanel. Du kan opbevare havregrynene i et glas med patentlåg. Her holder de sig 2-3 dage.

Anbefalet til dig