Giv et blad i julegave. Eller forkæl dig selv med en skøn julegave. Priser fra 149 kr.

Lav den perfekte julemiddag uden stress
Foto: Getty

Opskrifter til den perfekte julemiddag uden stress - Hendes Verden

Lav den perfekte julemiddag uden stress

Hemmeligheden bag en skøn, afslappet julemiddag er god planlægning. Vi giver dig den perfekte arbejdsplan til julemiddagen samt opskrifter på juleand, flæskesteg, rødkål, brunede kartofler, sauce og ris a la mande med kirsebærsauce.

Sådan laver du den perfekte julemiddag uden stress

Arbejdsplan for julemiddagen
Hemmeligheden bag en skøn, afslappet julemiddag er god planlægning. Sørg for at tænke alle dele af middagen igennem, og lav en arbejdsplan, du kan følge, så middagen bliver overskuelig at gå til, og mest muligt er klargjort på forhånd.

-----------------

2 Dage før
Bruger du en frossen and, skal den optø langsomt over et par dage i køleskab. Læg anden i et dybt fad, da der drypper meget væske fra. Væsken kan indeholde bakterier og må endelig ikke dryppe ned i andet mad.

1-2 Dage før
Lav rødkålen, og køl den af. Kom den i et glas med patentlåg. Stil kålen i køleskab. Varm rødkålen op lige før middagen, og smag den til igen.

På selve dagen:

Formiddag
Kog risengrøden til risalamanden. Skold og hak mandlerne. Husk at gemme en hel mandel.

Start med at koge pillekartoflerne. Afkøl og pil dem. Opbevar dem i en tætsluttende beholder i køleskabet.

Færdiggør risalamanden. Dæk den til med plastfilm, og stil i køleskab.

Ordn anden, og fyld den med æbler og svesker. Stil den i køleskab i et fad. Skift karklude, viskestykker, og tør køkkenbordet ekstra godt af.

 

Eftermiddag/aften
Anden skal i ovnen 3½ time før spisetid, så vil I spise kl. 18.30, er det allerede kl. 15, fuglen skal i ovnen. når anden er færdigstegt, hælder du skyen fra og laver saucen. Imens trækker anden i den varme, men slukkede ovn. På samme vis regner du bagud med flæskestegen.

Lav kirsebærsaucen, så du blot skal lune den inden servering.

Lav de brunede kartofler, ca. et kvarter før anden er færdigstegt. Kartoflerne kan holdes lune i et ovnfast fad i den slukkede ovn sammen med anden.

Tips til den uøvede kok
Er du ikke trænet i at have kog i mange gryder på en gang, så kan det være en god ide at færdigstege anden om formiddagen, så den blot skal varmes igennem lige inden servering om aftenen.

Når anden er færdigstegt, parterer du den og lægger den i et ovnfast fad. opbevar den tildækket på køl til om aftenen.


Varm anden godt igennem i ovnen, inden den serveres (ca. 25-30 min.) ved 200 gr. Nu kan du samtidig lave saucen færdig og opbevare den på køl. På den måde skal alt blot varmes lige inden middagen.

Sovsen: 
Sovs smager godt, når den er lavet på en fond eller bouillon. Har man en hel and, kan fonden koges på hals og vingespidser. Er der ben på flæskestegen, kan de også bruges.

Skær benene fra, brun dem og tilsæt lidt urter, f.eks. løg, gulerod, selleri, persillestilke og et laurbærblad. Kog 2-3 timer. Si fonden og brug den til sovs sammen med stegesky fra bradepanden fra kødet.

Tips: Vælg en lille bradepande, så skyen ikke fordamper ved stegning.

Hvis sovsen er for salt: 
Kog sovsen med en rå kartoffel og fjern den.

Hvis sovsen har melsmag eller klumper: 
Sovs jævnet med hvedemel skal koges 6-8 min., til melsmagen er væk. Er sovsen jævnet med majsstivelse (maizena), skal den kun koge 3-4 min. Er der klumper i sovsen, kan den blendes. Hjælper det ikke, må den sies igennem en finmasket si.

Smag på sovsen: 
Smag til med sojasovs, mørk øl, cognac eller æblebrændevin, god vineddike, citron- eller appelsinsaft, honning, sukker eller salt.

Sovsen virker tyndbenet:
Kog ind i en gryde uden låg til mindre mængde, så smagen koncentreres.

Undgå brændt risengrød:
Kog mælk og grødris op, sæt gryden i en dyne eller pak den ind i et par tykke tæpper, og lad den stå ca. 2 timer, til risene er møre. Grøden skal pga. risikoen for bakterier spises inden for en time eller afkøles hurtigt. Undgå at røre i grøden, hvis den er brændt på,så den brændte smag ikke breder sig. Undgå skind på grøden – drys med sukker, mens den er varm.

Rødkål: 
Smag en færdiglavet rødkål fra glas til med lidt andefedt eller kog en kraftig glögg og varm rødkålen i den.

Husk: Julemiddag med små børn bliver hyggeligst, når den spises tidligt. De små har jo ventet i mindst en måned på denne dag, som opleves som en af årets længste dage. ♥

Se, hvad vi ellers skriver om: Julemad og Jul