Kødfri aftensmad
Foto: Getty Flere og flere danskere vælger kødet fra, men aftensmaden behøver bestemt ikke være kedelig af den grund.

Aftensmad uden kød - flexitar menu

Meatless Monday breder sig til hele ugen: Sådan skærer du ned på kødet til hverdag

Den amerikanske trend med ’meatless Monday’ har bredt sig til andre af ugens dage, og vi bliver flere og flere, der gerne vil skære ned på vores kødforbrug, men ikke afskrive frikadellerne eller den lækre lammekølle helt.

Flere og flere danskere vælger kødet fra - faktisk viser tal fra Coop Analyse, at 22 procent af os tager minimum en dag om ugen, hvor vi ikke spiser kød.

Analysevirksomheden Aim Create har undersøgt den nye gruppe af forbrugere, der i stigende grad vælger kødet fra. Og det er en gruppe, som administrerende direktør og partner i Aim Create, Jesper Mortensen, forudser vil vokse. Til FødevareWatch siger han: "Vi forventer faktisk en vækst både blandt vegetarer of personer, der spiser kødfrit et par gange om ugen. Specielt andelen af personer, der delvist spiser kødfrit, forventer vi, vil vokse i de kommende år"

Og kvinderne går forrest - blandt de, der vælger kødet fra en gang eller flere om ugen står kvinderne stærkt – faktisk vælger hele 28 % af de adspurgte kvinder ikke at spise kød en til to gange om ugen. For mændenes vedkommende drejer det sig om 12 %. Men hvordan gør man, hvis man gerne vil indføre en kødfri dag en gang om ugen?

Kødfrie dage: Sådan gør du
For mange af os sidder det på rygraden at bygge et middagsmåltid op med kødet i centrum, og de fleste klassiske retter på middagsbordet er da også opkaldt efter netop kødet. Men også dette er under forandring. Lotte Holm, der er fødevaresociolog ved Københavns Universitet, siger til DR Nyheder:

- Vi kan se i vores forskning, at kødets placering i vores madlavning er under forandring. I den vestlige verden har kødet traditionelt ligger øverst i det, vi kalder for fødevarehierakiet. En slags rangliste over fødevarer, der har mest og mindst betydning og status for os.

Men forandringer tager som bekendt tid, så hvordan kommer man i gang med at spise mindre kød og eventuelt indføre en kødfri dag eller to om ugen? Og skal der ikke lidt kød til, når man laver aftensmad?

Ikke nødvendigvis - Knorr har udviklet en lang række opskrifter uden kød, og her får du 4 spændende bud, der kan gøre din mandag eller hvilken som helst anden dag meatless:

Prøv f.eks. at lave bagte grøntsager, sojabønne fettuccine og bearnaise, eller hvad med en antipasta med vafler og bearnaise? Du kan også lave lækker stegt spidskål med avocado, grønkål og hollandaise, eller fornye dit klassiske pasta-repertoire med en lækker penne med stegte svampe, grøntsager og karrysauce.

God fornøjelse med din kødfri dag – og velbekomme!

Vidste du…

2 % af danskerne betragter sig selv som vegetarer eller veganere

4 % angiver, at de er flexitarer og altså primært lever vegetarisk, men fortsat spiser kød en gang i mellem.

86% af danskerne svarer, at de jævnligt spiser kød.

22 % af danskerne tager minimum en dag om ugen en dag, hvor de ikke spiser kød, kødpålæg, fjerkræ og fisk.
Kilde: Coop Analyse

Et godt tip

I ALT.dks populære madplan er der altid en kødfri dag – her får du hver uge 5 opskrifter på nem og lækker hverdagsmad, som hele familien kan lide. Du får også en indkøbsliste, så du kan købe ind til alle 5 dage på en gang.
Se ugens aktuelle madplan her

Se, hvad vi ellers skriver om: Knorr