Madtrenden alle undrer sig over: Hvad er mukbang?

Foto: Getty Mukbang er en koreansk madtrend, som breder sig på YouTube, Instagram og TikTok. Ved du, hvad det er?

Madtrenden alle undrer sig over: Hvad er mukbang?

Mukbang. Sådan hedder den madtrend, der florerer overalt på Instagram og You Tube. Men hvad går denne særlige madtrend egentlig ud på? Og hvad får folk til at livestreame sig selv, mens de grovæder? Bliv lidt klogere på det noget bizarre asiatiske spise-fænomen her.

Hvert år har sine sunde, eksotiske og til tider underlige madtrends. I de seneste år har vi spist os mætte i de sunde, fedtfattige og farverige poke bowls, slukket tørsten i den perlende og læskende te-drik bubble tea og byttet latten ud med den cremede dalgona-kaffe. Alle sammen instra-venlige trends, der er skyllet ind over Europa fra Asien og USA og lynhurtigt har dannet mode på Instagram, YouTube eller andre sociale medier.

Sidste skud på madtrend-stammen er mukbang. Et anderledes og temmeligt bizart spisefænomen, der endnu er relativt ny i Europa, men som gennem mange år, ja helt tilbage til 2010’erne, har været et kæmpe hit i Sydkorea, hvor fænomenet oprindeligt stammer fra.

Hvad er Mukbang?

Ordet mukbang, muk-bang eller meokbang – kært barn har mange navne - udtales ”mook-bong”, er en sammentrækning af de to koreanske ord for "spis" (meokneun) og "transmittere" (bangsong). Mukbang går i al sin enkelthed ud på, at mennesker spiser vilde mængder mad, mens de på forskellige streaming platforme som fx YouTube, TikTok og Twitch livestreamer det til deres mange fans. Ofte spiser de i flere timer, mens deres fans kommenterer og kommer med opfordringer til, hvad de skal spise.

Og selvom det for mange af os måske kan lyde bizart at være tilskuer til, at andre mildest talt æder sig vej gennem et kæmpe måltid, så er den koreanske ungdom vilde med fænomenet, og "udøverne", som kaldes mukbangers, er stjerner på internettet med flere millioner følgere. I både Korea men også i USA er nogle mukbangers endda blevet så populære på de sociale medier, at de har skabt sig en egentlig karriere og tjener store summer bl.a. gennem reklamer, sponsorater og seerbetaling.

Mukbang - meget mere end mad

Hvor nogle måske vil mene, at det er bizart og endda ulækker at se på, mens mennesker spiser sig gennem enorme mængder af mad, så er det tilsyneladende ikke noget, der vækker anstød i Korea. At mukbang er blevet et kæmpe hit særligt i Korea men også i andre dele Asien skyldes ifølge nogle eksperter, at er der her er tale om samfund, hvor der er enormt mange regler i forhold til, hvad du skal, og hvordan du bør opføre dig, og med mukbang opstår der et ”rum”, hvor der ingen regler er.

Andre mener, at følgere af mukbang bruger det som en slags flugt fra virkeligheden eller får en særlig tilfredsstillelse af at se på grovæderiet og lytte til smasken og slubren. At der er tale om foodporn i en ny forklædning, eller at det hjælper dem, der er på slankekur med at nyde lækker, fed mad indirekte.

Og ifølge et studie fra Seoul National University viser, at følelsen af ensomhed associeret med det at spise alene, muligvis også er en grund til, at fænomenet er blev så populært. At mukbang ligefrem hjælper ensomme koreanere, så de kan forestille sig, at de spiser et måltid med en ven.

Mukbang mad: Her er de mest populære retter:

Hvis du søger på hashtagget mukbang, kan du dykke ned i et uendeligt hav af videoer, hvor youtubere fylder sig med alle mulige typer mad fra slik til stegte kyllinger, pizza og nudelretter. Mulighederne er mange, men der er alligevel visse typer mad, der tilsyneladende er mere populære end andre. Her er nogle eksempler på typer af ”mukbang-mad”. Der er særligt populært:

 • Vingummi og jelly
   I Korea er de berømte for deres ”jellies” og andre typer vingummi, som fås i mange forskellige smage, størrelser og former. I mukbang er vingummierne ofte runde, men de kommer også i andre sære former og figurer og kan sågar ligne helt almindelig mad som fx nudler.
 • Fisk og skaldyr
  Skaldyr – særligt krabbekløer - er populært at spise blandt mukbangers, men i Korea spiser mukbangers ofte også hummerhaler, rejer, sashimi (tynde skiver rå kød eller fisk) og endda rå blæksprutter.
 • Ramen
  Ramen (nudler) og den særlige koreanaske variant ramyeom er meget populært blandt mukbangers. Nudlerne spises ofte med tilbehør som fx ost, blæksprutte, æg, jalapenos eller klassisk kimchi (fermenteret kål og grøntsager).
 • Kylling
  Kylling er meget populært blandt mukbangers og særligt stegte kyllingevinger eller Korean fried chicken, som er kylling vendt i en krydret panering og dybstegt. Sommetider spises kyllingen med tteokbokki, som er en koreansk specialitet og består af sprøde riskager.
 • Jajangmyeon
  Jajangmyeon eller jjajangmyeon er en koreansk nudelret toppet med en tyk sort bønnesauce med svinekød eller skaldyr og grøntsager.

Spis - og bræk dig live

Mens det i Korea er populært at se andre mennesker spise sig gennem enorme mængder mad, så har gaming-portalen Twitch taget konceptet mukbang skridtet videre.

Streaminghjemmesiden, som normalt har fokus på gaming, og hvor folk kan uploade deres egne videoer og se andre brillere i nye som gamle spil, har lanceret en ny kanal. Kanalen, der går under navnet "social eating", er inspireret af den massive succes, som mukbang nyder.

Foruden at se mukbangers, der spiser sig gennem enorme mængder af mad, så kan man som noget nyt på kanalen også se videoer, hvor mukbangers kaster op direkte ind i kameraet.

Se, hvad vi ellers skriver om: Viralt