nem hverdag
Foto: Getty Det kan være svært at nå det hele i en travl hverdag - her får du 11 gode råd, der kan hjælpe dig godt på vej.

Nem hverdag: 11 gode råd til at nå det hele

Nem hverdag: 11 gode tips til at nå det hele

I en travl hverdag kan det være svært at finde tid til alt det, du gerne vil nå, når der både skal være tid til familien, aftensmaden, forældreintra, træning, indkøb og ikke mindst dig selv. Men fortvivl ej – her har vi samlet 11 gode tips og genveje til at nå det hele…

#1 Lav en madplan
Det kan være lidt af en tidsrøver at skulle købe ind til aftensmad hver dag, og derudover er det også både dyrt og besværligt. Det slipper du for med en madplan – her køber du ind til aftensmad til alle ugens hverdage på en og samme tid, og slipper på den måde for at skulle handle flere gange om ugen. Og som ekstra bonus slipper du også for at opfinde nye spændende indslag til middagsbordet midt i ulvetimen. Du finder en virkelig god madplan lige her på ALT.dk

#2 Meal-prepping & mad til to dage
Når du alligevel er i gang med at lave mad, så tænk lidt større. For det tager bestemt ikke dobbelt så lang tid at lave en dobbeltportion kødsovs eller at stege en ekstra portion frikadeller, når du først er i gang. Og er det først gjort, har du mad til en anden dag, hvor det skal gå lidt stærkt.
Prøv f.eks. Pasta med kødsauce til 2 dage, eller få mere inspiration til at udnytte din aftensmad optimalt her: 1 lammekølle - mad til 3 dage

Lige nu skyller meal-prepping, en ny trend fra USA, ind over os og trods det fancy navn, går det i al sin enkelhed ud på at optimere madlavningen, så du en gang om ugen – f.eks. søndag gør klar til alle ugens middage. Men mindre kan også gøre det, i stedet for at skrælle fem gulerødder til aftenens råkost, så skræller du selvfølgelig hele posen, så der er til ungernes madpakker, og den wok-ret du skal lave i morgen.

#3 Hav et basislager af tørrede fødevarer i dit køkken 
I de gode gamle dage havde ethvert køkken et spisekammer med masser af fødevarer, der kunne holde sig i længere tid. I vores tidsalder med fokus på convenience-food fra køledisken, glemmer vi måske lidt, at et godt basislager af langtidsholdbare fødevarer kan redde enhver maddag. Har du f.eks. et brev Knorr Karrysauce - 100% naturlige ingredienser og en rest hvedekerner og et par gulerødder på lager, kan du nemt og hurtigt trylle denne fantastiske tapasret frem: Gulerodstatar med karrycreme og puffede hvedekerner Og har du en pose Knorr Bearnaise Sauce - 100% naturlige ingredienser, bliver en kedelig hverdagsret nemt til et helt festmåltid - f.eks. med disse skønne sprøde hasselback kartoflereller du kan pifte den klassiske hakkebøf op med en lækker chili-béarnaise, og gøre hverdagsmaden både spændende og festlig.

#4 Brug 'spild' tiden fornuftigt
Mange af os er konstant på vej fra én ting til den næste. Men har du overvejet, om der måske er små lommer i din dag, som du kan udnytte bedre? For eksempel den tid du bruger i toget eller bussen på vej til arbejde. Selvom det er fristende at stikke hovedet i telefonen, og scrolle Instagram igennem, så prøv i stedet at bruge tiden – eller noget af tiden - på noget praktisk. De 20 minutter i toget kan nemt bruges til at checke forældreintra, bestille tid hos optikeren, eller lægge varer i kurven hos f.eks. Nemlig.com, så indkøbene til aftensmaden er overstået, når du har fri.

LÆS OGSÅ: 8 nemme veje til at undgå madspild

#5 Aftaler med andre forældre
Går dine børn til en fritidsaktivitet én eller flere gange om ugen, så ved du også, hvor svært det kan være at nå og følge, hente og bringe hver gang. Så hvorfor ikke slå sig sammen med de andre forældre? De fleste sportsklubber og fritidsaktiviteter har i dag Facebook-sider og kalender-sider til træningstider osv, hvor du med fordel kan 'hive fat' i de andre forældre, og måske sætte en fælles hente/bringe-ordning i system?

#6 Læg træningen ind i din dagligdag
Det kan være svært at nå at komme hen i et fitness-center, eller passe en fast ugentlig holdtræning, når man har små børn eller travlt på jobbet. Prøv i stedet at lægge din træning ind i dine daglige rutiner, og få pulsen op ved f.eks. at stå af bussen tre stoppesteder før, og gå det sidste stykke til arbejde i et rask tempo. Eller brug tiden, hvor du alligevel står og glaner på sidelinjen til en fodboldkamp eller på legepladsen til at lave squats eller lunte en lille tur. Med appen "7 minute workout" får du et nemt og ret overskueligt træningsprogram, der kun tager 7 minutter – det burde kunne klemmes ind i en travl hverdag, også selvom de andre forældre vil glo lidt, når du squatter på sidelinjen, mens lilleputterne træner.

SE MERE: Meatless Monday breder sig til hele ugen: Sådan skærer du ned på kødet til hverdag

#7 Det er okay at springe over, hvor gærdet er lavest
Livet er fuld af besværlige løsninger, men hvem siger, at du er nødt til at vælge dem? Du behøver ikke at lave alting fra bunden - i dag er der så mange muligheder for at lave en hurtig sauce, lasagne eller lignende med færdigprodukter af høj kvalitet. Hvis alting skal være perfekt, kan det ende med at tage al din tid – for der findes ikke ret meget, der er mere tidskrævende end perfektionisme. Og hvornår er det egentlig godt nok? Og hvem sætter iøvrigt barren for, hvad godt nok er? Det er faktisk kun dig selv, og godt nok er også overskud til at læse en ekstra historie i sofaen eller nå at komme ned at træne, fordi aftensmaden bestod af rugbrødsmadder og spejlæg. Og en god chokoladekage bagt af pulver fra en box kan være helt perfekt, hvis det er det, der gør, at DU har overskud til at få den bagt.

#8 Gæster på en hverdag
De fleste af os har en hektisk uge, og trænger i den grad til at slappe af, når vi endelig når weekenden. Men her skal der jo også være tid til at se venner og familie, så tit ender weekenderne med at blive godt fyldt op med aftaler og arrangementer. Hyggeligt – helt bestemt, men også tidskrævende. Så hvorfor ikke lægge noget af det sociale ind på en hverdag? Det behøver jo ikke at indebære det helt store gastronomiske udtræk at have gæster – hvorfor ikke invitere til boller i karry-onsdag fra klokken 18-20 på en helt almindelig onsdag? Hvis du laver maden kan dine gæster selv tage drikkevarer og tilbehør med – og hjælpe med at dække bord!

#9 Få overblik over din tid – også digitalt
Hvis du gerne vil have mere tid, må du også finde ud af, HVAD du bruger din tid på. Den gælder også den tid, du bruger på din telefon. For den kan være kæmpe tidsrøver, som du egentlig ikke tænker på. Hvis du har mod på det, så prøv at downloade en af de utallige apps, der kan tracke dit tidsforbrug på telefonen. Det kan være lidt af en øjenåbner at se præcis hvor mange timer, der hver uge går med Facebook, Instagram, Wordfeud og CandyCrush på telefonen. Prøv f.eks. softwaren Rescuetime, hvis du tør – det kan være lidt en skræmmende oplevelse. 

#10 Leg med pligterne
Der er ingen tvivl om at en dynge vasketøj, der skal lægges sammen eller et stuegulv, der skal ryddes op, ikke er den mest underholdende måde at bruge sin tid på. Men hvorfor ikke gøre pligterne til en leg? Alt efter alder kan ungerne sagtens hjælpe til med at spille sokke-memory (matche sokker), eller lege musen i fælden (at samle at musene = legetøjet op fra gulvet og putte dem i fælden = legetøjskurven). Og så kan det godt være, at vasketøjet ikke ligger i de snorlige bunker, du havde forestillet dig, men lagt sammen – det er det!

#11 Lær at sige nej
Nok det vigtigste punkt på listen. For det er jo ikke alt, du per automatik skal sige ja til. Hvis der skal bages kage til forældremødet, behøver det jo ikke altid at være dig, der gør det. Inden du slår automatpiloten til, og melder dig frivilligt til at bage kage, stå for indkøb af barselsgave til kollegaen eller være primus motor på sangen til farmors runde fødselsdag, så tænk dig lige om en ekstra gang. For selvom det jo 'bare' er en kage, der skal bages, så er det måske lige netop det, der kommer til at presse dig unødigt i ugen, der kommer. Og hvorfor egentlig? Kig i din kalender, og gør op med dig selv, om alt det der står der, i virkeligheden er noget, DU gerne vil bruge din tid på. Hvis ikke, så øv dig i at sige nej, så du er forberedt næste gang, automatpiloten slår til, og siger ja til at bage pizzasnegle til hele 0.y.

Vil du gerne finde endnu flere lækre opskrifter til nem og lækker hverdagsmad - så prøv en af de lækre opskrifter fra Knorr, som vi har samlet her: 

 

Se, hvad vi ellers skriver om: Knorr og Familieliv