Opskrift: Sunde burgere
SPONSORERET indhold

Opskrift: Sunde burgere

Af:: Thorbjörg Hafsteinsdottir Foto: Andreas Wiking
29. jun. 2011 | Mad | ALT for damerne

Thorbjörg Hafsteinsdottirs opskrift på sunde og velsmagende Beluga-burgere med lækkert tilbehør.

4 portioner

Det skal du bruge til de sunde burgere:
3 dl rå belugalinser eller grønne linser
1 bouillonterning
½ l vand
300 g knoldselleri
1 sød kartoffel
1 lille løg
1 fed hvidløg
30 g tørrede tomater, udblødt i vand
½ dl rosiner
1 dl saltede peanuts
1 tsk. stødt kanel
3 tsk. knust spidskommen
2 tsk. stødt ingefær eller 10 g frisk
1 tsk. bouillonpulver
majsgryn til at vende burgerne i
fedtstof til stegning, eks. kokosolie uden smag
salt og friskkværnet peber

Sådan tilbereder du de sunde burgere:
Kog linserne i vandet i 30 minutter i vand med boullionterning, eller til de er møre, og vandet er kogt væk. Stil dem til side. Skræl selleri og sød kartoffel, og skær dem i mindre stykker. Kog dem næsten møre i lidt vand. Gem afkoget til løgsovs.

Kom linser, kogte rodfrugter, løg, hvidløg, tørrede tomater, rosiner, peanuts, krydderier og bouillon i køkkenmaskinen og kør, til du har en dej, som hænger let sammen. Peanuts skal stadig knase let. Smag til med salt og peber.
Farsen kan stilles på køl til senere eller med det samme formes til burgere. Vend dem godt i majsgryn og steg. Gå nu i gang med opskrifterne på tilbehør og løgsovs.


Tilbehør til de sunde burgere

Bløde og sprøde løg
Du skal bruge:
1 helt hvidløg
2 små løg
olivenolie

Sådan tilbereder du de bløde, sprøde løg:
Skræl et helt hvidløg ved at presse knivbladet mod hvert af de mange fed. Så åbner de sig, og du kan let tage skrællen af. Skær løgene i tynde skiver. Steg det hele i olivenolie eller smør, til løgene er bløde og med sprød overflade.


Løgsovs
1 zittauerløg (almindeligt hvidt løg) eller 1 rosa skalotteløg
smør
1 tsk gurkemeje
1 tsk bouillonpulver
½-1 spsk fuldkornsrismel
salt og peber

Sådan tilbereder du den lækre løgsovs:
Hak løget og svits det i smør sammen med 1 tsk gurkemeje og 1 tsk bouillonpulver. Strø ½-1 spsk fuldkornsrismel på panden og bland godt sammen. Hæld forsigtigt afkoget fra sellerien i lidt efter lidt under omrøring. Smag til med salt og friskkværnet peber.


Kamutbrød med kokos
2-4 portioner
1 pose tørgær
½ l lunkent vand
2 dl solsikkekerner
1 dl sesamfrø
2 dl kokosmel
1 dl sort quinoa, evt. hvid
3-4 tsk. saltflager
4 dl kamutmel (kæmpedurum) , fuldkorn

Sådan tilbereder du de sunde kamutbrød:
Rør gæren ud i vandet sammen med salt. Tilsæt solsikkekerner, sesamfrø og kokosmel.
Rist quinoa under omrøring i en meget varm gryde, til de begynder at poppe. L ad dem køle en smule af og kom dem i skålen sammen med de øvrige ingredienser.
Tilsæt 4 dl kamutmel, og rør det hele godt sammen. L ad dejen stå og hvile i et par timer. Kom dejen i brødform og lad den efterhæve i 1 time. Bag ved 180 grader i 45-50 minutter.
Sæt hele herligheden sammen til en lækker og velsmagende beluga-burger.

»Få også Thorbjörg Hafsteinsdottirs tip til 3 sunde spisesteder i København og en opskrift på en sukkerfri (og meget fristende!) chokoladekage.


Nøgleord i denne artikel om opskrift på sunde burgere: Opskrift, sunde burgere, Thorbjörg Hafsteinsdottir, løg, løgsovs, kamut, kamutbrød.