Slagterens bedste råd: Sådan undgår du brændte grillpølser + 2 fine alternativer til grillbøfferne
SPONSORERET indhold

Slagterens bedste råd: Sådan undgår du brændte grillpølser + 2 fine alternativer til grillbøfferne

Jan Buhl Lund er slagter og udlært kok fra Søllerød kro – i dag driver han, sammen med søsteren Tine, familien Lunds slagterforretninger og produktion. Her får du hans bedste tip til de noget lettere kødtyper som gris og lam på grillen, og ikke mindst hans bedste fif til at grille pølser, så de ikke bliver kulsorte…

Af: Hanne Bang Foto: Getty Images
09. jul. 2020 | Mad | ALT.dk

En hyggelig grillaften med familie og venner er for mange lig med store saftige grillbøffer på tallerkenen. Men sådan behøver det nu ikke altid at være, for okse og kalvekødet kan sagtens skiftes ud med f.eks. gris eller lam. Eller dine helt egne hjemmelavede grillpølser. Her får du slagterens bedste råd til at grille både kød og pølser korrekt...

Mørbrad på grillen: Grisekød er lidt glemt – og det er synd

Ifølge Jan Buhl Lund er grisekød et lidt overset spise på grillen herhjemme:
- En bøf af oksekød eller kalv er bestemt lækkert, men i disse år efterspørger mange kunder lettere, lysere kødtyper, og det er der god grund til. 

Grisekød af ordentlig kvalitet egner sig nemlig fremragende til grill, og de fleste kan jo godt lide grisekød. Det er en lys og let kødtype, som gør sig bedst hvis du griller kødet til det er lyserødt. Prøv f.eks. at stege mørbradbøffer af frilandsgris:

  1. Steg først bøfferne uden marinaden, tag dem så af – krydr dem så med salt og giv dem en skefuld krydderolie.
  2. Krydderolien kan du lave med timian, knust peber, citronsaft og lidt revet citronskal. Det er sommerligt og let. Du kan jo i princippet variere krydderolien med alle de urter, du har i din have.

Lam er godt – også på grillen

Lam er lækkert, synes de fleste. Og det gælder i særdeleshed også små lamme-”chops”, som er stegt i hele lammekroner.

Gode tip til at grille lammekød

  • Lammekød skal typisk have både direkte varme, så du får stegeskorpe, og så skal de også have indirekte varme i 10-15 minutter.
  • Lammekronen er den fineste udskæring af lammet og er stort set altid det møreste stykke kød fra lammet.

Hvad er det vigtigste, når man skal grille kød og pølser? 

  • Det er vigtigt, når du griller, at du opererer med flere forskellige temperaturer og kan veksle mellem hård og ”blød” varme.
  • Bruger du en traditionel grill, skal du sørge for at fordele briketterne – jeg foretrækker briketter på grund af deres evne til at holde på varmen – sådan så du har mulighed for at give det, du lægger på grillen fuld ”smæk” og samtidig kan stege i kortere eller længere tid, hvis der er brug for det.
  • Det samme gælder i princippet, hvis du har en gasgrill. Bruger man gasgrill, så fyrer man helt op for varmen i længere tid og når grillen så er brandvarm, kan den give kødet stegeskorpe, samtidig kan man skrue ned i den ene side af grillen og dermed skifte mellem hård og ”blød” varme.  

Lav dine egen hjemmelavede grillpølser

Hvis du selv har mod på det, kan du kaste dig ud selv at lave grillpølser. Her får du en opskrift på lækre økologiske pølser fra bogen Kødets Mester. Opskriften er super god, hvis du skal holde havefest, eller bare have nok pølser til sommerens grillerier:

Til 20-30 pølser

1 ½ kg nakkefilet af gris (så frisk som muligt af hensyn til bindeevnen)
½ kg fast rygspæk
22 g salt
20 g hakket skal af saltsyltet citron
20 g lage fra saltsyltede citroner
10 g frisk, finthakket rosmarin uden stilk
10 g friskkværnet peber
Lammetarme

 Sådan gør du:

  1. Hak kød og spæk – gerne groft og om muligt på en 6mm hulskive til kødhakkeren.
  2. Alternativt kan kødet hakkes i hånden. Læg kødet i en skål, tilsæt salt og ælt kødet, indtil det ”binder” hårdt sammen. Bland med citronskal, citronlage, rosmarin og sort peber, og farsen er klar.
  3. Stop farsen i lammetarme og ”drej af” i 8-10 cm lange pølser.
  4. Pølserne bliver bedst, hvis de stilles på køl i nogle timer, efter de er stoppet i tarme, så de kan få lov at sætte sig.
  5. Pølserne kan også koldrøges, hvis du har mulighed for det.
  6. Steg pølserne stille og roligt på pande eller grill. 

Sådan får du en god grillpølse

Hovedreglen her altid at grille pølserne ved lav varme i lang tid, altså typisk 6-8 minutters tid, det bør række for de fleste typer pølser. På den måde bevarer du saften og smagen i pølsen og du får den lækre sprødhed i skindet, som sammen med saftigheden gør pølsen lækker. 

Rigtig god grill-fornøjelse!

Anbefalet til dig