Sund & Slank: Se 4 skønne retter med nordiske korn
Foto: Maria Nørregaard Sund & Slank: Se 4 skønne retter med nordiske korn

Mad med korn

Sund & Slank: Se 4 skønne retter med nordiske korn

Vores marker er fulde af gode, gavnlige kornsorter, der er smækfulde af vitaminer og som mætter i lang tid. Brug dem i alt fra morgengrøden til aftensmaden, det er både lækkert og sundt. Alle opskrifter er til fire personer.

Vi kan alle lide korn – det ligger nærmest i vores nordiske gener og er indarbejdet i vores husmandskost med gode grødtraditioner og groft brød bagt med rug og kerner. Og du må gerne spise det, så længe du går efter de sunde, grove og nordiske kornsorter, der rangerer under de langsomme kulhydrater. Kulhydrat får du i forskellige former i f.eks. korn og mel, brød, pasta, kartofler, ris, frugt, grøntsager mv. De typer af kulhydrater, der påvirker blodsukkeret langsomt er dem som indeholder kostfibre. Kostfibre er delvis ufordøjelige sukkerarter fra planter, som ikke nedbrydes af tyndtarmens enzymere. Kostfibre er som hovedregel gavnlige for fordøjelsen, og derfor er langsomme, fiberholdige kulhydrater at foretrække for din sundhed. De vil mætte din mave bedre end de hurtige kulhydrater fra lyst brød, hvid pasta, kiks mv.

Hele og knækkede korn er særligt gode, fordi alle dele af kernen er med – det vil sige både skaldelen og kimen. Skaldelen giver dig klid og kostfibre, mens kimen indeholder mineraler, vegetabilske proteiner og B-vitamin.

Erstat derfor dine hurtige kulhydrater med korn, gerne de nordiske typer som byg, rug, hvede og havre. Kom korn i dine salater, dit bagværk og i den grød du spiser. Men lad dig endelig ikke snyde. Bare fordi korn er sundt, betyder det ikke, at du må spise det ad libitum. De sunde korn skal spises i rette sunde mængder og rette kombination. Det handler som altid om at kigge på din tallerken og sikre dig, at den både indeholder protein fra f.eks. kød, fjerkræ og fisk, fedtstof fra nødder, olie, mayonnaise og avocado – og selvfølgelig grøntsager. På denne måde sikrer du dig et optimalt sammensat måltid.



Nordisk flerkornsgrød


Kyllingelår med korn og broccoli


Cremet perlebygotto med ristet laks


Hvedekernesalat med friske rejer

LÆS OGSÅ: Spis sommeren - og optimer din sundhed!