GIV ET BLAD I JULEGAVE TIL ÉN, DU HOLDER AF

Julens bedste småkager: Vaniljekranse, brunkager & finskbrød
Foto: Thomas Hergaard De klassiske danske julesmåkager: Finskbrød, brunkager og vaniljekranse hører sig til på kagebordet og i kagedåserne frem mod jul.

Julens bedste småkager: Vaniljekranse, brunkager & finskbrød

Fyld kagedåserne med de klassiske julesmåkager - brunkager, finskbrød og vaniljekranse. Her får du 3 skønne opskrifter fra Hjemmet, der med garanti vil bringe julestemning og juleglæde. Sådan bager du julens bedste småkager:

VANILJEKRANSE

Vaniljekransene er tilsat finthakkede mandler sammen med vanilje.

ca. 130 stk.
Arbejdstid: 1½ time
Hviletid, dej: mindst 1 time
Bagetid: 6-8 min. pr. portion

50 g mandler
200 g mel
70 g kartoffelmel
¼ tsk. hjortetakssalt
175 g smør
125 g sukker
1 stang vanilje
1 æg

SÅDAN BAGER DU VANILJEKRANSE:

  1. Skold, smut, og hak mandlerne meget fint.
  2. Bland mel, kartoffelmel og hjortetakssalt. Hak, og smuldr smørret i melet. Tilsæt sukker, kornene af vaniljestangen, og de hakkede mandler. Saml hurtigt dejen med ægget, pak ind, og sæt den i køleskabet i mindst 1 time.
  3. Kør dejen gennem kødmaskinens stjerneform. Skær dejpølsen i mindre stykker, og form dem til kranse.
  4. Læg kagerne på bageplader med bagepapir, og bag dem midt i ovnen ved 200 grader 6-8 min. Lad kagerne afkøle på en bagerist, og opbevar i en kagedåse.

BRUNE KAGER

ca. 350 stk.
Arbejdstid: 1½ time
Hviletid: 1 døgn
Bagetid: 6-7 min. pr. portion

200 g mørk sirup
200 g farin
250 g smør
2 tsk. potaske
1 spsk. vand
3 tsk. kanel
2 tsk. nellike
1 tsk. allehånde
1 tsk. ingefær
75 g smuttede mandler
50 g hakket sukat
50 g hakket pomeransskal
ca. 500 g mel

SÅDAN BAGER DU BRUNKAGER:

  1. Kom sirup, farin og smør i en gryde, og varm det til kogepunktet. Tag gryden fra varmen, og tilsæt potaske udrørt i vand under omrøring. Lad blandingen køle af.
  2. Tilsæt krydderier, finthakkede mandler, sukat og pomeransskal. Bland melet i lidt efter lidt, til dejen har passende konsistens.
  3. Tril dejen i tykke stænger, pak dem ind, og sæt dem koldt natten over.
  4. Skær stængerne i tynde skiver, og læg dem på bageplader med bagepapir.
  5. Bag kagerne midt i ovnen ved 200 grader i 6-7 min.
  6. Lad kagerne afkøle på en bagerist, og opbevar i kagedåser. 

FINSKBRØD

ca. 70 stk.
Arbejdstid: 1 time
Hviletid: ½-1 time
Bagetid: 8-10 min.

350 g mel
250 g smør
125 g sukker
Endvidere: æg og perlesukker

SÅDAN BAGER DU FINSKBRØD:

  1. Smuldr smørret i melet. Tilsæt sukker, saml dejen, og læg den koldt i ½-1 time.
  2. Tril dejen i fingertykke stænger, og skær dem i 3-4 cm lange stykker.
  3. Dyp kagerne i sammenpisket æg og derefter i perlemelis.
  4. Læg kagerne på bageplader med bagepapir, og bag dem midt i ovnen i 8-10 min. ved 200 grader.
  5. Lad kagerne afkøle på en bagerist, og opbevar i kagedåser.

    3-slags-julesmaakager-txt.jpg
Se, hvad vi ellers skriver om: Julesmåkager