umami
SPONSORERET indhold

Umami. Kender du den 5. grundsmag?

Umami betyder velsmag på japansk og betegnes som den 5. grundsmag sammen med sødt, salt, surt og bitter. Men hvad smager umami af? Hvor finder du umami – og hvordan giver du dine retter et ekstra pift umami? Bliv klogere på ”velsmagen” her.

Af:: Pernille Lewinsky Kofoed Foto: Getty Images
02. sep. 2021 | Mad | ALT.dk

Den mad, som du spiser, indeholder typisk rigtigt mange forskellige smage, men kun fire såkaldte grundsmage, som er dem, som din tunge kan smage sig frem til. De fire grundsmage er: salt, surt, bitter og sødt, men i Østen opererer man imidlertid også med en femte smag, nemlig Umami.

Umami kendes også som det 3.krydderi, der netop kan forstærke smagene i de øvrige ingredienser i maden, så de tilsammen bliver endnu bedre. Så ved at kombinere disse fem grundsmage og tilsætte lidt ekstra krydderier i maden, kan du altså få dine retter til at smage af mere og derved tilfredsstille dine smagsløg. Og som en ekstra bonus giver umami mæthed og virker appetitregulerende.

Hvad er umami

Umami er japansk og betyder egentligt "behageligt at smage på". Umami blev første gang beskrevet i 1908 af en japansk kemiprofessor, der havde bemærket en special smag i en tangsuppe. Han kunne hverken beskrive smagen som sur, salt, sød eller bitter, og derfor begyndte han at lave laboratorieundersøgelser af tang.

Efter flere undersøgelser lykkedes det ham at finde frem til, hvad det var, der gav suppen denne særlige smag, og det viste sig at stoffet var en aminosyre – glutamat. Den særlige smag døbte han umami, og sammen med surt, salt, sødt og bittert udgør umami altså de fem grundsmage, som din tunge er i stand til at sanse.

Hvad smager umami af

Alle ved, hvad ’surt’ eller ’salt’ betyder, og hvordan det smager, men beskrivelser af umami er typisk mere vævende. Den rene umami smag er meget svær at beskrive, men giver fylde, velsmag og en behagelig eftersmag. Man taler f.eks. om en ’fyldig’, sødlig smag, som dog ikke er det samme som ’sødt’. Om ’smagen af bouillon’ eller slet og ret om ’smagen af kød’.

Umami er kort og godt et ord for de smage, der kan være lidt svære at forklare, og som vi kender fra eksempelvis bouillon, kødretter, lagret ost, lufttørret skinke, skaldyr, svampe og modne tomater. Umami smager ikke godt i sig selv, men det fremhæver andre fødevarers smag.

Hvilke ingredienser giver umami

Umami findes fortrinsvis i fødevarer, der indeholder protein, men det varierer meget, hvor gennemtrængende umamismagen er. Generelt skal maden indeholde aminosyren glutamat for at fremkalde umami. Der er umamismag i kød, fisk og skaldyr og i en række mælkeprodukter, herunder surmælksprodukter som yoghurt, ymer og A38, ligesom ost, særligt parmesan, men også lagrede oste og skimmeloste indeholder meget umami.

Du kan dog sagtens opnås umamismagen uden kød, og i den grønne verden er der blandt andet umami i svampe, modne tomater, asparges, kål, saltede citroner og fermenterede produkter, fx kimchi. Der findes i øvrigt meget umami i det asiatiske køkken, fx er der meget umami i tang, sojasauce, fiskesauce og miso.

Anbefalet til dig