Bæredygtighed i hverdagen
Foto: PR Stephania Potalivo i T-shirt fra Knæk Cancer for InWear.

Bæredygtighed i hverdagen

10 ting, der både stiller din shoppetrang og gavner din omverden

Det er ikke spor svært at fjerne den dårlige samvittighed, når du svinger dankortet. Det handler bare om at fylde din kurv med velgørenhed.

En overophedet klode, manglende ligestilling og verdenshavenes høje plastindhold er ikke ligefrem opmuntrende emner, men ikke desto mindre er det sager, som vi skal have gjort noget ved.

LÆS OGSÅ: Stella McCartney: Sådan får du dit tøj til at holde længere

Her er 10 ting, der både stiller din shoppetrang og gavner din omverden

1. T-shirt, Superflex for Red Barnet, 300 kr. Hættetrøje, Henrik Vibskov for Red Barnet, 600 kr.: Den danske designer Henrik Vibskov støtter for tredje år i træk Red Barnet af økologiske T-shirts og hættetrøjer til både børn og voksne. I år kan man købe en T-shirt med motiv af Superflex og en hættetrøje, der er designet af Henrik Vibskov selv. Al overskuddet går til Red Barnets arbejde – blandt andet for børn på flugt.

2. Armbånd, Louis Vuitton, 1.850 kr.: Mere end 200 millioner børn lever i lande, der er ramt af konflikt, krig, sult og epidemier. Det vil det franske modehus Louis Vuitton gøre op med. Siden januar 2016 har de samarbejdet med UNICEF og skabt smykket ’Silver Lockit’, hvis salg har indsamlet over 17 millioner danske kroner. Pengene går til at give udsatte børn i Syrien livsvigtig nødhjælp, og fra salget af hvert armbånd doneres 750 danske kroner til UNICEF. Sejt!

3. T-shirt, Knæk Cancer for InWear, 249 kr.: Nu kan du støtte op om kampen mod kræft ved at købe årets Knæk Cancer-T-shirt. InWear står bag designet, der viser den velkendte Knæk Cancer-blomst i en ny fortolkning. For hver solgt T-shirt går 100 kr. til Knæk Cancer.

4. Hårpleje, Botanicals L’Oreal hos Nicehair, 60-80 kr. (sponsoreret): Har du skænket dit plastforbrug en tanke? Overvej lige hvor meget plastemballage du smider ud hver eneste måned. Det er noget af det mest skadelige for miljøet, men hvis du vælger L’Oreals nye miljøvenlige alternativ, har dit forbrug en lidt mindre skadelig effekt på miljøet. I deres nye hårplejeserie er der udelukkende brugt genanvendeligt emballage og naturlige ingredienser. Det eneste, der er undtaget, er pumpen, der let kan afmonteres. Alle overflødige kemikalier og farvestoffer er fjernet, men til gengæld er der tilsat soya- og kokosolie, der beskytter hårstrået, styrker håret og giver det glans. At priserne ovenikøbet er til at overkomme er kun et plus!

5. Sko, TOMS, 800 kr.: Hver gang TOMS sælger et par sko, gives et par til en person i nød, og TOMS har i dag uddelt over 70 millioner sko til børn i fattige lande. Køb nye sko med god samvittighed!

6. Læbestift, MAC, 165 kr.: Siden 1994, hvor MAC introducerede Viva Glam-læbestiften, har brandet doneret overskuddet fra salget ubeskåret til støtte af HIV- og Aids-ramte mænd, kvinder og børn i hele verden. Denne er lavet i en smuk rød farve og giver dig en god portion farve.

7. T-shirt, Pieszak for Red Barnet, 470 kr.: Danske Pieszak har designet denne seje T-shirt i samarbejde med Red Barnet. Pieszak donerer alt overskud direkte til Red Barnet, som er verdens førende uafhængige organisation for børn. Perfekt til jeans!

8. Kropsolie, Zenz, 310 kr.: Miljøet har også brug for en kærlig hånd, og Zenz er en grøn frisørkæde, der tænker på klima, sundhed og mennesker. De producerer selv deres svanemærkede produkter, og i deres sortiment er blandt andet denne: Den danske supermodel Helena Christensens favoritolie til krop og hår.

9. Armbånd, ONEBRACELET, 100 kr.: I 2015 lancerede UN Women deres samarbejde med ”Onebracelet” – armbåndet, hvorfra samtlige indtægter doneres til Onebracelet og UN Women, der kæmper for ligestilling og kvinders rettigheder generelt.

10. Blondetop, Medina for Custommade, 650 kr.: Den populære sangerinde har kastet sig over arbejdet med at designe en kollektion i samarbejde med Custommade og Boozt.com. Overskuddet går til Folkekirkens Nødhjælp.

– Jeg har fået frie tøjler til at designe noget tøj, som jeg selv ville elske at gå med. Kvaliteten er høj, og jeg synes virkelig, at Custommade har omsat mine tanker og idéer til virkelighed på en fantastisk måde. Tøjet fra kollektionen sælges eksklusivt på Boozt.com, som har valgt at gå non-profit ind i samarbejdet om kollektionen, siger hun om kollektionen, hvis overskud går ubeskåret til Folkekirkens Nødhjælp.

God fornøjelse! Lad os sammen give miljøet og verden en hjælpende hånd.

Hvor kan du hjælpe?

Dansk Røde Kors

Dansk Røde Kors er en del af Den Internationale Røde Kors- og Røde Halvmåne-bevægelse. Hjælpearbejdet  udviklingshjælp, nødhjælp og det frivillige sociale arbejde herhjemme  foregår på grundlag af en række principper, mål og strategier, såsom medmenneskelighed, upartiskhed, neutralitet, uafhængighed, frivillighed, enhed og almengyldighed.

Mellemfolkeligt samvirke

Organisationen arbejder for at bekæmpe fattigdom med indflydelse til verdens fattige – gennem langsigtet udviklingsarbejde, det direkte møde mellem mennesker, uddannelse og viden, med kampagner og som del af ActionAid International.

Dansk Flygtningehjælp

Dansk Flygtningehjælp er en privat humanitær organisation, der arbejder på baggrund af humanitære principper og menneskerettigheder med alle aspekter af flygtningesagen. Det overordnede mål er at hjælpe med at skabe varige løsninger for flygtninge og internt fordrevne.

Red Barnet

Red Barnet er en del af Save the Children, verdens største uafhængige børnerettighedsorganisation, og kæmper for børns rettigheder og giver akut og langsigtet hjælp til udsatte børn i Danmark og resten af verden. Red Barnet giver nødhjælp og bekæmper børnearbejde, fattigdom, hiv/aids, seksuelt misbrug og trafficking, samt støtter udsatte børn med ferielejre, væresteder og ophold hos venskabsfamilier.

Folkekirkens Nødhjælp

Folkekirkens Nødhjælp har til formål at hjælpe verdens fattigste og styrke deres muligheder for at få et værdigt liv. Det sker blandt andet gennem katastrofehjælp, udviklingshjælp og med at tale de fattiges sag.

Børnefonden

Fonden hjælper børn i fattige lande til at blive sunde, godt uddannede og selvstændige voksne og støtter dem og deres forældre til at skabe et varigt eksistensgrundlag og en fortsat udvikling i lokalsamfundet.

Ibis

IBIS arbejder for en retfærdig verden, hvor alle mennesker har lige adgang til uddannelse, indflydelse og ressourcer. Det sker blandt andet gennem uddannelse, organisationsudvikling, lokal organisering og støtte til at give de fattigste politisk indflydelse.

Læger uden grænser

Læger uden Grænser arbejder under krige og konflikter, natur- eller menneskeskabte katastrofer, samt under mere permanente eller langvarige ’stille’ kriser. I mange områder af verden udgør organisationen den eneste lægehjælp overhovedet.

SOS-børnebyerne

SOS-Børnebyerne har som mål at hjælpe nødlidende børn. Organisationen giver forældreløse og forladte børn en familie, et trygt hjem og hjælper dem, så de kan skabe deres egen fremtid.

Unicef

Unicef er en af verdens største humanitære børneorganisationer og arbejder med langsigtede udviklingsprojekter og nødhjælp i 156 lande. Unicef arbejder ud fra princippet om hjælp til selvhjælp. Når de går ind i et projekt, forpligter landets regering sig til at skyde penge i det. Det praktiske arbejde udføres så vidt muligt af den lokale befolkning, som også uddannes til at køre projektet videre.

Care

Care i Danmark har specialiseret sig i at hjælpe verdens fattigste mennesker med tilpasse sig klimaforandringerne. Care yder hjælp i form af undervisning og konkrete løsninger, som lærer de mest udsatte at klare sig selv. Det betyder også, at hjælpen ikke forsvinder, når pengene løber op.

Nepenthes

Nepenthes arbejder for bæredygtig brug af verdens skove - både de danske skove og regnskovene. De primære arbejdsområder er bl.a. bevarelse af regnskov, nationalparker i Danmark, miljømærkning af træ, udviklingsprojekter og støtte til indfødte folk.

Verdens Naturfonden - WWF

Verdens Naturfonden er en dansk organisation med et globalt perspektiv med et netværk, som består af 28 nationale organisationer og 24 programkontorer i tilsammen 40 lande. Organisationen arbejder for at bevare natur og miljø, kæmper for menneskers ret til et værdigt liv i et sundt miljø og har hvert år ca. 1.200 miljø- og naturbeskyttelsesprojekter rundt i hele verden.

Se, hvad vi ellers skriver om: Bæredygtighed, Tøj, Skønhed og Makeup