Ting, der aldrig går af mode
SPONSORERET indhold

11 ting, der aldrig går af mode...

... Og som du roligt kan investere i.

Af: Mi Skjold Brix og Camilla Larsson Foto: Henrik Bülow
21. jan. 2015 | Mode | Eurowoman

I en modeverden, hvor trompetbukser, mavebluser og næseringe har sin berettigelse med jævne mellemrum, er det som stilbevidst beklædningsentusiast umuligt ikke at blive væltet omkuld af de stadigt flere og flere strømninger. Selv designerne bliver det.

Som redningsvest skeler vi derfor til de klassikere, der uanfægtet hvilke veje modens vinde blæser, forbliver oven vande. Fælles for dem er, at de bliver pauser i trendbombardementet, og at de ingen alder kender. De er tidløse, klassiske og gode investeringer hver og én.

____________________


Find en hvid skjorte i god kvalitet. Så har du en ven for livet! Skjorte fra Fillipa K 1.400 kr.

Hvid skjorte

Den hvide skjorte i knasende bomuld er en evergreen, du aldrig skal give slip på, med mindre du er typen, der ikke kan styre din rødvin. Lauren Bacall gjorde den aktuel, da hun bar én i filmen 'Key Largo' fra 1948 og stilikoner som Audrey Hepburn, Katharine Hepburn, Ava Gardner og Marilyn Monroe har gennem tiden har været med til at opretholde den tidløse anvendelighed. Brug den til at give afslappede elementer i din garderobe et modspil. Stylingmulighederne er flere, end der er Ben & Jerry's-varianter. Leg med ærmerne og kraven, brug den løst, nede i bukserne eller bind den. Køb den i god kvalitet og undgå, at den bliver for figursyet.

Gå efter mærker som: Gant, Sand, Tiger of Sweden og Fillipa K.

____________________


Det bliver ikke mere afslappet end et par blå jeans. Foto: Asos.com

Blå jeans

Hvilken jeansmodel der går som varm baguette i Paris, skifter hurtigere, end du kan nå at sige Levi's 501. Men findes der én type, du aldrig går galt i byen med, er det blå jeans skåret helt jævnt. Det vil sige med middelhøj talje og let vide i benene. Glem alt om fikse vaske og sjove lommer. Vi skal helt tilbage til guldminerne i det vilde vesten og de blå jeans fødsel i 1873; fem lommer, blå og basic. Alle går i dem. Dig, din kæreste og din mor. Grænserne for, hvordan de skal bruges rykker sig hele tiden og i disse normcore tider har de særligt gode vilkår, men umoderne bliver de aldrig.

Gå efter mærker som: Levi's, Won Hundred og Acne.

____________________


Finder du en i god kvalitet, er der for alvor tale om noget, du kan have en hel livstid - godt læder bliver kun bedre med tiden. Foto: Jonas Bie for Eurowoman 191.

Sort læderjakke

Engang var læderjakken udtryk for rebelske tendenser. Måske fordi den første angiveligt blev solgt i en Harley Davidson-butik og 25 år senere gjort populær af Marlon Brando i filmen 'The Wild One' (1953). Skoler forbød eleverne at bære det "rebelske symbol". Siden tog bandet The Ramones den rebelske arv videre og gjorde den punk, men i dag er læderjakken mest af alt dejlig mainstream. De fleste kvinder (og mænd) med respekt for deres basisgarderobe ejer en sort læderjakke. Den kan bruges som et råt supplement til den sorte blazer og et mere eksklusivt alternativ til denimjakken. De fås i utallige lækre snit, men skal du have én i skabet, skal den skære ved lænden, have godt med lynlåse, biksersnit og gerne et par spænder. Undgå ribstrik og manglende krave.

Gå efter mærker som: Rick Owens, Silverblack, Acne, Zara og Philip Lim.

____________________


Ingen bestemt æra har patent på den sorte blazer, og det gør den evig gyldig. Blazer fra Saint Laurent til 14.925 kr.

Sort blazer

Træk en sort blazer på, og det hele står lidt skarpere. Den klassiske overdel kan bruges både til hverdag og fest, når du vil tilføre elegance til din stil. Bruger du den til hverdag, kan den gøres mere afslappet med en hvid, slidt T-shirt under og flade sko. Et look Kate Moss i oo'erne blev ambassadør for. Gå efter en pasform, der ikke er for figursyet eller med for kraftige skulderpuder, så du undgår at falde i en "tidslomme".

Gå efter mærker som: Isabel Marant, COS og Saint Laurent.

____________________


De første Converse så dagens lys i 1917. Foto: Katrine Rohrberg, Eurowoman 160

Converse
Converse er verdens ældste gummisko og trods det komplette fravær af komfort og den jammerlige holdbarhed, er den kommet for at blive. Alt fra kongelige til hollywooddivaer, punk børn og grungens far, Kurt Cobain, har gjort skoen til deres egen. Den klæder alle aldre, og vælger du low top, har du en afslappet sko, der samtidig klæder de fleste kvindeben ved at skære under anklen. Brug dem til en fin kjole, til afklippede denimshorts, cigaretbukser eller jeans.

Gå efter farver som: sort, hvid eller marine.

____________________


Hold dig til sort, hvis du vil finde et par bukser, du kan tyndslide. Foto: Moviestore Collection/Rex

Cigaretbukser

De var et kæmpe hit i 50'erne og holder stadig. Cigaretbukserne blev uddødeliggjort af Audrey Hepburn i Breakfast at Tiffany's og den klassiske buks med høj talje og smalle ben giver klasse til et hverdagslook. Brug dem med ballerinaer, hvis du er i et nostalgisk hjørne eller smid et par sneakers på for at skabe en maskulin kontrast, der gør dem mere unge. Når du køber et par, er det vigtigt, at du sikrer dig, at de sidder godt - også når du har siddet i dem. Så giv det et skud i prøverummet og se, om du får knæ i bukserne. Det er et no-go!

Gå efter mærker som: Designer's Remix, Acne, Sand og Fillipa K.

_______________


Det kan godt betale sig at investere i en dyrere version, der holder sig flot i vask, hvis det bliver en favorit. T-shirt Alexander Wang 790 kr.

Hvid T-shirt

Den der pailletnederdel, du har hængende bagerst i skabet og købte i nytårspanik i en genbrug for tre år siden...? Find den frem! For der er ikke noget, der kan tage brodden af overgearet disco som en hvid T-shirt. Eller yde den rette nonchalance, når du har besluttet dig for at lufte dine læderbukser eller mønstrede shorts. Gå efter en i ren, tynd bomuld uden elastan, så du får den næsten sprøde kvalitet. En god, hvid T-shirt kan blive en form for helle i din garderobe, og hvordan man kan leve uden, er et under. Der findes vitterligt ikke noget, en hvid T-shirt ikke dur til - ikke engang en hvid T-shirt mere!

Gå efter mærker som: Alexander Wang, Weekday, Part Two eller Samsøe Samsøe.

____________________


Japanske Uniqlo laver et rigtig godt bud på lækker cashmerestrik til rimelige priser. Strik ca. 385 kr.

Grå Cashmere

Har du en forbi overfor det, der er gråt og muset, så spring til næste punkt. For det magiske ved denne klassisker er lige netop, at den er grå, kedelig og anonym. Den skal købes for sin kvalitet, og fordi den passer til næsten alt. Vælg den en anelse oversize, og vær ikke bange for at gå på opdagelse i herreafdelingerne, hvor de figursyede snit er forment adgang. Begrænsningen ved den bløde strik er, at den ikke går lige godt med mere karikerede tendenser som eksempelvis 70'er-looket, hvor den simpelthen bliver for fersk. Gå efter design, hvor ribben ikke bliver for smal.

Gå efter mærker som: Uniqlo, COS, Weekday og Josef.

____________________


Foto: David Fischer/Rex

Trenchcoat
Du kan ikke sige "trenccoat" uden at sige Burberry. Det britiske modehus har sat sig tungt på troen og en jakke med det karakteristiske ternede for er en "keeper". Når du skal ud og investere i dit eget pragteksempler, er det vigtigt, at du er bevidst om længden. Bliver den gulvlang, kan der let gå Inspector Gadget i den, så sigt efter en længde lige under knæet. Over bliver for "konet". Går du efter Burberrys egen, fås den desuden i forskellige tilsnit, hvor det er anbefalelsværdigt ikke at stikke af sted med én, der er for figursyet. Den skal hellere være rummelig og dermed have flere muligheder i styling og udtryk.

Gå efter mærker som: Burberry, Maxmara, Zara og Fillipa K.

____________________


Striber er et af de eneste mønstre, du altid kan hamstre uden at ende med et ubrugeligt lager. T-shirt Alexander Wang 790 kr.

Sømandsstriber

Den der fandt på påstanden, at tværgående striber kun klæder de få, må have godt røde ører nu! For der findes næppe noget mere charmerende, tidløst og fint end en hvid og blåstribet bluse. Kate Moss har rocket dem, Mick Jagger har, Jackie O, Audrey Hepburn (som med nærmest alt andet på listen) og Alexa Chung. Om den skal have lange ærmer eller korte er op til dig. Gå efter rund hals og god kvalitet. Her kan både den tykkeste bomuld eller den mere tynde og måske lidt slidte komme til sin ret. 

Gå efter mærker som: Mads Nørgaard, Samsøe Samsøe, Alexander Wang og Ganni.

___________________


Christian Dior introducerede pencilskirtet under nanvet H-line i starten af 40'erne - inden New Look-æraen. Nederdel fra InWear til 699 kr. 

Pencilskirt

Dette lækre skørt er designernes velsignelse til kvindekroppen. Har du former vil de elske den, har du ikke vil den hjælpe dem på vej. Vil du gå efter en garderobevergreen, så find én i sort eller mørke farver og en længde der skærer lige over knæet, og aldrig falder ved siden af trods kjolelængdernes konstante yo-yo-tendens. Det elegante snit har godt af kontrast fra eksempelvis en grov strik eller stor sweatshirt. Til fest står en hvid T-shirt og et par hæle knivskarpt.

Gå efter mærker som: Sand, InWear, Whiite og Hope.
_____________________

LÆS OGSÅ: Her er den overraskende konsekvens, når du køber high street-kopier 

LÆS OGSÅ: Utroligt: Disse billeder af 40-årige Kate Moss er ikke photoshoppet - men fotografen har et trick!

LÆS  OGSÅ: Stephanie Gundelach er gået solo: Det er skræmmende!