Jennie Garth
SPONSORERET indhold

Hårtrends gennem tiden: Fra tynd hårtot i nakken til zigzag-skilning

De fleste har været der: Siddet i frisørstolen og bedt om at blive klippet og farvet i tidens mest trendy stil, for nogle år senere at kigge tilbage og tænke ”but why?!” Tag med på en tidsrejse gennem årtiers frisuremode.

Af:: Lene Lykke Hovmand Foto: Getty Images
14. dec. 2018 | Mode | ALT for damerne

Der er de store hårtrends, som dikterer, om håret skal være kort eller langt, glat eller krøllet, og så er der de små diller, som spreder sig hurtigere, end du kan nå at sige bip-bip-spil eller fidget spinner.

Læsere, der var børn eller unge i 80’erne, husker nok ”totten”. En tynd tot hår i nakken eller siden, som helst skulle være så lang som muligt og give kant til en ellers kort frisure.

LÆS OGSÅ: 10 flotte frisurer, du nemt kan lave til årets fest

I 90’erne var der zigzag-skilningen og en kort periode, hvor håret blevet snoet op i små knuder eller på andre kreative måder sat op i et pjusket look med små spænder. Vildt smart dengang, helt umuligt i dag. I 00’erne var de allermest trendy ude i et blandingsmisbrug af crepe- og glattejern, alternativt kombineret med farvede extensions, og det er kun få år siden, det var hot med en undercut: en frisk barbering i siden under en langhårsfrisure.

Cameron Diaz
Altid toptjekkede Cameron Diaz var ude i en kort, lidt frizzy permanent i 1997. Foto: Getty Images.

I 2018 var helfarvet hår i pink og rosa nuancer en af de mest bemærkelsesværdige trends, og det er faktisk genbrug. Kurt Cobain, forsanger i Nirvana, farvede i 90’erne sit hår rødt, og supermodellen Kate Moss viste sig med både lyserødt og lilla hår privat og på catwalken. I en periode tog folk trenden til sig ved at farve spidserne i en såkaldt dip dye eller ved at farve dele af håret, men i 2018 begyndte flere danske kendisser, som eksempelvis Sanne Salomonsen og Sofie Linde, også at vove sig ud i en helfarvning i nærmest fluorescerende pink.

Alexa Chung
Alexa Chung dyrkede i 2010 dip dye, hvor kun spidserne blev farvet. Foto: Getty Images.

Frisuren over dem alle

De fleste af os har nok prøvet at hive en side ud af et blad med et foto af en kendis med lækkert hår og taget det med til frisøren med besked om, at det er den frisure, man gerne vil have. Den Hollywood-stjerne, hvis foto de fleste kvinder har medbragt hos frisøren, er efter sigende Jennifer Aniston, som fik sit gennembrud i tv-serien ”Friends” i 1994. Hendes populære frisure blev opkaldt efter hendes karakter i serien ”The Rachel Cut”. I de to årtier, der er gået siden serien kom frem, har Aniston været igennem mindst 50 forskellige frisurer, men der er elementer, der er gået igen som blandt andet etagerne, de lange længder og det skråt faldende pandehår. Så hvad var det den kunne, Anistons frisure der i 90’erne, hvor hun var mest trendsættende? Den kunne præcis det samme som resten af hendes udtryk: den var sød, ubesværet og naturlig på naboens datter-måden. Og så tilførte den frisuremoden noget nyt med de nævnte etager, som fik håret til at falde blødt og indrammede ansigtet.

Jennifer Aniston
Jennifer Aniston, 1995. Foto: Getty Images.

Men selv Aniston har også haft nogle kiks – og set i bakspejlet var Rachel-perioden i midt-90’erne måske lige lovlig bobbet, og de meget tydelige striber var nok dødsmarte dengang, men knap så
elegante i dag. Aniston udtalte selv i magasinet Today i 2011, at hun hadede Rachel-frisuren: ”I think it was the ugliest haircut I’ve ever seen.” Selvom frisuren var mindre hysterisk og hårlakket end mange andre stjernefrisurer, så krævede den en indsats med rundbørste og hårtørrer og derudover mange ture hos frisøren for at holde etagerne skarpe. Efter Rachel-frisuren lod Aniston sit hår blive længere og glattede etagerne. Siden er hun vendt tilbage til det bløde look med mere eller mindre bølgende lokker og en sideskilning, der får håret til at falde underspillet sexet ned foran ansigtet.

Sienna Miller
Sienna Miller dyrkede i 2003 de mange etager. Foto: Getty Images.

”Beverly hills 90210”- hår

Andre tv-stjerner, som mange ville ligne i 90’erne, var Brenda og Kelly fra ”Beverly Hills 90210”. Først sukkede vi efter det lange hår med et tyndt pandehår, men det var især Kellys afblegede korthårsfrisure, der kom på ønskesedlen hos frisøren – og ja, gerne med en smart zigzag-skilning. Samtidig blev korte og skarpe frisurer også mere populære ført an af kendte som blandt andet Annie Lennox, Winona Ryder og Demi Moore, som spillede på både det stærke og det feminine. De skarpe looks fortsatte med at være populære op i 00’erne, f.eks. Gwyneth Paltrows lange, minimalistiske hår, som var glattet helt tyndt med glattejern. Men moden begyndte også at bevæge sig i en mere bohemet retning, hvor håret skulle være langt og skødesløst som Sienna Millers og Mary-Kate Olsens.

Gwyneth Paltrow
Gwyneth Paltrow i 2008 med det helt skarpe, glatte hår. Foto: Getty Images.

Kort som Dyrholm

I 10’erne var der fri leg og no rules. Håret måtte være kort og langt, blødt og skarpt, naturligt eller skrigende rødt som Rihannas. Der er mange frisurelooks, der har sat deres præg på de seneste år, eller måske er det bare nemmere at spotte trends, når man ikke står midt i den tid, de udspringer af.

Lange, bløde lokker, som måske har fået lidt hjælp til et ”naturligt fald”, er populært i 10’erne, og det samme er striber lavet med teknikken balayage, som får håret til at se ud, som om man lige er kommet hjem fra en lang ferie på en surferstrand.

Trine Dyrholm
Trine Dyrholm, 2016. Foto: Getty Images.

En anden trend er den korte page inspireret af blandt andet karakteren Noora fra tv-serien ”Skam”, som i øvrigt også skabte en hype om rød læbestift. Og så har korthårsfrisurer fra det helt korte til de høje og svungne fået en kæmpe renæssance – ikke mindst takket være Trine Dyrholms karakter Gro i tv-serien ”Arvingerne”, som havde premiere i 2014. Så var det pludselig det cool, afblegede hår, som helst skulle fønes til dramatiske højder på toppen, der blev efterspurgt hos frisørerne. Også flere tv-værter har ladet lokkerne falde til fordel for en selvsikker korthårsfrisure: Cecilie Beck, Louise Wolf og Lise Rønne med en ultrakort version.

Madonna
Madonna, 1987.. Foto: Getty Images.

Farvning har også givet rum for mange nye trends de sidste ti år. Ud over de mange nuancer af pink, som er faldet mere klædeligt ud til nogle end til andre, så er det også blevet hot at være gråhåret. Det er især en helt bestemt lys, sølvgrå nuance, som de mest ihærdige firstmovers gerne gik forbi frisøren flere gange for at ramme helt rigtigt. Dermed kunne de naturligt gråhårede fryde sig over at være toptrendy uden at have gjort noget som helst for det. Med mindre de hellere ville være pink, selvfølgelig. I værste fald har vi noget at grine af om ti år.

Anbefalet til dig