Sommer og sol er skønt, men fører også skønhedsproblemer med sig
Foto: Diverse Sommer og sol er skønt, men fører også skønhedsproblemer med sig

5 skønhedsproblemer, der ikke skal med på ferie

Klorvandet i poolen får dine nylakerede negle til at skalle. Solcremen stopper porerne på næsen til. Og dine ben lyser nærmest blåt i den skarpe sol, fordi de ikke er blevet luftet siden sidste sommer. Sommerferie er dejligt, men varmegraderne fører også skønhedsproblemer med sig. Sådan kommer du dem i forkøbet.

Problem nr. 1: Pigmentpletter

- Fregner og pigmentpletter er meget normale og skyldes en for høj produktion af pigment i huden, siger kosmetolog Katarina Krznaric Mesan, der er ansvarlig for Exuviance-klinikken i København, og som har speciale i pigmentforandringer.

- Den primære årsag til hyperpigmentering er soleksponering, da solens UV-stråler stimulerer kroppens pigmentceller til at danne pigment som en naturlig beskyttelse. Mange tilfælde af hyperpigmentering kan forbedres ved regelmæssig brug af hudblegningsprodukter samt effektiv og skånsom eksfoliering. De typiske ingredienser i hudplejeprodukter mod pigmentering er forskellige former for AHA, A-vitamin og planteekstrakt. I nogle tilfælde optræder hyperpigmenteringen dog i de dybere hudlag, og her er det nødvendigt, at en hudlæge ordinerer særlige præparater. Vær ekstra varsom med solbadning, og brug altid solbeskyttelse. Brug også gerne en bredskygget hat for at skåne dit ansigt mod solen, siger Katarina Krznaric Mesan.OptiLight Daily Prep fra Exuviance, 299 kr.
OptiLight Essential 6Serum fra Exuviance, 599 kr.
OptiLight Tone Corrector fra Exuviance, 499 kr.
Eclipse Broad Spectrum Crème SPF 50 fra Innovative Skincare, 390 kr.

LÆS OGSÅ: Guiden til den bedste (og sundeste) solbadning

Problem nr. 2: Soleksem

Soleksem kan være ekstremt ubehageligt og kan i værste tilfælde føre til, at du slet ikke kan opholde dig i solen. Der findes mange tips til, hvordan du får bugt med eksemen. Ingen af dem er dog videnskabeligt bevist, men en cocktail af tidselolie, betakaroten og kalk i pilleform har vist sig at være en effektiv kur mod soleksem, da indholdet af både vitamin A og E fungerer som en beskyttelse for huden.

Du skal starte på kuren seks til ni uger inden din ferie. Du kan også forsøge dig med Helioron-dråber, en homøopatisk behandling, der styrker din nyre og lever, som er de organer, der påvirker dit indre lysstofskifte. De forhindrer angiveligt en allergisk reaktion og dermed soleksem.Tidselolie Kapsler fra Natur Drogeriet, 65 kr.
Beta Caroten fra Matas, 49 kr.
KalkBalance fra Berthelsen hos Helseplus.dk, 249 kr.
Helioron fra Allergica, 145 kr.
Sollotion Høj SPF 30 fra Derma, 99 kr.


Problem nr. 3: Blege ben

Hurra for selvbruneren, der giver dig en flot kulør med et snuptag. Du kan både opnå flotte resultater ved at udføre arbejdet selv eller få det ordnet professionelt. Er du nybegynder, kan du gå efter en farvet selvbruner, som giver dig et godt indtryk af resultatet med det samme, så du slipper for grimme overraskelser i form af striber, mørke knæ, osv. Undgå de ærgerlige selvbrunerhænder ved at bruge en påføringshandske.

Tinted Self Tan Gel fra Vita Liberata, 199 kr.
Påføringshandske fra Vita Liberata, 49 kr.

LÆS OGSÅ: Vi tester: 6 typer selvbrunere - hvilken er bedst?

Problem nr. 4: Afskallet neglelak

Velplejede ferienegle er et must, men du behøver at ikke pakke neglelak og -fjerner til ferien eller døje med afskalninger. Sæt tid af til en professionel Shellac-manicure inden din rejse, og få en lak, der holder helt perfekt i min. 14 dage. Du kan også vælge at gøre det selv med Vinylux Weekley Polish, der holder i ca. en uge. Tag dog gerne en neglebåndscreme med i feriekufferten, så de får masser af pleje efter dage med sand, sol og saltvand.Vitamin E Nail & Cuticle Oil fra Sally Hansen, 59 kr.
Vinylux Weekly Polish fra CND, 125 kr.


Problem nr. 5: Tilsoppede porer

- Det er helt naturligt, at porerne stopper til ved hyppig brug af solcreme, og det skyldes flere ting, siger kosmetolog Line Friis fra Dare to Care.

- Varmen om sommeren speeder processerne i kroppen op, så både hår og negle vokser hurtigere, og talgproduktionen øges – det er hudens måde at beskytte sig mod UV-strålerne på, da fedtet i huden fungerer som en ekstra barriere. Samtidig kan varmen skabe en svampelignende tilstand i huden, så den ikke kan ånde, og det er her, urenhederne opstår. Derfor er det vigtigt, at du renser din hud morgen og aften med et mildt renseprodukt. Undgå solcremer med fysisk filter eller zink, da de kan virke tilstoppende. Det er en rigtig god ide at få en dybderens både før og efter din ferie, siger Line Friis.

Sun Primer DNA Protecting Cream fra Tromborg, 540 kr.
Silky Purifying Cleansing Cream fra Sensai, 395 kr.Se flere løsninger på klassiske skønhedsproblemer under solen hos Eurowoman.dk. Læs mere her.

Se, hvad vi ellers skriver om: Skønhed, Sol, Solfaktor og solcreme og Negle