Reese Witherspoon

Foto: Getty Images Der er masser af tips og tricks at hente, hvis du vil have et fyldigere hår – også selvom det synes nærmest umuligt.

5 ting du skal vide, hvis du har fint hår

Er du træt af flyvende babyhår, der danser om ørerne, og har du svært ved at få håret til at fylde? Så læs med her, hvor eksperten deler ud af sine bedste råd til mere volumen.

Vi er mange i Skandinavien, der er udstyret med et fint og tyndt hår, som nemt klasker om ørerne, så snart hårtørreren er slukket, og dermed kan være vanskeligt at styre og ikke mindst style, så det holder.

LÆS OGSÅ: Dette er hårfarvningsmetoden, der ikke giver grimme udgroninger

Men! Der er heldigvis masser af tips og tricks at hente, hvis du vil have et fyldigere hår – også selvom det synes nærmest umuligt.

Vi har talt med Salli Anderschou, frisør og indehaver af frisørsalonen Freund i København, og bedt hende give os sine bedste råd til, hvordan du bedst plejer dit fine hår og giver det mere volumen.

1. Er der noget, man skal være særligt opmærksom på, når man har fint hår?

”Pas på med at tilføre det en masse kemi. Når det kommer til farve, så find en god frisør, som du har tillid til, vælger den mest skånsomme løsning. Der skal ikke mere til end én lidt for voldsom omgang farve, før håret er varigt skadet, og det vil kræve en lang proces, hvor farven skal vokse ud af håret, så det bliver sundt igen. Det kan derfor være en god idé at spørge din frisør til produkter fra fx Olaplex. De er plejende og kan bl.a. tilsættes farven i salonen, så farvningsprocessen skader mindre.”

2. Er der noget særligt, man skal tænke over, når man vælger stylingprodukter til fint hår – og er der nogen, som egner sig ekstragodt til fint hår og nogen, man skal styre helt udenom?

”Fint hårs værste fjende er produkter, der tynger håret. Har man fint hår, vil man ofte gerne have det til at syne af mere. Altså er volumenprodukter en rigtig god idé. De findes i et væld af forskellige udgaver.

Blandt mine favoritter er fx ”rootlifter”-produkter, som typisk er sprays, der stiver håret lidt af og derved løfter det. Man påfører det i vådt hår, helt nede ved hovedbunden, inden føntørring. Jeg vil også anbefale tekstursprays, som i grove træk er en kombination af hårspray og tørshampoo. Disse sprays kan påføres i tørt hår, og du vil se en øjeblikkelig effekt. Det er virkelig et musthave.

Med fint hår skal man desuden være lidt varsom, når det kommer til cremer og olier, som man typisk kommer i håret for at give det fugt og pleje. Mange af de produkter, man bruger hertil, kan få håret til at klaske helt sammen, og det gider vi ikke.

Det er dog stadig vigtigt at bruge gode plejeprodukter. I min salon oplever jeg ofte, at kvinder med fint hår undgår plejeprodukterne af skræk for, at håret vil blive helt fladt. Men det er i min optik en stor fejl. Det er selvfølgelig ikke alle med fint hår, der partout også har skrøbeligt hår, men det får bestemt ikke håret til at fremstå tykkere, hvis det er skadet og tjavset.

Det handler altså om at vælge et let, men plejende produkt. Ofte vil det stå på produkterne, om de er til fint eller kraftigt hår. Hold derfor godt øje med det, når du vælger. Sørg desuden altid for at have et produkt, der også har varmebeskyttelse i sig, når du bruger føntørrer og diverse stylingredskaber med varme i.”

Teksturspray

oribe Dry Texturizing Spray.jpg

Dry Texturizing Spray, Oribe, 330 kr.

Bumble and bumble Thickening Dry Spun Texture Spray.jpg

Thickening Dry Spun Texture Spray, Bumble and  bumble, 198 kr.

Rootlifter

 PAUL MITCHELL Extra-Body Boost.jpg

Extra-Body Boost, Paul Mitchell, 219 kr.

Kevin Murphy BODY.MASS.jpg

Body.Mass, Kevin Murphy, 228 kr. (sponsoreret)

Pleje

Kérastase Resistance Extentioniste Thermique Leave-In.jpg

Resistance Extentioniste Thermique Leave-In, Kérastase, 245 kr. (sponsoreret)

Kérastase Resistance Sérum Thérapiste Hair Serum.jpg

Resistance Sérum Thérapiste Hair Serum, Kérastase, 285 kr. (sponsoreret)

3. Kan man style sit hår, så det ser mere kraftigt ud?

”Ja! Her handler det om at kende sine stylingredskaber godt. Føntørreren er uundværlig. Intet kan som den skabe volumen helt nede ved hårrødderne. I kombination med en hårbørste og et godt volumenprodukt vil du komme langt. En anden stensikker vinder er hotstyleren, der bl.a. kan bruges til at lave krøller med."

3 trin til en nem rutine, der giver fylde

  1. Vask håret med en shampoo og balsam med volumen – dét vil typisk også være beregnet til fint hår, da disse er letvægtsprodukter og derfor ikke tynger håret, men giver fylde.
  2. I et håndklædetørt hår fordeler du dine produkter. Påfør altid dine plejeprodukter først og så dine stylingprodukter.
  3. Hold hovedet nedad, mens du føntørrer. Du kan starte nænsomt med at bruge fingrene til at "børste" håret ved at løfte det op fra hovedbunden. Når håret er cirka 60 % tørt, tager du hovedet op igen, slukker kortvarigt for føntørreren og reder nænsomt dit hår igennem. Derefter tænder du igen og begynder at trække håret i alle retninger med din børste, mens du føntørrer. Børst aldrig håret i samme retning, som det falder, da det vil gøre det fladt. Træk det i stedet for helt modsat; på den måde vil håret nærmest have fået et lille buk oppe ved bunden, så når håret falder ned på plads efter føntørringen, er det med masser af volumen ved rødderne.

4. Kan man spise sig til et mere kraftigt hår?

”Meget omkring vores hår kan vi ikke gøre fra eller til ved. Det er genetisk bestemt. Så som udgangspunkt er jeg ikke fan af at ruinere sig selv i tabletter og vingummier, der lover tykt hår til alle. Men bruger vi almindelig sund fornuft, kan man jo sagtens argumentere for, at en krop der ikke får en alsidig og god kost, kan mangle vitaminer og mineraler. Derved er håret måske mindre modstandsdygtigt og mere tilbøjelig til at knække. Det kan også se mindre blankt ud.

Ubalance i kroppen påvirker bestemt håret. Har du fint hår, men får de vitaminer og mineraler, du har behov for, så fokusér på gode hårprodukter og gode vaner omkring vask, føntørring og styling.”

5. Er der nogen gode ting ved at have et tyndt og fint hår?

”Hvis man finder den rette frisure og indarbejder gode stylingteknikker, kan man sagtens have mange gode hårdage. Ofte møder jeg kvinder med fint hår, som er kede af deres hår og drømmer om et kraftigt hår og giver deres fine hår skylden for, at det aldrig er godt.

Men det gælder altså også den anden vej rundt.

Mange af de kvinder, der modsat har kraftigt hår, er også udfordrede og magter simpelthen ikke at vaske, føntørre og style deres hår på ugentlig basis. Deres hår tager fx heller ikke imod volumenprodukter på samme måde, som et fint hår gør.

Derfor vil jeg også gerne komme med en lille påstand om, at man med et fint hår kan have flere eller i hvert fald lige så mange muligheder for at style sit hår, som man har med et meget kraftigt hår. Man skal bare lære de små tricks og finde de rette produkter. Det er tit valget af de forkerte produkter, der kan drille. Rådfør dig med din frisør og spørg, om du fx kan tilkøbe et lille kursus i at style dit hår, hvis du mangler inspiration.”

Se, hvad vi ellers skriver om: Hår og Frisurer