Appelsinhud

Foto: Franne Voigt og PR Vi har spurgt speciallæge Johan Milling Holk Poulsen, hvordan man slipper af med appelsinhud.

Kan du smøre dig fra appelsinhud?

Omkring 90 % af os har appelsinhud, men er der måder at slippe af med det på eller modvirke, at vi får mere med ­alderen? Vi har spurgt speciallæge Johan Milling Holk ­Poulsen fra Hudklinikken Østerbro til råds.

Hvad er cellulite?
– Cellulite (appelsinhud) betegner den bulede og ujævne struktur af hudoverfladen på nederste del af mave, hofteparti, balder og bagsiden af lårene, som hos mange kvinder opstår efter puberteten. Den skyldes øget fylde af underhudens fedtvæv, en øget stivhed og nedbrydning af bindevævet i underhuden samt tab af funktion af lymfesystem og blodkar.

– Fedtvævet ligger i et hulrum afgrænset af læderhuden og musklerne. Det gennemløbes af strøg af bindevæv sammenlignelige med søjler, hvilket gør vævet fast og uforskydeligt. Med tiden vokser de enkelte fedtceller sig større, bindevævet ældes, det bliver stivere og mere ufleksibelt, og væske ophobes lettere end før. Den større fylde af væske og fedtvæv i kombination mere et mere ufleksibelt og stift net af bindevæv, der "klamrer sig" om fedtcellerne, er alle årsager til cellulite.

Hvorfor får vi cellulite?
– Under og efter pubertetsårene udvikles og organiseres kvinders fedtdepoter på balder og lår. Særligt kvindelige kønshormoner har en betydning for processen, men hormoner, som styrer omsætning af sukker og fedtstoffer spiller formentlig også en rolle. Den enkeltes kropbygning, bestemt af vores gener, har også noget at sige.

– Karakter og sværhedsgrad svinger i takt med hormon-påvirkninger under graviditet eller ved brug af p-piller. Cellulite forværres ofte af dårlige kostvaner eller rygning, som accelererer hudens ældningsprocesser. Hvis huden binder meget væske i forbindelse med nedsat funktion af hjerte, kredsløb eller lymfesystem, kan det også forværre celluliten.

Hvorfor har mænd ikke appelsinhud?
– Kvindens bindevævstrøg er organiseret vinkelret på huden med ensartet forløb, mens mandens har et mere tværgående og kaotisk forløb. Det gør, at cellulite udvikles hos 90 % af alle kvinder, men stort set aldrig hos mænd.

Kan man smøre sig fra appelsinhud?
– Baggrunden skyldes strukturændringer i både fedtvæv, bindevæv, blodkar og lymfesystem, så det korte svar er nej. Én metode kan ikke stå alene. I lette tilfælde kan bindevævsmassage og cremer med antioxdidanter måske hjælpe kortsigtet. Sunde kostvaner kombineret med effektiv træning over måneder vil nok også gavne nogle på længere sigt. Vægten alene betyder dog intet for hverken sværhedsgrad eller behandlingseffekt.

Virker kosmetiske behandlinger?
– I de svære tilfælde er fjernelse af fedtceller samt en strukturel ændring af underhudens bindevæv helt essentielt for en æstetisk bedring. Fedtsugning (liposuction) blev førhen anvendt, men det kosmetiske resultat var blandet. Laserlipolyse hvor fedtet smeltes bort ved hjælp af infrarød laserstråling samt Coolsculpting, hvor fedtcellerne dræbes med stærk nedkøling er nyere metoder. De kan måske tænkes at hjælpe sværere tilfælde. Desuden har nyere studier vist, at bindevævsstrukturen i områder med cellulite forbedres ved at sende radiobølger eller ultralyd ned i vævet på samme måde, som man kender det fra en gravidtetsscanning.

– Men når alt kommer til alt, er cellulite et komplekst problem. Og det gælder oftest også løsningen, slutter hudlægen af.

LÆS OGSÅ: Kend din solcreme: Hvor ofte? Hvor meget?

Prøv disse produkter

Behandling

Lad en professionel gøre arbejdet, og nyd en lille times vakuum- og bindevævsmassage, der arbejder mod cellulite og mindsker affaldsstoffer.

Deep Body Shaping LPG hos ­Amazing Space, 55 min. 795 kr.

Frisk olie
Blødgørende kropsolie med E-vitamin og en opfriskende duft af grape og pebermynte. Perfekt til massage, f.eks. sammen med sugekoppen.

Powerful Uplifting Body Oil, Moshi Moshi Mind hos ­Moshimoshimind.dk, 299 kr.

Hjemmesæt

Giv dig selv bindevævsmassage derhjemme ligeså ofte du vil med Sards sugekopper, der kan bruges på hele kroppen. Smør huden ind i olie, sæt sugekoppen på huden, og træk den i lange opadgående bevægelser med fokus på lår og balder. Gentag 3-6 gange på hvert sted. Supekoppen fås i flere størrelser.

Sugekop, stor, Sard, 169 kr. Fås i flere størrelser.

Get moving

Motion, f.eks. gang, er med til at afhjælpe celluite.

Air Max 90 Ultra 2.0, Nike hos ­Net-a-porter.com, ca. 1.086 kr.

Godt gear
Fint træningstøj er en god motivation for at træne.

Top, Beta Studios, 350 kr. Shorts, ­Beta­ ­Studios, 400 kr.

Se, hvad vi ellers skriver om: Skønhed og Appelsinhud